Kürtler ana dillerine sahip çıkıyor
KURDÎ-DER’in Urfa Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlediği etkinlikte konuşan KURDÎ-DER Yöneticisi Dr. Celal Doğan, Kürtçenin eğitim dili olması gerektiğini belirterek bir çok ülkede dillerin önündeki engellerin kaldırıldığını belirtti. Koma Hêvi’nin söylediği şarkılarla devam eden etkinlikte Koma Zarokên Hêvî de sahne aldı. Etkinlikte katılımcılara Kürtçe alfabenin öğretildiği bir skeç de sunuldu.
KURDÎ-DER Cizre Şubesi ise Mem û Zîn Kültür Sanat Merkezinde düzenlediği şölenle Dünya Anadil Günü’nü kutladı. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de ‘Dünya Anadil Günü’ paneli düzenlendi.
Dünya Anadil Günü nedeniyle Elazığ’da yapılan basın açıklamasında da Kürtçe üzerindeki baskılara son verilmesi istendi. Eyleme BDP ve EMEP üyeleri katıldı. Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Kadıköy beldesinde Dünya Anadil Günü nedeniyle yapılan panelde konuşan KURDİ-DER İzmir Şubesi Ööğretmenlerinden Erdal Altun, dilleri baskı altında olan Kürtlerin bu güne özel önem atfettiğini belirtti. İdil (Hezex) İlçe Belediyesi, ilçeye bağlı Çayırlı (Mêrgemar) ve Pınarbaşı (Aynser) köylerindeki ilköğretim okullarında okuyan öğrencilere Kürtçe hikaye kitabı dağıttı.
Bursa’da bulunan Sarya Kültür Merkezi Kürtçe Sinema Atölyesi açtı. DTK’nin ‘Çok dilli yaşam’ projesi kapsamında Kürtçe eğitim için Çınar’da başlatılan imza kampanyasında 10 bin imza toplandı. Şırnak ve Derik’te de düzenlenen etkinliklerle Dünya Anadil Günü kutlandı. (HABER MERKEZİ)
BDP baskı altındaki diller için araştırma komisyonu istedi
BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş ‘Tekçi zihniyetin Türkiye’deki diller üzerindeki olumsuz etkisinin incelenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını’ istedi.
Karabaş TBMM Başkanlığına verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi. “Birleşmiş Milletlerin hazırladığı rapora göre Dünyada konuşulan 6 bin dilden 2 bin 500’ü yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aynı rapora göre 30 civarında dilin konuşulduğu Türkiye’de, 15 dilin yok olma eşiğine geldiği, 3 dilin ise kaybolduğu belirtilmektedir. Türkiye’de konuşulan dillerin korunması ve gelişmelerinin sağlanması sahip olduğumuz kültürel zenginliğimizin devamı için oldukça önemlidir. Bu bakımdan tekçi zihniyetin uygulamakta olduğu baskı ve politikaların, Türkiye’nin kültürel zenginliğinin ana unsuru olan diller üzerindeki olumsuz etkilerinin incelenmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasamızın 98, TBMM İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince araştırma komisyonu kurularak sorunun araştırılmasını arz ve talep ederiz.” (ANKARA)
Diyarbakır’a çok dilli tabelalar
SUR Belediyesi, Diyarbakır’ın iki ayrı girişine Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki lehçeleri ile Türkçe, Ermenice ve Süryanice ‘Şehrimize hoş geldiniz’ tabelası koydu.
Çocuklara Kürtçe tiyatro
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosunun sergilediği ‘Rawestgeha Sê Ezezitî / Otobüs Durağında Üç Bencil’ adlı çocuk tiyatro oyunu, Çınar ilçesinde sahnelendi. Oyun, çınarlı çocuklar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.
Evrensel'i Takip Et