12 Aralık 2013 06:00

Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise

İnan Çetin 2007’de yayımlanan İblisname romanından sonra yine bir romanla karşımızda: Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise. Romandaki kahramanımız Fuat artık ömrünün son günlerini sürmektedir ve anılarını yazdırmak istemektedir.

Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise
Paylaş

Bahar Çelik OMUR

İnan Çetin 2007’de yayımlanan İblisname romanından sonra yine bir romanla karşımızda: Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise. Romandaki  kahramanımız Fuat artık ömrünün son günlerini sürmektedir ve anılarını yazdırmak istemektedir. Okuduklarımız aslında bu gazeteciye anlattıklarıdır. “Yüzeyde gördüğünle derinde gizli olan aslında aynı şeydir. İşte eriştiğim bütün bilgelik” der Fuat ve başlar hikayesini anlatmaya.
Hikaye Varlık Vergisi Kanunu’nun çıkarıldığı yıllarda geçer. Musevi bir ailenin kızı olan Lina ile aşk yaşayan Fuat onunla evlenme hayalleri kurmaktadır ve annesi de onu bu konuda desteklemektedir. Ancak işler yolunda gitmez ve Lina’nın babası Varlık Vergisi’ni ödeyemediği için Aşkale’ye sürgüne gönderilir ve orada hayatını kaybeder. Bu üzüntüye dayanamayan Lina’nın bedenine felç iner.  Kısa süre sonra da Fuat annesini kaybeder. Annesinin ölmeden önceki vasiyeti oğlunun Lina ile evlenmesidir. Fuat, Lina’yı çok sevmektedir. Felçli bir insanla evlenmek kafasında tereddütler oluşturur ve bu sırada başka gönül hikayeleri de olur. Kafasındaki git gel hali asla bitmez. Lina’yı çok sevmekle birlikte onunla evlenmeyi kendisine bir görev olarak addeder. Fakat karşısındaki kadın gerçekçidir ve Fuat’ın beklediği gibi hemen kendini Fuat’ın kollarına atmaz.

1940’LAR VE GENÇ BİR MÜZİSYEN...

Romandaki hikaye hayli dramatik olsa da yazarın anlatımı ajitatif değil. Diğer taraftan umulduğu gibi bir dönem romanı olarak da tariflenemez. Ancak Varlık Vergisi gibi korkunç bir kanunun nelere yol açtığına dair hâlâ  bilmeyenler için merak uyandıracağı da kuşkusuz. Roman genel olarak 1940’larda geçen müzisyen genç bir adamın hikayesi. Hikaye son derece akıcı ilerliyor. Lakin son kısımda Lina’nın bedenindeki hastalığın geçmesi ve ruhsal durumundaki değişikliğe geçişte muğlak yerler var. Sanki çok ani oluyor ve kitapta geriye dönme hissi uyandırıyor. Kahramanımız yüksek egolu ve cinselliğe düşkün birisi. Kendisini ziyadesiyle önemsiyor. Bununla birlikte kendi ile dalga geçmekten ve eleştirmekten de geri durmuyor. Böylelikle yazar, kahramanını antipatik olmaktan kurtarıyor. Hikayedeki kadın kahramanlar da ilgi çekici. Ayakları yere sağlam basıyor. Ne istediklerini ve istemediklerini iyi biliyorlar, ilkeleri var. İdealize edilmiş karakterler değiller. Çoğu zaman Fuat’ı sarsıp kendisine getirenler de onlar oluyor. Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise, yazarın kelimelerini hikayeye oya gibi işlediği özenli, sürükleyici ve merak uyandırıcı bir roman. Ve bu haliyle kuşkusuz ki kitaplığınızda yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

İnan Çetin, Uzun Bir Ömür İçin Uzun Bir Elbise, Yapı Kredi Yayınları, 195 s.
baharc34@gmail.com

ÖNCEKİ HABER

Devler Ligi\'nde son 16 belli oldu

SONRAKİ HABER

Ekrem Ataer’e mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...