29 Ağustos 2013 20:25

‘İlhan abi fenomen bir şairdi’

İkinci Yeni akımından şair İlhan Berk' in ölümünün 5. yılında dostları, okurları dün akşam Ada Sanat' ta biraraya geldi. Etkinliğin çağrıcılığını Küçük İskender, Sezai Sarıoğlu, Gökçenur Ç. gibi şairlerin yaptığı etkinliğe katılım oldukça iyiydi. Anmaya genç şairlerin yoğun ka

‘İlhan abi fenomen bir şairdi’
Paylaş
Ezgi Görgü

HAYATI ONUN GÖZLERİNDEN GÖRÜYORDUK

Küçük İskender: İlhan Berk bence Türk edebiyatının İkinci Yeni tavrı içindeki en önemli şairlerinden biri. Bunun ötesinde her şeyden önce 80' lerde yetişen şairlerin belki de en çok temas ettiği şairlerden biri olmasıyla da incelenmesi gereken bir şair, çünkü genç şairlerle kurduğu diyaloglarında bir eğitmen edası yoktu. Tam tersi varlığıyla bir şairin nasıl olabileceğinin ölçülerini hissettiriyordu. Yani bulunduğumuz ortamda sohbet varsa ya da bir kır gezisi varsa bir şairin hayata nasıl bakacağını çoğu kere onun gözlerinden bizler de genç şairler olarak görebiliyorduk.
Bir şairle konuşmaktan çok bir şairle vakit geçirebilmek onun hayata nasıl bakabildiğini gözlemlemek çok önemli, bu sadece şiirle uğraşan, şiir yazmaya çalışan insanlar için de değil, bir okur için de önemli bir şey. Çünkü nerdeyse bir asra yakın ömrünü şiire vermiş, hayata ve dünyaya dağılmış olan şiir dizeleri üzerine vakit harcayan, belki birçoğuna göre sadece şiirle uğraştığı için bile eleştirilebilecek kadar şiiri çok seven, şiirin kristalize halini merak eden birçok dostun ve benim için de inanılmaz bir gözlem nedeniydi.
Sezai Sarıoğlu: Atilla İlhan öldüğü zaman  İlhan Berk önemli bir cümle kurmuştu, "Atilla İlhan fenomen bir şairdi" demişti. Aslında tersinden huyları ve şiir stilleri, poetikaları farklı olsa da İlhan abi fenomen bir şairdi.
Benim açımdan İlhan Berk' in şiirleri bana çok değmez, şiirlerinden çok kendisi çok değdi bana, kendisini daha çok sıcak bakarım, şiirlerine ılık bakarım. Hele ırkçılığın, milliyetçiliğin, şovenizmin yükseldiği son yıllarda ve İlhan Berk' in 1940 ile '50 arasında faşizmin yükselişinin olduğu yıllarda milliyetçi, ırkçı olmaması, bir şairin milliyetçi olarak ölmemesi bana çok önemli geliyor.
Gonca Özmen: Herkes istediği şiiri, yazıyı okusun diye düşündük etkinlik için, bu etkinlik şair dostlarının, onu seven okurlarının ona bir merhaba demesi için oldu, 'Burada hala seni okuyoruz' demek için toplandık. Geçen seneki etkinliklerden farkı aslında her zaman bir şiir okuru olmasına karşın bu etkinliklerin bir amacı da yeni okurlar oluşturabilmek, bir şiir açlığı yaratabilmek, burada hiç şiir etkinliğine katılmamış öğrencilerim var, bu sebeple güzel bir etkinlik oldu, sadece şairlerin olmaması çok  sevindirici.  
Neşe Yaşın: 4 yıldır Gümüşlük Akademisi İlhan Berk' i anıyordu çeşitli etkinliklerle, bu sene de hem bir gündem var Beyoğlu, Gezi Parkı durumu var, bu sebeple de Pera kitabından okumalar yapalım dedik ve Gümüşlük Akademisi'nin de katıldığı bir etkinlik olsun dedik. Anmayı hem şairler organize ettiler hem de çağrıcılığını üstlendiler. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya sinemayı Mardin’de izleyecek

SONRAKİ HABER

Engel tanımayan festival

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...