04 Ekim 2013 06:48

Bugün Hayvan Hakları Günü

İnsanın kendisinden başka canlılara karşı, özellikle hayvanlara karşı duyarlılığı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu kapsamda tüm dünyada 1931 yılından beri, 4 Ekim “Hayvan Hakları Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor... Dünyadaki tüm ülkelerle birlikte 4 Ekim artık Türkiye’de de kutlanıyor.

Bugün Hayvan Hakları Günü
Paylaş

İnsanın kendisinden başka canlılara karşı, özellikle hayvanlara karşı duyarlılığı her geçen gün biraz daha artıyor.  Bu kapsamda tüm dünyada 1931 yılından beri, 4 Ekim “Hayvan Hakları Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor... Dünyadaki tüm ülkelerle birlikte 4 Ekim artık Türkiye’de de kutlanıyor.

YETKİLİLER YASALARI UYGULAMALI

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Deniz Tavşancıl, Türkiye’de hayvan haklarına olan duyarlılığın her geçen gün daha da artığını dile getirdi. “Eskiden bir araba köpeğe çarpsa kimse ilgilenmezdi, şimdi durum daha da farklı” diyen Tavşancıl, bunun önemli olduğunu dile getirdi. Hayvan haklarıyla ilgili mevcut yasanın uygulanması halinde birçok hayvanın ölmekten kurtulacağına dikkat çeken Tavşanlı, bazı eklemelerle yasadaki aksaklıkların giderileceğini dile getirdi. “Hayvanların mal olarak görülmesinden ve sahipli-sahipsiz hayvan ayrımından vazgeçilmeli. Yasalara ‘Hayvana karşı şiddet’ tanımı getirilmeli ve cezalar ceza kanununa göre belirlenmeli” dilen Tavşanlı, Mecliste bekleyen ve hayvan haklarını geriye götüren yasa tasarılarının ise iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi. Son olarak Romanya’da sokak hayvanlarının toplatılmasıyla ilgili yasannın Anayasa Mahkemesi tanafından onaylandığını, yakın bir zamanda 80 bin köpeğin uyutulacağını söyleyen Tavşancıl, “Umarım bizim Meclis Romanya’yı örnek almaz” diye konuştu.

GÜNÜN TARİHÇESİ

Hayvanları Koruma Dernekleri 1931 yılında toplanarak 4 Ekim gününü “Dünya Hayvan Hakları Günü” olarak kabul etti. 21-23 Eylül 1977’de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Londra’da Hayvan Hakları konusunda bir uluslararası toplantı düzenlendi. Bu toplantıda da “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi” kabul edildi. Daha sonra, Paris’te UNESCO Evi’nde 15 Ekim 1978 tarihinde de törenle tüm dünyaya duyuruldu.

AYNI AĞACIN DALLARIYIZ

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin girişinde şunlar ilan ediliyor: Yaşamın tek olduğunu, yaşayan bütün canlıların ortak bir kökeni olduğunu ve türlerin evrimi yönünde farklılaştığını, yaşayan bütün canlıların doğal haklara sahip olduğunu ve sinir sistemi olan her hayvanın kendine özgü hakları bulunduğunu, bu doğal hakların küçümsenmesi ve hatta kolayca göz ardı edilmesinin doğa üzerinde ciddi zararlar doğuracağını ve insanoğlunun hayvanlara karşı suç işlemesine sebebiyet vereceğini, türlerin birlikte olmasının diğer hayvan türlerinin yaşama hakkının insanoğlu tarafından tanınmasını ifade edeceğini, insanoğlu tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağı...

“Kediye saygı duymak estetik anlayışın başlangıcıdır.” Erasmus Darwin

“Kedimle oynarken, kimin kimle eğlendiğini   kim bilebilir ki?​” Montaigne

“Kedi duygusal olarak tamamen dürüsttür; insanlar şu ya da bu nedenle duygularını saklayabilirler, ama bir kedi asla...” Ernest Hemingway



Koza Yönetim ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP)  tarafından düzenlenen, 2013 “Sokak Köpekleri ve Kedileri” Fotoğraf Yarışması’nda Sebahattin Özveren’in fotoğrafı birinci (üstte) Alahattin Kanlıoğlu’nun fotoğrafı da (altta) ikinci oldu.



(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MEB’den teknik ve meslek eğitimine bir darbe daha!

SONRAKİ HABER

Tuna’yı Ali İsmail cinayetinden biliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...