Halkın iradesi hâlâ tutuklu
BDP Milletvekilleri Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın serbest bırakılmasının ardından gözler, vekilliği adeta gasbedilen Hatip Dicle ile Batman, Şırnak ve Iğdır gibi kentlerin belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 243 seçilmişe çevrildi.
Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği kararın ardından geçtiğimiz günlerde yıllardır tutuklu bulunan 5 Kürt milletvekili de ‘seçilme hakkının ihlali’ ve ‘uzun tutukluluk süresi’ gerekçeleriyle tahliye edildi. Anayasa Mahkemesinin emsal niteliği taşıyan kararı sevinç yaratsa da halkın oylarıyla seçilen ve aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu yüzlerce Kürt siyasetçi benzer nedenlerle hâlâ cezaevinde. 2009 nisanında başlayan ‘KCK’ operasyonları kapsamında binlerce kişi tutuklanırken, bir çok kentte de halkın oylarıyla belediyelere seçilmiş yüzlerce BDP’li siyasetçi de cezaevlerine kapatıldı. Tutuklanan 15 belediye başkanı, 195 il genel ve belediye meclis üyesi ile 30 belediye başkan ve başkan vekilinin yargılamaları devam ediyor. Operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan ve görevlerinden alınan bazı belediye başkanları ise daha sonra tahliye olmalarına rağmen görevlerine iade edilmedi.
7 BİN GÖZALTI 4 BİN TUTUKLAMA
Sadece ilk ‘KCK’ operasyonlarının başladığı 14 Nisan 2009 ile 6 Ekim 2011 arasında 7 bin 748 kişi gözaltına alındı ve bu kişilerden 3 bin 895’i tutuklandı. Sonraki tarihlerde de yüzlerce kişi aynı operasyonlar kapsamında gözaltına alındı.
15 BAŞKAN CEZAEVİNDE
TCK’nin 302, 314/1-2, 220/7, 2911 ve 3713 sayılı Kanunlara muhalefet iddiasıyla tutuklanan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ve Iğdır Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Suruç ve Viranşehir Belediye başkanları Leyla Güven ile Etem Şahin, yine Şırnak’ın Cizre, İdil ve Silopi ilçeleri, Sırtköy ve Balveren beldeleri, Kars’ın Dağpınar beldesi, Ağrı’nın Patnos ilçesi, Mardin’in Derik ilçesi, Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi ve Bingöl’ün Karlıova ilçesi belediye başkanlarının davaları sürüyor.
GÖREVE İADE EDİLMEDİLER
Belediye başkanlarına yönelik en kapsamlı ‘KCK’ operasyonu ise 26 Aralık 2009’da gerçekleşmişti. Bu tarihte Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk gözaltına alınmıştı. Tahliye olan belediye başkanlarından Yüksekova, Kumçatı ve Başkale ise tahliye olmalarının ardından İçişleri Bakanlığınca verilen karardan dolayı belediye başkanlığı görevlerini sürdüremedi.
30 YARDIMCI VE VEKİL TUTUKLU
Operasyonlarda belediye başkanlarının yanı sıra onlarca belediye başkan yardımcısı ve vekili de gözaltına alınarak tutuklandı. Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek’in de bulunduğu 30 belediye başkan yardımcısı, vekili ve genel sekreter tutuklandı. 5’inin tutuksuz yargılandığı dava dosyalarında yargılamaları devam eden 25 seçilmiş hâlâ cezaevinde.
195 MECLİS ÜYESİ TUTUKLANDI
En fazla tutuklu ise il genel ve belediye meclis üyeleri. 33 il genel meclisi ve 162 belediye meclis üyesi de ‘KCK’ operasyonları kapsamında tutuklandı. Bu meclis üyelerinin büyük bir kesimi hâlâ tutuklu yargılanıyor. Belediye başkanı, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra aralarından Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) çalışanlarının da bulunduğu 11 yerel yönetim çalışanı da tutuklandı.
GÖZLER ANAYASA MAHKEMESİ’NDE
Milletvekillerinin tahliyelerinin ardından gözler tutuklu bulunan diğer seçilmişlere çevrildi. Avukatlar milletvekillerinin tahliyesinin ardından 15’i belediye başkanı, 33’ü il genel meclis üyesi, 162’si belediye meclis üyesi ve 30’u ise belediye başkan yardımcısı, başkan vekili ve genel sekreter olmak üzere tutuklu seçilmişler için önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesine başvuracak.
HALK SEÇTİ YSK VE YARGI YOK SAYDI
‘KCK’ operasyonları kapsamında 2009’un aralık ayında gözaltına alınarak tutuklanan Kürt siyasetinin etkili isimlerinden Hatip Dicle, 12 Haziran 2012 Genel Seçimleri’nde 90 bine yakın oyla milletvekili seçilmişti. Hâlâ cezaevinde olan Dicle’nin milletvekilliği YSK tarafından veto edildi. Dicle’ye oy veren on binlerce kişinin iradesine hem YSK hem yargı tarafından kelepçe vuruldu.
BAYDEMİR DE SANIKLAR ARASINDA
NİSAN 2009’daki seçimlerinde seçilen belediye başkanlarının yanı sıra eski belediye başkanları da ‘KCK’ operasyonlarının hedefindeydi. Operasyonlarda 25 eski belediye başkanı gözaltına alınırken, bunlardan 21’i tutuklandı. Tutuklu bulunan Muş-Erentepe Eski Belediye Başkanı Aydın Kaya cezaevinde yaşamını yitirirken, 11 kişi tahliye oldu, 9’u ise hâlâ cezaevinde.
Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de bulunduğu 6 belediye başkanı ise ‘KCK’ davaları kapsamında tutuksuz yargılanıyor. (Diyarbakır/DİHA)
Evrensel'i Takip Et