13 Eylül 2013 17:17

Kemer sıkma sürdükçe yoksulluk artıyor

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, Avrupa’da işsizliğin çok yüksek olduğunu, ücretlerin düştüğünü ve kıta nüfusunun 10’da birinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı. Oxfam Sözcüsü Max Lawson, kemer sıkma politikalarından Avrupa’nın en zengin yüzde 10’luk kısm

Kemer sıkma sürdükçe yoksulluk artıyor
Paylaş

Oxfam’dan yapılan açıklamada, kamu harcamalarındaki kesintilerin milyonlarca insanı yoksulluğa sürüklediği ifade edildi. Oxfam kemer sıkma önlemlerinden sonra İngiltere’de 1.9 milyon yetişkin ve 800 bin çocuğun bu riskle karşı karşıya kaldığını kaydetti.
Açıklamaya göre; Avrupa’da yoksulluk seviyelerinin 2008 ekonomik kriz öncesi durumuna dönebilmesi, gerekli önlemler alınsa bile 25 yıl kadar sürebilecek. 2025 yılında Avrupa’da 25 milyon kişinin artık iyi bir yaşam standardı olmayacak.

KEMER SIKMANIN SONUÇLARI

Oxfam kemer sıkma önlemlerinin yoksulluk ve eşitsizliği çok büyük ölçüde artırdığını söyledi. Gerek İngiltere’de gerekse Avrupa’nın geri kalanında hükümetleri bu durumu tersine çevirmeye çağırdı.
İngiltere’de ücretlerin krizden bu yana, on yıl önceki seviyelerine nazaran reel olarak yüzde 3.2 oranında düştüğünü ifade edildi. Oxfam kemer sıkma önlemleri yerine, yatırım ve ekonomiyi canlandırmak için sermaye harcamalarını artırma çağrısı yaptı.

KEMER SIKMADA ISRAR

OXFAM çağrısına İngiliz Hükümeti, vergiler ve sosyal yardım sisteminde değişikliklerin milyonlarca haneye yarar sağlayacağı ve yüz binlerce çocuğu yoksulluktan çıkaracağı yanıtını verdi.
Bir hükümet sözcüsü şunları söyledi: “Temelde, yaşam standartlarını geliştirmek için en iyi yol İngiltere’nin ekonomik sorunlarıyla başa çıkıp, sıkı çalışmak ve doğru olanı yapmaya çalışanların ödüllendirildiği bir ekonomi inşa etmektir.”
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Baroso da dün AB ülkelerine kemer sıkma önlemlerinden geri adım atmama çağrısı yapmıştı.


AB’DE ÇARKLAR YAVAŞLADI

AVRO Bölgesi’nde sanayi üretimi Temmuz’da yüzde 1.5 ile beklentilerden fazla azaldı. Avrupa Birliği’nde (AB) ise yüzde 1 geriledi. Ekonomistlerin beklentisi Avro Bölgesi’nde sanayi üretiminin yüzde 0.3 oranında azalması yönündeydi. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) yayımladığı verilere göre, 17 üyeli Avro Bölgesi’nde temmuz ayında sanayi üretimi önceki aya göre yüzde 1.5 oranında, 28 üyeli AB’de ise yüzde 1 oranında düşüş gösterdi. Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi haziran ayında yüzde 0.6 oranında, AB’de ise 0.9 oranında artmıştı.
Yıllık bazda ise sanayi üretimi, Avro Bölgesi’nde yüzde 2.1 oranında, AB’de yüzde 1.7 oranında düşüş kaydetti. AB üyeleri arasında sanayi üretiminde aylık bazda en fazla düşüş yüzde 8.7 ile İrlanda, yüzde 6.7 ile Malta, yüzde 3.2 ile Portekiz, yüzde 2.8 ile Yunanistan ve yüzde 2.3 ile Almanya’da gerçekleşti. En fazla artış ise yüzde 3.3 ile Litvanya, yüzde 2.3 ile Danimarka, yüzde 2.1 ile Estonya ve yüzde 2 ile Finlandiya’da görüldü. İngiltere’de temmuz ayında sanayi üretiminde değişim yaşanmadı. Sanayi üretiminde yıllık bazda en fazla düşüş yüzde 8.2 ile Yunanistan’da gerçekleşirken, bunu yüzde 7.9 ile İrlanda, yüzde 7.7 ile Malta ve yüzde 6.2 ile İsveç izledi. Sanayi üretimi en fazla artan ülkeler ise yüzde 7.8 ile Estonya, yüzde 7.3 ile Romanya ve yüzde 3.8 ile Polonya olarak sıralandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cami-cemevi hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Gezi ruhu için geliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...