7 Ocak 2014 09:09

İzmir merkezli yolsuzluk operasyonu: 25 gözaltı

Yolsuzluk, rüşvet ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük iddiasıyla merkezi İzmir olan ve 5 ilde yapılan operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. TCDD, 8 personelinin bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alındığını açıkladı.

"Liman İşletmelerinde usulsüzlük yapıldığına yönelik bilgiler" üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin başlattığı soruşturma çerçevesinde operasyon yapıldı. Polis, 6 ay süren teknik takibin ardından İzmir, Ankara, İstanbul, Hatay ve Van'daki bazı noktaları bastı. Gözaltına alınanlar arasında Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı TCDD Genel Müdürlüğü ve İzmir Liman İşletmeleri'nde görevli yönetici ve memurların da olduğu belirtiliyor. Suçlamalar arasında rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve nitelikli dolandırıcılık da var. Gözaltına alınanların sayısının artabileceği belirtiliyor. TCDD, 8 personelinin bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltıların artabileceği belirtiliyor. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Liman İşletmeleri'nin üst düzey yönetici ve memurlarının da bulunduğu belirtildi. Zanlıların ihalelerde ve işlemlerde usulsüzlükler yapıp istedikleri kişilere verilmesini sağladıkları ileri sürüldü. Zanlıların ifadelerinin ardından yeni kişilerin de gözaltına alınabileceği bildirildi.

TCDD'NİN 8 PERSONELI GÖZALTINDA
Gözaltına alınan kişilerin isimleri şöyle; TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, TCDD İzmir Liman İşletme Müdür Yardımcısı Birol Bafra, TCDD İzmir Liman İşletme Operasyon Müdürü Y. Şentürk Aktaş, TCDD İzmir Limanı İşletmede Memur Nuh Aslan, TCDD İzmir Limanı İşletmede Puantör Memur Hüseyin Bülbül ve TCDD İzmir Limanı İşletmede Puantör Memur Ali Osman Yılmaz olduğu öğrenildi. Operasyonla ilgili yazılı açıklama yapan TCDD'de, soruşturma kapsamında 8 personelin bilgilerine başvurulmak üzere gözaltına alındığı belirterek, "Soruşturma İzmir Cumhuriyet Savcılığınca gizli olarak yürütülmektedir. Soruşturma içeriği hakkında basında çıkan haberlerin savcılık soruşturmasıyla ilgisinin bulunup bulunmadığı kuruluşumuzun bilgisi haricindedir. TCDD Genel Müdürlüğünde arama yapılmamıştır" diye belirtildi.

BİNALİ YILDIRIM'DAN OPERASYONA TEPKİ

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı TCDD Liman İşletmeleri'ne yönelik operasyonu değerlendirirken "Zamanlaması yönünden anlamlı buluyurom" dedi.

Geçen hafta sonu İzmir'e gelen ve bugün ilk kez seçim çalışmasına başlayan Binali Yıldırım, meslek odalarını gezdiği sırada İzmir Liman İşletmesi'ne yönelik beş ildeki operasyon haberini aldı. Binali Yıldırım, Deniz Ticaret Odası'nı ziyareti sırasında kendisine bu konuyu soran gazetecilere şu yanıtı verdi:

"Olay tazedir bilgimiz sınırlıdır. Ziyaretlere gelirken haberim oldu. Elde edebildiğimiz bilgiye göre 2011 yılının başlarında bir şikayet üzerine yükleme boşaltma işlemleriyle ilgili başlatılan bir soruşturma. 2011 geçmiş 2012 geçmiş 2013 geçmiş 2014 yılının başında ben bunu halkımızın takdirine sunuyorum ve anlamlı buluyorum. Zamanlaması yönünden anlamlı buluyorum. Bir yerdeki usulsüzlük ve yanlışlık varsa ortaya çıkması hepimizin ortak arzudur. Ama bunları ortaya çıkarmak için üç yıl neden beklendi. Neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı bunu da soruyoruz. Eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi, üç yıl suç işlenmesine neden göz yumuldu? Bunun da kamuoyuna açıklanması gerekiyor."

Son zamanlarda işin farklı bir boyuta ulaştığını iddia eden Binalı Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Davulla zurnayla merasimle insanlar evlerinden toplanıyor daha neyle suçlandıkları bilinmeden toplum gözünde suçlu oluyorlar. Eğer bunu yapmaya devam edersek ülkede kamu adına iş görenleri kaybederiz. Kimse iş yapmaz. Hakim ve savcıların oturdukları binaların ihalesini bile yapmazlar. Yapılan her işte mutlaka bir şey bulmak isterseniz bulursunuz. Bir temizlikçi çağırın. 40 tane kusur bulursunuz. İş yapmak ortaya bir ürün koymak, önemli olan budur."

"SUÇLA MÜCADELE EDEYİM DERKEN SUÇA TEŞVİK EDİLİYOR"

Yıldırım, 2011 genel seçimleri öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonun AKP'yi olumsuz etkilediğini öne sürerek, şöyle konuştu:

"2011 yılında başlatılan soruşturma üç yıl aradan sonra operasyon yapılıyor. Bunun izahı ne? Anlamı ne? Seçim sürecini sabote etmeye, yanlış algı yaratmaya yönelik bir faaliyet. Alnımız ak, yaptığımız işler konusunda. 11 yıllık bir müktesebatımız var. 150 milyar altyapı yatırımı yaptık. 268 milyarlık bir bütçeye hükmettik, hesabını da verdik vermeye de devam ederiz. Tereddüdümüz yok. Bu filmi 2011 seçimlerine 20 gün kala da gördük. İzmir'de belediyede aynı operasyon yapıldı ve o seçimin bize bir maliyeti oldu. Aynı şeyler tekrarlanıyor. Bunlar artık geçerli şeyler değil, bu yolla kimse sonuç alamaz. İnsanları yargılamadan toplum nezdinde mahkum etmenin hukuk olmadığını, hukuku katletmek olduğunu söylemek zorundayım. Bu hazırlık soruşturması. İnsanların adresleri belli. Sabah saat 06.00'da evine gidip evinden almanın ne anlamı var? Kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez. Üç yıl oturup, üç yıl sonra düğmeye basacaksınız. Suçla mücadele edeyim derken, suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez."

BACANAK SORUSU

Bu arada operasyonda gözaltına alınan İstanbul merkezli holdingin patronu M.C.B.'nin yanında çalışan bacanağı C.H.'nin de arananlar arasında bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yıldırım, "Kendisi ile görüşmedim. Alındı mı verildi mi bilmiyorum. Benim elimde bir bilgi yok" dedi.

ODA BAŞKANI DA GÖZALTINDA

Bu arada Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ö.'nün de operasyon kapsamında gözaltında olduğu, Binalı Yıldırım'ın ziyaret sırasında ortaya çıktı. Bu nedenle Binali Yıldırım'ı Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Delogh karşıladı.

Delogh, "Arkadaşımız bilgisine başvurulmak üzere çağırıldı. Bu tür işlerle ilgisi olamaz" dedi. Yıldırım da, "Ben de destek olmak üzere geldim, programımı iptal etmedim'' diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et