02 Haziran 2011 16:52

Sen nelere kadirsin Ali Demir!

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, devlet memuru bir eğitimci olarak Türkiye’nin gelmiş geçmiş en çok kazanan isimlerinden birisi. Yaklaşık 8 bin lira aylık maaş geliri olan Demir, ÖSYM’nin düzenlediği her sınav başına da 1500 ila 750  TL arasında alıyor. Yılda 35 sınavdan toplam 3

Sen nelere kadirsin Ali Demir!
Paylaş
Şiar Can Şener

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınavında yaşanan skandal nedeniyle yüz binlerce gencin mağdur edilmesine neden olmuştu. Gençler ise Türkiye’nin hemen her il ve ilçesinde yaptıkları eylemlerle YGS rezaletine tepkilerini ortaya koymuştu. ÖSYM’nin bağlı olduğu Yüksek Öğretim Kurumu ve onun da üstü olan Milli Eğitim Bakanlığının uzun süre açıklama yapmaktan kaçınmasına karşın, tek başına YGS’yi savunan Ali Demir, kazancıyla da dikkatleri üzerine çekeceğe benziyor.

ÖSYM YASASI DEĞİŞTİ, ALİ DEMİR GÜLDÜ!

17 Şubat 2011’de yürürlüğe giren yeni ÖSYM yasasıyla, yalnız ÖSYM’nin adı değişmemiş, aynı zamanda personel ücretlerine dair düzenlemeler de yapılmıştı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi adı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi haline gelmiş, yeni adıyla ÖSYM’nin başkan vekilliğini yürüten Ali Demir de, Mart 2011’de ÖSYM Başkanı olmuştu.

ÖSYM’nin eski yasasına göre, başkanlık görevini yürüten akademisyenin kadrosu çalıştığı üniversitede kalıyor, üniversiteden maaşını almayı sürdürüyor ve ÖSYM’den aylık 500 TL alıyordu. ÖSYM Eski Başkanı Ünal Yarımağan, Hacettepe Üniversitesi kadrosunda görevine devam ederken, aynı zamanda 2004 yılında başladığı görevini Ali Demir’e devredene kadar ÖSYM Başkanı oldu. Ancak Ali Demir’in kadrosu, çalıştığı İstanbul Teknik Üniversitesinde kalmadı. Demir’in kadrosu yeni ÖSYM yasasıyla birlikte ÖSYM’ye alındı ve Demir’e aylık
8 bin liraya yakın maaş bağlandı.

YILDA 35 SINAVDAN...

Maaşına ek olarak, “2011 Yılında Uygulanacak ÖSYM Sınavlarında Görevlilere Ödenecek Net Ücretler Tablosu”nda belirtilene göre Demir’e, Merkez Sınav Genel Koordinatörü unvanıyla, Ankara dışında (çok merkezli) yapılan sınav başına 1500 TL, Ankara içinde (tek merkezli) yapılan sınav başına ise 750 TL veriliyor. ÖSYM’nin İnternet sitesinde ise 2011 yılında toplam 35 sınav yapılacağı belirtiliyor. Bu sınavlardan 17’si çok merkezli, 18’si tek merkezli gerçekleştiriliyor. Buna göre Ali Demir çok merkezli sınavlardan 25 bin 500 TL, tek merkezli sınavlardan ise 13 bin 500 TL alacak. Demir, toplamda ise bir yıl içinde sınavlardan tam 38 bin TL kazanmış olacak. Ayrıca ÖSYM yasasına göre Demir ve diğer ÖSYM Yönetim Kurulu üyelerine, her ay yapacakları toplantı için huzur hakkı da ödeniyor.  

ÖSYM, HATASINDAN BİLE PARA KAZANDI

ÖSYM’nin sınav başına dağıttığı binlerce liraya kaynak bulmakta zorluk çektiği de söylenemez. Örneğin YGS sınav sonuçları için itiraz eden 70 bin civarında genç, ÖSYM başvuru dilekçesi başına ÖSYM’ye 5 TL ödedi. Böylece ÖSYM’nin kasasına 350 bin TL dolayında para girdi. ÖSYM ise başvurulan dilekçelerden 50 ila 100 tanesini rastgele seçerek, işleme koydu. Yani binlerce gencin 5 TL ödeyerek yaptığı itiraz hakkında işlem dahi yapılmadı, aralarından rastgele seçilen 50-100 tanesi incelendi ve onlara olumlu ya da olumsuz yanıt verildi. Binlerce gencin sınav kağıtlarını incelemeyen ÖSYM, onlara ise matbu cevap verdi; “Sınav sonucu hesaplamasında hata yok ama hâlâ hata olduğunu düşünüyorsanız tekrar müracaat edin” denildi.

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) başvurusu için son tarih ise 11 Mayıs 2011. Sınav sonucu yanlış hesaplanan ve YGS’de başarısız gözüken adayların LYS başvuru şansı da böylece kalmamış oldu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oylar halk için bedel ödeyenlere!

SONRAKİ HABER

Japonya Başbakanı güvenoyu aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...