11 Eylül 2013 17:07

12 Eylül müzesi Gezi ruhuyla açıldı

Her yıl 12 Eylül darbesinin acılarını yansıtan 12 Eylül Müzesi, bu yıl Gezi direnişinin ruhuyla açıldı. Müzeye Gezi direnişi ve Roboskî Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin eşyaları eklendi. Müze 12 Eylül’den günümüze özgürlük mücadelesini yansıtıyor.Ankara’da Çankaya Bele

12 Eylül müzesi Gezi ruhuyla açıldı
Paylaş

Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan müze, bu yıl 12 Eylül darbesinin acılarının yanı sıra Gezi direnişinde yaşananları da yansıtıyor. 68 Kuşağı ve 12 Eylül Darbesi’nin yansıtıldığı hatıraların yanına Gezi direnişi, Roboskî katliamında hayatını kaybedenlerin eşyaları da eklendi. Tutuklu bulunan ÇHD’li avukatların seslerini yansıtan bölümde, müzede yer aldı.

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun öncülük ettiği müzenin açılışı dün düzenlendi. Açılışa Gezi direnişinde hayatını yitiren Ethem Sarısülük’ün ailesi, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık ve CHP Milletvekili Levent Gök de katıldı. Açılışta müzenin kalıca hale getirilmesi için girişimlerin başladığı duyuruldu. Kandıra F Tipi Cezaevinde ÇHD’li avukatların başlattığı tıraş olmama eylemi de açılışta selamlandı.

Açılış konuşmasını yapan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Kamber Ateş, Türkiye’de yaşanan sosyalizm mücadelesinin müzede, geçmişten günümüze yansıtıldığını söyledi. Bu yılın farklı olduğunun altını çizen Ateş, Gezi direnişiyle özgürlük umutlarının yeniden yeşerdiğini, mücadeleyi yeni kuşakların devir aldığını ifade etti.

Sergiye ev sahipliği yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, geçmişi anımsamanın geleceğe umutla bakmak olduğunu ifade etti. Tanık, halkların kardeşliğinin 68 kuşağının bir mirası olduğunu söyledi.

Müze açılışından sonra ziyaretçiler Kızılay’da gerçekleşen Ahmet Atakan’ın anmasına katıldı.


2 Haziran gecesi Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyen grubun üzerine doğru hızla giren aracın altında kalan Ayvalıtaş’ın kıyafetleri de müzeye bugün eklendi. Abi Volkan Ayvalıtaş’ın İstanbul’dan postayla yolladığı pantolon, tişört, ayakkabı, atkı, bere ve Mehmet’in fotoğrafları Gezi direnişi için ayrılan bölümde sergilenmeye başladı.   

ÖLÜMÜN 100. GÜNÜNDE YÜRÜYÜŞ

Eşyaların müzeye yerleştirilmesi sırasında 78’liler Federasyonu Başkanı Kamber Ateş, baba Ali Ayvalıtaş ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşme sonrasından baba Ayvalıtaş’ın sözlerine aktaran Ateş, babanın hala oğlunun ölümüyle ilgili hukuki sürecin tamamlanmamasına tepkili olduğunu söyledi. 13 Eylül Cuma günü Mehmet için İstanbul’da yürüyüş düzenleneceğini de ekleyen Ateş, “Ayvalıtaş ailesi ve Mehmet’in sevenleri gencimizi ölümünün 100. gününde yürüyüşle anacaklar” dedi.(AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy’e selam

SONRAKİ HABER

Van'da uzun namlulu silahlarla baskın: 4 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...