10 Eylül 2013 09:17

Rusya'nın yeni formülüne Suriye sıcak bakıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, askeri harekatı engelleyecekse Suriye'deki kimyasal silah stokunun uluslararası kontrole tabi olmasını teklif etti. Suriye'nin bu teklife sıcak baktığı bildirildi.Lavrov ayrıca önümüzdeki aşamada da kimyasal silahların imha edilmesini ve Suriye'nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne

Rusya'nın yeni formülüne Suriye sıcak bakıyor
Paylaş

Lavrov ayrıca önümüzdeki aşamada da kimyasal silahların imha edilmesini ve Suriye'nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne katılmasını önerdi.

Bu konuyu Moskova'yı ziyaret eden Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'e açtığını belirten Lavrov, hızlı ve olumlu bir cevap beklediklerini söyledi.

AFP'nin haberine göre Şam yönetiminin bu teklifi olumlu karşıladığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün düzenlediği basın toplantısında Beşar Esad'ın önümüzdeki hafta elindeki tüm silahları uluslararası topluma teslim etmesi durumunda bir saldırının da önüne geçebileceğini söylemişti. Fakat ABD Dışişleri'nden daha sonra gelen açıklamada, bu sözlerin ciddi bir teklif olarak algılanmaması gerektiği belirtilmişti.

'MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ'

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la bir araya geldi. Muallim konuşmasına, “Esad Putin’e, G20 Zirvesi öncesi ve sonrasındaki yaklaşımı nedeni ile selamlarımı ve şükranlarımı iletmemi istedi.” diyerek başladı. Lavrov ise Suriye’ye herhangi bir müdahaleye izin vermeyeceklerini söyledi.

‘ABD NEDEN EL KAİDE’YE YARDIM EDİYOR?​’

Basın toplantısında konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, “ABD Devlet Başkanı Obama, Amerikalıların, Avrupalıların ve İngiliz Parlamentosunun sesine kulak vermeli. ABD’nin,  askeri gücümüzü yok ederek el Kaide’yi güçlendirmesi büyük bir hata olacak” dedi. Muallim, el Kaide’ye ABD’nin yardım ettiğini iddia ederek, bunun nedenini  anlamadıklarını da söyledi.

LAVROV: ABD DİYALOĞA ODAKLANSIN

Görüşmede değerlendirmede bulunan Lavrov, Rusya’nın Suriye konusundaki pozisyonunun tereddütsüz olduğunu, dışarıdan askeri müdahaleye izin vermeyeceklerini söyledi. Rusya’nın pozisyonunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Lavrov, “Burada diplomatik çözümden başka alternatif yok. Özellikle askeri müdahale kabul edilemez.” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD’li dostlarımıza askeri müdahaleye değil, diyaloğa odaklanmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Lavrov, kimyasal saldırıyı muhaliflerin düzenlediğine yönelik çok sayıda kanıt olduğunu da sözlerine ekledi.

RUSYA CENEVRE KONFERANSINDA ISRARLI

Rusya’nın Suriye muhalefetini herhangi bir ön şart olmaksızın Cenevre’de konferansa katılmaya çağırdığını hatırlatan Lavrov, “Biz Rusya ve ABD’nin inisiyatifi ile ortaya konan Cenevre-2 için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. 30 Haziran 2012’de kabul edilen Cenevre Mutabakatı’nın da uygulanmasında ısrarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı. Muallim de yaptığı değerlendirmede ABD füzelerinin Cenevre-2’yi imkansız hale getireceğini söyledi.


ESAD: ABD'NİN KANITI YOK

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal silah kullandıklarına dair hiçbir kanıtın olmadığını söyledi. Esad, Amerikan PBS televizyonunda Batı’nın Suriye’ye askeri müdahalede bulunması halinde Şam’ın müttefiklerinin karşılık vereceğini söyledi. Esad, PBS televizyonuna açıklamalarında ABD’nin Şam’da ordunun kimyasal silah kullandığını kanıtlaması gerektiğini söyledi, “Benin kendi halkıma karşı kimyasal silah kullandığıma dair hiçbir kanıt yok” dedi. Beşar Esad, mülakatta ordunun elinde kimyasal silah olduğunu ne reddetti ne de doğruladı, “Eğer varsa bu silahlar merkezi bir sistemin kontrolün altındadır” dedi. Esad, bir saldırı olması durumunda müttefiklerinin misillemede bulunacaklarını savundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çarkın dişlileri arasında...

SONRAKİ HABER

Kahrolsun bağzı anlayışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...