Suriye'de kimyasal saldırı iddiası
El Cezire'nin haberine göre sabah saatlerinde Zamalka, Arbeen ve Ein Tarma'nın doğusundaki banliyölere gerçekleştirilen saldırıda "zehirli gaz başlıklı roketler" kullanıldı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Haklarını İzleme Örgütü, saldırının çok şiddetli olduğunu bildirdi. Örgütün açıklamasında en az yüz kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken Yerel Koordinasyon Komiteleri ise saldırıda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürdü.
Suriye Ulusal Koalisyonu ise 650 kişinin kimyasal saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek rejimi kınadı.
Reuters'in haberine göre bölgedeki Douma adlı tıbbi merkezde hemşire olarak görev yapan Bayan Baker, saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 213 kişinin öldüğünü dile getirdi. Baker, cesetlerin birçoğunun gözbebeklerinin açık, ağızlarının köpüklü, bacaklarının da soğuk olduğunu söyleyerek doktorların bu semptomların kimyasal gaz etkisi olabileceğini söylediğini aktardı.
SURİYE YÖNETİMİ KİMYASAL SİLAH SALDIRISINI YALANLADI
Suriye Enformasyon Bakanlığı Ğuta bölgesinde kimyasal silah kullanıldığı yönünde basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu savundu.
Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamada, bu gibi haberlerin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığını soruşturan uluslararası komitenin görevinden saptırma girişimi olmakla suçlandı.
Suriye'de bulunan Birleşmiş Milletler Kimyasal Silah İnceleme heyeti başkanı, iddiaların araştırılması gerektiğini dile getirdi.
İsveçli bilim insanı Ake Sellstrom, TT haber ajansına yaptığı açıklamada televizyonda izlediği görüntülerden bir şey söylemenin zor olduğunu, bildirilen ölüm rakamlarının da kulağa şüpheli geldiğini ifade etti.
RUSYA İNANMIYOR
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Leonid Kalaşnikov ise Suriye hükümetinin Şam yakınlarında kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını iddia etti.
Kalaşnikov, Interfax’a yaptığı açıklamada, “Gerçekten orada kimyasal silah kullanılmışsa bu militanların işidir. Suriye yönetimi dış güçleri provoke edecek herhangi bir girişimde bulunmaz…” dedi.
Dış güçlerin müdahalesi için yeni fırsatlar oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Kalaşnikov, “Bu Batının Suriye’ye yönelik ilk iddiası değil. Burada deneme yapılıyor. Irak’ta bunu yapmışlardı… Suriyeliler kendilerinin düşmanı olamaz… Onların dış müdahaleye ihtiyacı yok.” değerlendirmesinde bulundu.
‘BM ARAŞTIRSIN’
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı iddialarının Birleşmiş Milletler(BM) denetçileri tarafından incelenmesini istediklerini açıklarken İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Muhaliflerin Suriye Devleti’nin kimyasal silah saldırısı düzenlediği iddiasını BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını söyledi. Hague, yüzlerce insanın hava bombardımanı ve kimyasal silah saldırısında öldüğü yönündeki haberlerin kendisini derin endişeye sevk ettiğini kaydetti. Hague, Şam yönetiminden de BM denetçilerinin bölgeye gidişine izin vermesini istedi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İDDİALAR AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMALI
Türkiye'den yapılan açıklamada ise Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarının doğruluğunun derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Suriye’de Şam’ın Doğu Gota ve Batı Gota bölgelerinde dün gece rejim güçlerince kimyasal silah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğine dair haberler büyük bir endişeyle izlenmektedir. Bu iddialar derhal açıklığa kavuşturulmalı, Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarının doğruluğunu araştırmak üzere oluşturulan ve halen bu ülkede çalışmalarını sürdüren BM Araştırma Misyonu da söz konusu iddiaları araştırmalı ve bulgularını ortaya koymalıdır. Şayet iddialar doğruysa, uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır.” denildi.
CHP: SURİYE'DE KİMYASAL SİLAH KULLANILIYORSA BU İNSANLIK SUÇUDUR
Irak'ta bulunan CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının doğru olması halinde bunun insanlık suçu olacağını söyledi.
Loğoğlu, "Yapanlar bundan kesinlikle vazgeçmelidir. Uluslararası toplum da bu yönde bir gelişme var ise, yani kimyasal silahların kullanıldığına dair bir gidişat varsa, bunu önlemek ağırlığını koymalıdır" dedi. (DIŞ HABERLER)
FOTOĞRAF: ARŞİV
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında kimyasal silah saldırısı düzenlendiği iddiasının BM denetçileri tarafından aydınlatılmasını istedi.
Evrensel'i Takip Et