27 Ağustos 2013 12:55

Ayçiçeğinde ithalat istilası önlenmeli

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği ve pamukta 4 milyar doları aşkın ithalat olduğunu belirterek, “Sektörümüzü ve ülkemizi ayçiçeği ve pamukta yaşanan istiladan korumalıyız.” dedi.Bayraktar, yaptığı açıklamada, ayçiçeğinde gümrük

Ayçiçeğinde ithalat istilası önlenmeli
Paylaş

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği ve pamukta 4 milyar doları aşkın ithalat olduğunu belirterek, “Sektörümüzü ve ülkemizi ayçiçeği ve pamukta yaşanan istiladan korumalıyız.” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, ayçiçeğinde gümrük vergilerinin düşük kaldığını, pamukta ise gümrük vergisi olmadığını Dünya Ticaret Örgütü kararları ve Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye’de ayçiçeği ve pamuk üretimini sınırladığını, bunun sonucu 2012 yılında 4 milyar doları aşkın dövizin ayçiçeği ürünleri ve pamuk ürünleri ithalatı için harcandığını belirtti. Bayraktar, kronik bir şekilde cari açık veren Türkiye’nin ayçiçeği ve pamuğa verdiği 4 milyar doları aşkın, diğer yağlı tohumlarla birlikte yağlı tohumlar ve pamuğa ödediği 6 milyar dolara yakın dövizin ülkede kalması için bu ürünle iştigal eden üreticinin korunması ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

AŞIRI İTHALAT ÖNLENMELİ

Yerli üretimi yok edecek kadar aşırı yapılan ithalatın bir şekilde önlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Dünya Ticaret Örgütü ve Gümrük Birliğinin engelleyici kurallarını aşmak ve yerli üretimi korumak için birçok ülke, hatta Avrupa Birliği tarife dışı engeller uyguluyor. Üreticilerini ve üretimlerini bu yolla koruyorlar. Türkiye’nin de çiftçisini yaşatmak için tarife dışı engeller koyması gerekiyor. Çünkü gümrükleri artıramıyorsunuz. Çok ucuz ithalattan kendinizi koruyamıyorsunuz. Ayrıca dahilde işleme rejimi kapsamında sıfır gümrükle ithal edilen ürünlerin iyi denetlenmesi gerekiyor. Bu ürünler iç piyasaya girince, üretimi, üreticiyi ve iç piyasayı perişan ediyor. Bunun önüne geçilmesi, bu ürünlerin takibi ve denetimi zorunluluğu var.” Üreticinin ve üretimin korunması için iç desteklerin artırılması ve üreticinin üretmesinin sağlanması gerektiğini bildiren Bayraktar, sulama yatırımlarının bitirilerek üretim ve verim artırılmasının bu konuda büyük önem taşıdığını vurguladı. Bayraktar, “Gerekli tedbirler acil bir şekilde alınmadığı takdirde ayçiçeği ve pamuk üreticimizin feryatları kesilmez. Ülkemiz bu ürünlerde ithalatçı, ham tarım ürünlerinde dış ticaret açığı vermeye devam eder” dedi. (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Ayçiçeğin boynu bükük kaldı!

SONRAKİ HABER

İçeride dışarıda barış koalisyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa