08 Ocak 2014 06:00

Sarıkamış trajedisi devam ettiriliyor

Birinci emperyalist paylaşım savaşına taraf olarak giren ve açılan Kafkas Cephesinde Türkçülük ve İslamcılık hayalleriyle Enver Paşa’nın ‘düşmana’ tek kurşun atmadan donarak ölümlerine sebep olduğu bir vahşetin adıdır Sarıkamış.

Sarıkamış trajedisi devam ettiriliyor
Paylaş

İnan ERCAN*
Kars


Birinci emperyalist paylaşım savaşına taraf olarak giren ve açılan Kafkas Cephesinde Türkçülük ve İslamcılık hayalleriyle Enver Paşa’nın ‘düşmana’ tek kurşun atmadan donarak ölümlerine sebep olduğu bir vahşetin adıdır Sarıkamış.

Turan hayaliyle Kafkasya’dan Orta Asya’ya kadar yayılma hayali kuran İttihat Terakkici Enver Paşa’nın mevsimin zemheri ayında hiçbir lojistik desteği dahi yokken o kadar insanı savaşa sürüklemesi, emperyalizme bu kadar bel bağlaması insanlık dışı bir kafa açıkçası. Kışın günü çarıklarla, yazlık kıyafetlerle, aç açına. Durum bu haldeyken bile emir üstüne emir verip “savaşın, geri dönmek” yok diyerek hem de.

Savaşlar tarihinin en büyük askeri felaketi olarak tarihe geçmiştir Sarıkamış. Resmi tarihte ve de on yılı aşkın zamandır yapılan anmalarda gösterilenin aksine bir kıyım, bir faciadır. Bu insanlar emperyalizme karşı, vatan uğruna değil; emperyalistlerin ve hayalcilerin uğruna öldürülmüşlerdir. Tarih önünde, insanlık önünde lanetlenmesi gerekenler bugün kahramanlık ve destan olarak sunulmaya çalışılmaktadır oysa.

Açlıktan, soğuktan ve de tifüs hastalığı salgınından o kadar insanın ölmesi ve cesetlerin gömülemeyip açıkta kalması ve aradan geçen doksan dokuz yıla rağmen rastlanılan insan kemikleri.

RESMİ TARİH YALANA DEVAM EDİYOR, HÂLÂ!

Doksan dokuz yıl önce Enver Paşa’nın Sarıkamış faciası dönüşü  Osmanlı Mebusan Meclisinde çılgınca alkışlanan konuşmasında olduğu gibi resmi tarih bizlere yalan söylemeye devam ediyor halen.

Aynı  zamanda Sarıkamışlı olan Prof. Dr. Bingür Sönmez’in öncülüğünde 2002 yılından beri facianın yıl dönümünde yapılan etkinlikler her geçen yıl kitlesel bir hale dönüşmüş, Sarıkamış faciası üzerine kitaplar yazılan, sinema filmleri çekilen, gerici burjuva siyasetçilerin boy gösterdiği, Gençlik ve Spor Bakanlığının ülkenin dört bir tarafından getirttiği genç izcilerin anma sırasında gördükleriyle beyinlerinin yıkandığı ve ranta dönüştürülen bir aldatmacadan ibaret haldedir.

DÖRT BİR YAN ŞOVENİZM...


TDF Kars İl Temsilciliği olarak Pazar günleri gerçekleştirdiğimiz trekking faaliyeti kapsamında gittiğimiz ve gördüğümüz manzara Osmanlı sancakları, üç hilaller, tekbirler, adeta yarışa dönen ırkçılık ve şovenizm kokan sloganlar, uygulanan protokol beklemesinden ibarettir.

Bir tır dolusu dağıtılan kumanya ve bu kumanyaların doğaya saçılan çöpü de cabası.

Gazetelerden okuyoruz 2010 yılında tüm karşı çıkmalarımıza rağmen yıkılan Kars’taki İnsanlık-Barış Anıtının yerine Sarıkamış’a 100. yıl vesilesiyle hem de TOKİ tarafından yapılacak Savaş Anıtı’nı...

Önceki Pazar bir televizyon programında tesadüfen seyrettiğim ‘solcu’ Prof. Dr. Bingür Sönmez’in solculara söyledikleri aklıma geliyor. Solculara söylediği lafların binde birini acaba bu anmalarda yaşanan ve en az o facia kadar vahim olan ‘anmalara’ ediyor mu acaba?
*Dağcılık sporcusu

ÖNCEKİ HABER

Saldırılar organize yürütülüyor

SONRAKİ HABER

Çin’e hava kirliliği uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...