12 Eylül 2013 11:50

Putin'den, ABD'ye 'Suriye' uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’ye yönelik askeri müdahalenin çatışmaların ülke dışına yayılmasına neden olacağı ve yeni bir terör dalgasını teşvik edeceği konusunda ABD’yi uyardı.The New York Times’a özel bir makale kaleme alan Putin, “Birçok ülkeden önemli siyasi figürler ve Papa d

Putin'den, ABD'ye 'Suriye' uyarısı
Paylaş


The New York Times’a özel bir makale kaleme alan Putin, “Birçok ülkeden önemli siyasi figürler ve Papa dahil din adamlarından yönelen sert muhalefete rağmen, ABD’nin Suriye’ye muhtemel askeri saldırısı daha çok masumun yaşamını yitirmesine ve çatışmaların da Suriye’nin dışına taşmasına neden olacak…” dedi.

Putin’e göre saldırının yapılmasının ardından yeni bir terör dalgası oluşacak, İran nükleer programı ve İsrail-Filistin sorununun çözümü için ortaya konan çabalar gerileyecek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da istikrarsızlıklar da giderek artacak. Böylece uluslararası hukuk ve düzenin dengesi bozulacak.

Arap ülkeleri tarafından finanse edilen paralı militanların, hatta Rusya ve Batılı ülkelerden gelenlerin, üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konu olduğuna değinen Rusya lideri, “Libya’da savaşanlar, aşırılıkçılar Mali’ye doğru gitti… Bu hepimizi tehdit ediyor…” dedi.

SURİYE HÜKÜMETİNİ DEĞİL, ULUSLARARASI HUKUKU SAVUNUYORUZ

Rusya’nın Suriye sorununun çözümünde barışçıl yolları tercih etmesinin Suriye hükümetini korumak olmadığını, uluslararası hukuku savunduklarını kaydeden Putin, “Bizim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni kullanmaya ve kaostan korunmak için de uluslararası ilişkilerde hukukun üstünlüğünü korumaya ihtiyacımız var” uyarısında bulundu.

Mevcut uluslararası hukuka göre güç kullanımının meşru müdafaa ve Güvenlik Konseyi kararı ile yapılabileceğini hatırlatan Putin, “Bunun dışındaki tüm yollar kabul edilemez ve Birleşmiş Milletler Anlaşması’na göre ‘saldırı’ olarak tanımlanır” dedi.

SURİYE’DE KİMYASAL SİLAH KULLANILDI

Suriye’de kimyasal silah kullanıldığından kimsenin şüphesi olmadığına değinen Putin, “Bu kimyasal Suriye ordusu değil, muhalif güçler tarafından kullanıldı. Böylece dış güçlerin aşırılıkçı gruplar lehine müdahaleye provoke edilmesi öngörülüyordu” değerlendirmesinde bulundu.

MİLİTANLAR İSRAİL’E DE KİMYASAL SALDIRI YAPABİLİR

Suriye’de militan grupların bir başka kimyasal saldırı hazırlığı içinde olduklarını bu kez de İsrail’i hedef alacaklarını iddia eden Putin, “Bir kısım verilere göre militanların bir başka saldırı hazırlığı içinde oldukları göz ardı edilemez. Bu kez İsrail hedefte olabilir..” ifadelerini kullandı.

ABD’NİN UZUN VADELİ ÇIKARLARI ZARAR GÖRECEK

ABD’nin uzun vadeli çıkarlarının zarar göreceğini, birçok kimsenin ABD’yi demokrasi modeli yerine kaba bir güce dayalı ülke olarak göreceğini hatırlatan Putin şu tespitlerde bulundu: “ABD Başkanı Barack Obama ile çalışmalarımızda giderek artan bir güven ortamı var. Suriye konusunda Başkanın Rusya ile diyalog halinde olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Biz Suriye’de güç kullanımından kaçınırsak, uluslararası ilişkilerde atmosfer gelişir ve karşılıklı güven duygusu güçlenir. Bu ortak başarımız, diğer kritik konularda da işbirliğine kapı açar…”

SURİYE’NİN KİMYASAL SİLAHLARINI KONTROL ETME ŞANSI KAÇIRILMAMALI

Suriye hükümetinin kimyasal silahlarını uluslararası kontrole devri ile ilgili yaklaşımının kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu savunan Rusya Devlet Başkanı, “Son birkaç günde askeri operasyondan kaçınmak için yeni bir fırsat oluştu. Rusya, ABD ve diğer uluslararası toplum Suriye’nin kimyasal silahlarını kontrolle ilgili avantajlı durumu değerlendirmek zorunda.” çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özalp'ta bir kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Antik Hıristiyan köyünde çatışmalar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...