12 Eylül 2013 19:32

Yerini bulmayan adalet!

Koşuyolu Parkı’nda 8’i çocuk 10 kişinin yaşamını yitirdiği patlamanın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, ailelerin acıları olayın gerçek failleri açığa çıkartılmadığından dolayı tazeliğini koruyor.Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda Türk İntikam Tugayı (TİT) tarafından gerçekleştirilen ve 2’si

Yerini bulmayan adalet!
Paylaş
Hayri Demir / Yasin Kobulan

Koşuyolu Parkı’nda 8’i çocuk 10 kişininDiyarbakır Koşuyolu Parkı’nda Türk İntikam Tugayı (TİT) tarafından gerçekleştirilen ve 2’si bebek, 6’sı çocuk olmak üzere 10 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen ailelerin yaşadığı acı tazeliğini koruyor. 12 Eylül 2006’da akşam saatlerinde meydana gelen patlama tüm dünyanın gündemine otururken, ana akım medya ve savcılık olayın failini “PKK” olarak göstermişti. Ancak patlamanın ardından kullanılan bombanın hazırlandığı sırada çekilen fotoğrafların “www.turkintikamtugayi.8m.com” isimli internet sitesinde yayımlanması ve olayın üzerinden 24 saat geçmeden (TİT) imzalı e-postaların haber merkezlerine gönderilmesi patlamanın hangi “karanlık eller” tarafından gerçekleştirildiğini ortaya koyuyordu.

ÜÇ YIL SONRA FAİL

Olaydan yaklaşık 3 yıl sonra faili oldukları iddiasıyla yakalanan 3 kişi yaptıkları savunmalarda kimi zaman olayı inkâr etti, kimi zaman da kullanıldıklarını ifade etti. 17 Mayıs 2012’de sonuçlanan davada tutuklu yargılanan Hikmet Topal ve Burhan Güneş, 11’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 216’şar yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı. Bir diğer sanığa ise 12.5 yıl hapis cezası verildi. Ancak verilen karara yapılan itirazdan dolayı dosya hala Yargıtayda beklerken, ailelerin tazminat için açtığı ve İdare Mahkemesi tarafından çok cüzi miktarla sonuçlandırılan dava dosyası da, Anayasa Mahkemesinde bekliyor.

ERGENEKON İDDİANAMESİNDE

Dava dosyaları adliye raflarında tozlanırken olayın perde arkasında gerçek anlamda kim ya da kimlerin olduğu ise, bir türlü ortaya çıkartılmadı. Ergenekon davası kapsamında hazırlanan iddianamenin 442 klasörlük ekleri arasından yer alan 243 no.lu klasörde patlamaya ilişkin bilgiler de yer aldı. Ancak avukatlara dağıtılan dosyalardan 537 sayfadan oluştuğu belirtilen klasörün ilk 444 sayfası yer almadı. Koşuyolu patlaması da dizinde belirtilmesine rağmen hiçbir evrakın dosyada yer almaması patlamayı TİT’in üstlenmesi nedeniyle “bir şeyler gizleniyor” yorumlarına neden oldu.
Patlamanın yaşandığı yere Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yaşam Hakkı Anıtı” yapılırken, 90’lı yıllarda faili meçhul şekilde kaybettirilenlerin yakınları her cumartesi İHD öncülüğünde burada bir araya gelerek kayıplarının akıbetini soruyor.

ASIL FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMADI

Davanın müdafii avukatlardan İHD Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu Üyesi Rahşan Bataray Saman, “Olay farklı kesimlerin üzerine bırakılmaya çalışıldı. Sonuçta belki olayın tetikçileri yakalanmış ve cezalandırılmış olabilir ama olayın aslı buna teşvik edenler ve arkasındakiler maalesef ortaya çıkarılmadı. Zaten bunun üzerinde de durulmadı. Bu cezalar verilmekle de aslında davanın üzeri örtülmeye çalışıldı. Bu dava ile ilgili dosyamız Yargıtayda, davanın sonuçlanmasını bekliyoruz. Maalesef dava kısır bir şekilde sonuçlandı” dedi.
İdare Mahkemesinde açılan maddi ve manevi tazminat davasında verilen kararın da hukuka aykırı bir şekilde verildiğini belirten Bataray, kararı kişilerin sosyal durumu, yaşı ve hukuken göz önünde bulundurulması gereken birçok durumun göz önünde bulundurulmadan verilmesinden dolayı Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını aktardı.

BABANIN ADELET İSYANI 

Aradan geçen 7 yılda acısı dinmeyen ve patlamada oğlu Hasan Marangoz’u kaybeden Burhan Marangoz ise, acısını bir parça da olsa hafifletmek için oğlunun mezarının bulunduğu Yeniköy Mezarlığı’nda mezarlık görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu şekilde her gün oğlunun mezarını ziyaret etme şansı bulan baba, oğlu için bestelediği şarkıyı da her gün Hasan’ın mezar taşına okuyor. Patlamayla ilgili olarak verilen kararın olayın gerçek faillerini gizlemeye yönelik olduğunu söyleyen baba Marangoz, olayın gerçek faillerinin ortaya çıkartılmamasına tepki gösterdi. Ceza alanların sadece birer “maşa” olduğunu söyleyen baba Marangoz, “Devletten tek beklentim olayın arkasında olanların da tek tek yakalanıp, cezalandırılmasıydı o da olmadı” dedi. Her gün oğlu Hasan’ın mezarını ziyaret ettiğini belirten baba Marangoz, mezar taşındaki fotoğrafın da polisler tarafından söküldüğünü belirterek, “Devletin oğlumun bir fotoğrafına bile tahammülü yok” diyerek, yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. 

YAŞAMINI YİTİRENLER 

Termos içerisine yerleştirilmiş bombanın infilak etmesi sonucu Abdullah (6 aylık), Nazlıcan (4) ve Nazar Çetinkaya (2) adlı kardeşlerle yine Lice’den gelen Şilan (6 aylık), Zilan (8), Evin (10), Mizgin Demir (12) kardeşler ve anneleri Faide Demir, Hasan Marangoz (14), Rojhilat Aslan (28) yaşamını yitirdi. Patlamada 5 yaşındaki Barış Demir, Maide Çetinkaya ve Ali Haydar Kaplan ayaklarını, Emine Yetişecek ise sol elini kaybetti. Yine patlamada onlarca kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı. (DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Beklenen istifa geldi sıra federasyonda

SONRAKİ HABER

Liselerde kayıt çıkmazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...