Tekstil işçileri temsilci seçimi istiyor
İŞÇİ SAYISI AZALDI ÜRETİM YEDİ KAT BÜYÜDÜ
Altınyıldız’ın, üretimini büyüttüğünü ama kendi paylarına sefalet ücreti ve daha çok çalışmak düştüğünü vurgulayan işçiler. “Yenibosna’da 4 bin 500 işçi çalışırken şimdi çalışan işçi sayısı 1800’lere düştü. Bir haftada yapılan üretim şimdi bir günde yapılıyor. Daha az işçi ile daha fazla üretim yapan fabrika kriz dönemlerinde bile kârını büyüten firmaların içinde yer aldı” diyorlar.
Kriz gerekçeleri ile yeni işe giren işçinin ikramiyesinin 2.5’e düşürüldüğünü söyleyen işçiler, grevden önce dört ikramiye alan işçi sayısının 40-50’yi bulmadığını, zaman içinde dört ikramiye alan işçi nerede ise bir elin parmaklarını geçmediğini belirtti.
2010 yılında İstanbul’dan Çerkezköy’e taşınırken işçilerin büyük bir bölümünün tazminatını alarak işten ayrıldığına dikkat çeken işçiler, Altınyıldız’ın Çerkezköy’e taşındıktan sonra buradan işe aldığı işçilere saat ücretini 4 lira olarak belirlediğini ama bir kısmını da o dönem asgari ücretin saat ücreti olan 3.39 liradan başlattığını dile getirdi. Bunun işçilerin saat ücretlerini üç yılda en düşük seviyede eşitleme anlamına geldiğini ifade eden işçiler, “3.39’dan işe başlayanların asgari ücrete gelen zamlarla ücretleri bu gün 4.54 iken 4 liradan işe başlayanlar toplusözleşmelerle ancak 4.58 oldu. Asgari ücrete daha fazla zam yapılırken sendikanın yaptığı sözleşmelerle hiç zam alamadık. Grev sonrası yapılan sözleşeme ile bu tablo yine değişmedi, 40-50 işçinin dışında hiçbir işçinin ücreti asgari ücreti geçmedi ve bu durum üç yıl içinde de değişmeyecek” dediler.
SENDİKA YİNE İMZALARKEN HABER VERMEDİ
İşçilerin çoğunda Teksif’in daha önce yaptığı gibi sözleşmeyi greve çıkmadan imzalayacağı kanısının yaygın olduğunu belirten işçiler bu sözleşmede Teksif’in, işçileri gelişmeler konusunda kısmi olarak bilgilendirse de yine işçiye hiç sormadan sözleşmeyi imzalamasının tepkiye yol açtığını ifade etti.
Grevle birlikte daha öncekine göre daha bilinçli olduklarını ve sendikal konulara daha ilgili olduklarını söyleyen işçiler “Grev bizi değiştirdi ve bundan sonra sesimiz daha çok çıkacak. Her şeye sessiz kalmayacağız. Sözleşmeden sonra Altınyıldız’da temsilci seçiminin yapılmasını istiyoruz. Sendika içinde hiç söz hakkımız yok. Yıllardır aynı kişiler temsilcilik yapıyor ve sendika tarafından atanıyor” dediler.
Grev sonrası tekstil işçisinin değiştiği görünüyor. Fabrikada yaşanan sorunların çözümünden, TİS sürecinin takip edilmesine, sendika içi demokrasiden haklarının savunulmasında kafalarının daha açık ve net olduğu görünüyor. Sorunlarının çözümü için adım atmak için çabalayan işçiler yakın gelecekte kendi kaderlerinin belirlenmesinde söz sahibi olacakları görünüyor. (Çerkezköy/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et