28 Ağustos 2013 19:09

Bal üreticileri destek bekliyor

DERSİM’in Ovacık ilçesinde organik bal üreten arıcılar, devletten destek bekliyor. Arıcılar zor koşullarda ürettikleri balın hem üretim aşamasında hem de pazarlama konusunda devletten yardım istiyor.Ovacık’a bağlı Torunoba ve Ahpanos Vadisi 1993-94 yıllarına kadar organik bal üretiminin merkezlerindendi. Çatışmaların yoğunlaş

Bal üreticileri destek bekliyor
Paylaş
Kemal Özer

Ovacık’a bağlı Torunoba ve Ahpanos Vadisi 1993-94 yıllarına kadar organik bal üretiminin merkezlerindendi. Çatışmaların yoğunlaşması ve ‘güvenlik’ gerekçesiyle köylerin boşaltılmasının ardından şehirlere göç eden köylüler 19 yıl boyunca üretimden de köylerinden de koptu. Çözüm süreciyle birlikte silahlar susunca köylerine geri dönen Torunoba ve Ahpanos köylüleri, yıkılan evlerinin yerine yaptıkları baraka ve çadırlarda bal üretimine yeniden başladı. Ancak köylüler ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bunların en başında da elektrik ve yol sorunu geliyor. Yaşadıkları sorunları gazetemize anlatan bal üreticileri, bölgenin organik bal üretimi alanı ilan edilmesini ve alt yapı sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyor.

HER KIŞ GÖÇ EDİYORLAR

Yazın köye kurdukları çadırlarda ve barakalarda kalabilen köylüler, kışın bastırmasıyla birlikte yeniden şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Arıcılar için bu durum ciddi bir sorun. Çünkü arılarını kışın sert geçtiği Ovacık’ta bırakma şansları yok. Bu nedenle arıları gittikleri yerlere götürmek zorunda kalıyorlar. Bu yolculuk hem köyleri şehre bağlayan yolların yetersizliği hem de taşınması sırasında gerekli olan bir çok şartı yerine getirme olanağı bulunmaması nedeniyle çok sayıda arı bu yolculuk sırasında ölüyor.

ARICILIK BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Bölgenin arcılık bakımından çok verimli olduğunu söyleyen Ali Sarı isimli üretici, “Burası hem doğal bitki örtüsü çeşitliliği bakımından çok zengin hem de hava ve çevre kirliliğinin olmadığı bir bölge. Bu nedenle burası organik bal için çok uygun. Devlet burayı arıcılık bölgesi ilan etmeli, organik tarımı ve organik balcılığı desteklemeli” şeklinde konuştu. Ürettikleri balı pazarlama konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Sarı, bu konuda da devletten destek beklediklerini belirtti.
Ahpanos bölgesi de ciddi alt yapı sorunları yaşıyor. Burada çadırda kalarak bal üretimi yapan arıcılardan biri olan Hasan Yıldız, ürettikleri balın tamamen organik olduğunu ve bir çok hastalığa iyi geldiğini söylüyor. Yıldız, yetkililerin alt yapı sorunlarını çözmeleri halinde daha fazla üretim elde edeceklerini ve bölgenin önemli bir bal merkezi haline gelebileceğini söylüyor. (DersimEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çok dilli barış mitingi

SONRAKİ HABER

Uysallaştırılmış aslan gibi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...