16 Eylül 2013 20:56

Arınç: Suriye helikopterini biz düşürdük

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, bakanlar kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.Bugün sınıra yakın bölgede Suriye topraklarına düşen helikopterin sınır ihlali yaptığını iddia eden Arınç, bu nedenle Malatya'dan kalkan TSK'ya ait uçaklarca düşürü

Arınç: Suriye helikopterini biz düşürdük
Paylaş

Bugün sınıra yakın bölgede Suriye topraklarına düşen helikopterin sınır ihlali yaptığını iddia eden Arınç, bu nedenle Malatya'dan kalkan TSK'ya ait uçaklarca düşürüldüğünü söyledi.

Arınç şöyle konuştu: "Suriye'ye ait 1 adet Mİ 17 helikopteri, bugün saat 14.20'de Hatay Yayladağı Güveççi bölgesinde 2 kilometre Türkiye'de hudut ihlalinde bulunmuş. Hava savunma unsurları tarafından sürekli ikaz edilmiş. ihlalin devam etmesi üzerine Malatya'dan havalanan uçaklarımız tarafından saat 14.25'te füzeyle vurulması sonucu helikopterin Suriye topraklarına düştüğü tespit edilmiştir. Şu ana kadar mürettebatla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadık, çünkü Suriye tarafına helikopter düştü. Sınır hattımızda 24 saat esasına göre hava keşif unsurlarımız uçuş yapmaktadır. Bildiğiniz gibi uçağımız düşürüldükten sonra özellikle Akçakale, Viranşehir bölgesine sürekli karşı tarafından taciz ateşleri yapıldığı için angajman kurallarımız değiştirilmiş ve yeni bir uygulama başlamıştı."

ANA DİLDE EĞİTİM BOYKOTU

Başbakan Yardımcısı Arınç'a ayrıca BDP'nin çağrıda bulunduğu ana dilde eğitim boykotu da soruldu. Bülent Arınç, "Milli Eğitimle ilgili konular görüşülürken okul boykotu da görüşüldü. BDP’nin ve bağlantılı olduğu örgütün ilk boykotu değil geçtiğimiz yıllarda da okullara gitmemek gibi boykot kararı aldıklarını biliyoruz. Sevinerek söylemeliyim ki 2 ilimizde iki yoğun boykot yaşandı diğer şehirlerimizde yüzde üçlerde boykot yaşandı. Halkımızın duyarlılığını candan tebrik ediyorum. Birinci ilde yoğun sayılabilecek boykot birkaç gün içinde normale dönecek. Boykotun bu işi teşvik edenler tarafından sevinilecek bir noktada olmadığını ifade ettiler. Genç yavrularımızı eğitimden uzaklaştırmak uygun olmayan bir davranış. Güzel yavrularımızı çirkin siyasetlere alet etmek hiç kimsenin başvuracağı yöntem olmamalı. Çocuklarımız okumalı iyi bir eğitim almalı, eğitim her şeyin başıdır, okuyan eğitim alan toplumla ilişki kuran daha iyi olacaktır. Onları okullara nefretle bakmaya iştirak etmemeleri konusunda baskı tehditte bulunmalarını hiçbir hukuk kabul etmez. Ben teşekkür ediyorum ki siyaseçilerin açıklaması da olumludur. Çocuklarımızın ve gençlerimizin günlük siyasete alet edilmemesi yönünde bomba ellerinde patlamıştır. Çok iddia ettikleri boykota sadece iki ilimisin bazı ilçelerinde iştirak olmuştur. Ama Türkiye 81 ildir. 16 milyon çocuğun içindeki birkaç bin çocuğun boykota katılmış olması onların amaçlarına ulaşamadıklarını gösteriyor. Yarından itibaren anlamsız anlamsız boykottan vazgeçmeleri gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Arınç'a ayrıca "İmralı'dan dönen BDP'nin format değişerek diyalog müzakereye evrilmeli mesajını nasıl yorumladınız?" şeklinde soru yöneltildi. Arınç, "Bu mesajı hiç yorumlamadım yorumlamak da istemiyorum. yorumlayacak kişiler başkalarıdır onlara sorarsınız." şeklinde cevapladı.


GENELKURMAY'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı tarafından da düşürülen Suriye helikopteriyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, sınır ihlali yapan helikopterin Türkiye hava sahasındayken F-16 uçağı tarafından vurulduğu belirtildi. Radar iz bilgilerinin de paylaşıldığı açıklamada şu ifadelere verildi: "M-17 tipi bir Suriye helikopteri, Türkiye hududuna 26 NM mesafede iken, 16 Eylül 2013 saat 13.41'den itibaren Diyarbakır'daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi(BİKİM) tarafından tespit edilerek takibe alınmış, hududa 5 NM kalıncaya kadar Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (Diyarbakır) tarafından Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin uyarı yapılmış, buna rağmen Suriye helikopteri Türk hava sahasına yaklaşmaya devam etmiş ve saat 14.25'te Hatay/Yayladağ'a bağlı Güveççi Hudut Karakolu bölgesinde, Türk hava sahasını, yaklaşık 14.200 feet irtifada seyrederken, 2 km. derinlikte ihlal etmiştir. Bu durum üzerine, bölgede hava devriye görevinde (Havada Hazır) bulunan iki adet F-16 uçağından birisi tarafından, saat 14.27'de Türk hava sahasında iken vurulmuş ve hududun takriben 1 km. Suriye tarafına düşmüştür." (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Pınar Ünlüer'in davası ertelendi

SONRAKİ HABER

13 yaşında gözaltına alındı, kemikleri 18 yıl ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...