06 Eylül 2013 15:22

'Bu işin arkasında üst düzey bir bürokrat var'

Kayseri eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanık hakkında, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. D

'Bu işin arkasında üst düzey bir bürokrat var'
Paylaş

Kayseri eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanık hakkında, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davanın duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven, Adem Yakın ve Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak ile tutuksuz sanıklar Kamil Atak ve Tamer Atak hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan Kamil Atak'ın adliyeye yine sivil polislerin korumasında geldiği görüldü. Silahlı olarak duruşma salonuna giren koruma polislerinin, Atak'ı burada da yalnız bırakmamaları dikkati çekti. Sanık sandalyesinde oturan tutuklu itirafçı Adem Yakin'in, duruşma salonuna giren Kamil Atak'ın elini öpmesi dikkat çekti. Duruşmada ilk olarak dosyaya gönderilen evrak okundu. Daha sonra savcı, dosyanın esas hakkında mütalaa hazırlanması için kendisine verilmesini ve sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti. Sanıklardan Hıdır Altuğ, Fırat Altun, suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraatlarını istedi. Tutuksuz sanıklar Kamil Atak ve Tamer Atak da suçsuz olduklarını iddia ederek, beraatlarını istedi.

Adem Yakin'in ifadeleri üzerine müdahil avukatı Tahir Elçi, "Musa Anter cinayeti davasının sanıklarından Albay Savaş Gevrekçi, Adem Yakin ile ilgili bazı beyanlarda bulundu. Adem'in JİTEM'de uzun süre çalıştığını, kendisiyle ilgili o dönem bazı şikayetlerin olduğunu belirtti" dedi. Elçi, dava dosyalarını talep ettiklerini söyledi.

'GİZLİ TANIK OLMAMI İSTEDİLER'

Duruşmada sanıklardan Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak, 1992 yılında BOTAŞ petrol boru hattının güvenliğini sağlamakla görevli komando birliğinde görev yaptığını belirterek, "BOTAŞ sahasında asit kuyusu da normal kuyu da yok. Orada görevimiz PKK baskınlarına karşı önleyici pusular atmaktı. Biz fedakarca görevimizi yaptık. Biz bayrağın inmemesi için, vatanın bekası için mücadele ettik. 20 yıl sonra vatan haini olarak yargılanıyoruz" dedi. Kendisinin 4 yıl boyunca Cizre'de sivil gezdiğini kimsenin görmediğini vurgulayan Kıyak, "Ben suçlu olsam kendi ayağımla Ankara TEM'e gidip ifade vermezdim. Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi'nde gözlüklü bir görevli bana 'gizli tanık' olayıyla yaklaşmak istedi. Komiser beni gizli tanık yapmak için ikna etmek istedi. Beni dosyadan kurtaracaklarını söylüyorlardı. Böyle bir durumum olsa kendimi kurtarmak için gizli tanıklığı kabul ederdim" diye konuştu.

'BANA TUZAK KURULDU'

Mahkeme daha sonra Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Temizöz'ün savunmasını aldı. Kendisine tuzak kurulduğunu iddia eden Temizöz, "Bu kadar suçla mücadele ederken bana bu tuzağı kurdular. Kimler olduğunu biliyorum. İfade edemediğim isimler var. Ama bunları ima edeceğim. Bu işin üstünde üst düzey bir bürokrat var. Müdahil avukatları arşive girip tek tek evrak arıyorlar" dedi. Görev yaptığı dönemde Cizre'nin, PKK açısından "kurtarılmış bölge" olduğunu belirten Temizöz, "Filistin Kurtuluş Örgütü modeli vardı. Kendi mahkemelerinde yargılama yapılıyordu. Devletin gücü oraya gidemiyor. Önce hayatta kalmaya çalışıyorduk. İnisiyatifin PKK'de olduğu bir ortamda nasıl mücadele ettiğimizi anlatmıştım" diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Üzerine su tankeri düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kumluca'daki yangın devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...