17 Eylül 2013 09:29

Suriye: Aceleci ve düşmanca bir tutum

Suriye Genelkurmay Başkanlığı TSK'ya ait savaş uçakları tarafından sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülen Suriye helikopteriyle ilgili açıklama yaptı.Suriye Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada helikopterin TSK'ya ait savaş uçakları tarafından düşürüldüğü doğr

Suriye: Aceleci ve düşmanca bir tutum
Paylaş

Suriye Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada helikopterin TSK'ya ait savaş uçakları tarafından düşürüldüğü doğrulandı.

Suriye ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Bir keşif helikopterinin Pazartesi günü öğleden sonra Türkiye sınırlarından giren teröristleri izlemek için Lazkiye kırsalı Bedama bölgesinde yaptığı uçuş sırasında kaybolduğu" ifade edildi.

Helikopterin bir hata sonucunda kısa bir mesafeyle Türkiye hava sahasına geçtiğinin ve hemen Suriye hava sahasına döndüğünün belirtildiği açıklamada TSK'ya ait savaş uçaklarının derhal ve doğrudan helikoptere ateş açtığı ve helikopterin Suriye topraklarında düştüğü ifade edildi.

Helikopterin herhangi bir savaş görevinde olmadığını belirten Suriye Genelkurmayı, TSK'ya ait uçakların aceleci bir tepki gösterip helikoptere doğrudan ateş açmasının Erdoğan hükümetinin Suriye'ye karşı düşmancı tutumuna ve gerginliği sürdürme ısrarına kanıt oluşturduğunu ifade etti.


DAVUTOĞLU: SINIR İHLALLERİNE İZİN VERİLMEYECEK

Suriye toplantısına katılmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye sınırında Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülen helikopterle ilgili açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, ''Sınırımızda önemli bir gelişme yaşandı. Bugün öğleden sonra 14:25 civarında bir Suriye helikopteri sınırımıza 5 mil yaklaştığı anda uyarılmasına rağmen yoluna devam etti. Sınırımızı 2 km derinliğe kadar ihlal etti. Tekrar uyarılmasına rağmen bu ihlali sürdürmesi sonrasında Türkiye, uluslararası hukuktan gelen haklarını ve egemenlik haklarını kullanarak daha önce Türk Silahlı Kuvvetlerine verilen angajman kuralları çerçevesinde Türk hava kuvvetleri gerekli müdahalede bulundular ve cezalandırıcı bir işlem gerçekleşti. Suriye helikopteri Türk hava sahasını terkettikten sonra 400 metre içeride düştü.'' diye konuştu.

Türkiye'nin kendi sınırlarına dönük herhangi bir ihlale kesinlikle izin vermeyeceğini söyleyen Ahmet Davutoğlu, ''Suriye'deki krizin şu ya da bu şekilde ülkemize bulaştırılmasına ve ülkemize dönük ihlale dönüşmesine kesinlikle imkan tanımayacaktır'' dedi. Ahmet Davutoğlu, "Bütün imkanlarımızla sınırlarımızın, halkımızın güvenliğini korumaya kararlıyız'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, helikopterin düşürülmesinden sonra BM Genel Sekreteri'ne ve BM Güvenlik Konseyi'ne de dönem başkanı Avusturalya üzerinden bilgi verileceğini kaydetti.

NATO'da da konsey üyelerine bu konuda detaylı bilgi sunulacağını söyleyen Davutoğlu, ''Kimse bir daha Türkiye'nin sınırlarını herhangi bir şekilde ihlal etme cüreti gösteremeyecektir. Bu konuda her türlü tedbir alınmıştır'' dedi.


GÜVENLİK KONSEYİ BİLGİLENDİRİLDİ

Konu hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne bilgi verildi.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği tarafından kaleme alınan bilgilendirme mektubunda, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı açıklamalar yer aldı. CİHAN'ın haberine göre mektupta Suriye’ye ait olan helikopterin angajman kurallarını ihlal ederek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ihlali uyarılarını dikkate almadığı belirtildi.

Mektupta Türkiye’nin uluslararası hukuk kurallarından kaynaklanan hakları hatırlatıldı ve Türkiye’nin menfaatlerini korumakta kararlı olduğu kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fete l’Humanite'den Öcalan'a özgürlük

SONRAKİ HABER

Medya vurmaya amma meraklıymış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa