23 Ağustos 2013 20:35

HES protestosuna jandarma müdahalesi!

Yusuf Yavuz

Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü’nün 22 Ağustos tarihinde Kumluca Büyükalan köyünde yapılacağını duyurduğu Alakır 1 ve Alakır 2 HES projelerine ilişkin ‘Halkın Katılımı Toplantısı’nı engellemek için harekete geçen yöre köylüleri ve yaşam savunucuları toplantı saatinden önce Büyükalan köyünde bir araya geldi. Alakır’da yöre halkına destek olmak amacıyla Antalya, Kumluca ve Kaş’tan gelen yaşam savunucularının arasında CHP’li Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı’nın da bulunması dikkat çekti.

ALAKIR’DA JANDARMANIN TEPKİSİ SERT OLDU

ÇED Yönetmeliği gerekince yapılması gereken ancak prosedürü yerine getirmek amacıyla “yasak savmak” için kullanılan bir yöntem olduğu eleştirilerine neden olan ÇED toplantısı öncesi protesto ve basın açıklaması yapan yaşam savunucuları Büyükalan köyündeki toplantıyı engelledi. Görevlilerce tutulan tutanağa ise “Toplantı İl Müdürü Yusuf Kadı başkanlığında başlatılmış olup, halkın bilgilenmek istememesi üzerine toplantı sonlandırılmıştır” ifadelerinin yazılması dikkat çekti. Yaşam savunucuları tutanağın bir kopyasının kendilerine verilmesini istemesi üzerine yetkililer bu talebi reddetti. Bunun üzerine görevlilerin salondan dışarı çıkmaları bir süre engellendi. Jandarma eşliğinde salondan çıkarılan görevliler sert protestolar nedeniyle yine jandarma ekiplerince bölgeden ayrılabildi. Olaylar sırasında jandarmanın bazı protestoculara sert müdahalede bulunarak gözaltına almak istemesi tepki çekti.


1993 yılından beri çeşitli yatırımlar için uygulanan ÇED Yönetmeliği gereğince yapılması zorunlu olan ‘Halkın Katılımı’ toplantılarıyla, projelerin uygulanacağı yörede yaşayan halkın proje hakkında bilgilendirilmesinin yanı sıra görüş ve önerilerinin de alınmasını öngörüyor.
Ancak yatırımcı firmaların ücret karşılığı yine özel ÇED firmalarına hazırlatması, ÇED raporlarının birçoğunun ‘kopyala yapıştır’ şeklinde hazırlandığı eleştirilerini de beraberinde getirdi. Özellikle canlı ve insan yaşamını doğrudan etkileyecek olan yıkımları beraberinde getiren yatırımlara ait ÇED raporlarında pembe tablolar çizilmesi ve projelerin birer kurtuluş reçetesi gibi sunulması birçok bölgede hayal kırıklığı ve tepki doğuruyor.
Son yıllarda ÇED süreçlerinin yarattığı güvensizlik protestoları da beraberinde getirdi. Halkın katılımı toplantıları, firmalar için aşılması gereken engellerden biri. Bu nedenle halk birçok yerde protesto hakkını kullanarak ÇED toplantılarının yapılmasını engelleyerek yaşam alanlarını korumaktan çok yıkım getiren  ÇED sürecine karşı da refleksini ortaya koyuyor. (Antalya/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et