15 Ağustos 2013 17:23

Etinizi nereden alırsınız?

Hollandalı bilim insanları, laboratuvar ortamında et üretti ve bu etten yapılan köfte Londra’da bir törenle pişirilip tadına bakıldı.  ‘Laboratuvar hamburgeri’ne  pembe renk, kırmızı pancar şerbeti ve safranla verilmiş.

Etinizi nereden alırsınız?
Paylaş

‘Laboratuvar hamburgeri’ne  pembe renk, kırmızı pancar şerbeti ve safranla verilmiş. Çiğ dana kıymasına benzeyen köfteye, eti bir arada tutması için bağlayıcı madde olarak ekmek katılmış. Ayçicek yağında kızartılan köfte, araştırmada yer almayan bir gurme ve yemek bilimci tarafından test edilmiş!
Laboratuvarda üretilen köftenin tadına bakanlar, sığır etinin genelde sahip olduğu yoğun çeşniye sahip olmasa da benzer bir doku ve sulu yapıda olduğunu düşünüyor. Bu kişiler etin çeşnilendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Etkinliğin organizatörü, herkes için yeterli et bulunmadığını için köfteyi belli sayıda kişilere tattırabildiklerini açıkladı.  
Laboratuvarda et üretme fikri yıllardan bu yana bilim insanlarını cezbediyor. Bilim insanları bu yöntemin hayvan yetiştiriciliğinden daha faydalı olduğunu savunuyor. Uzmanlar; hayvandan alınan tek bir hücrenin laboratuvarda 40 milyar hücreye bölünebildiği halde, tarım alanlarının yüzde 70’inin besi hayvancılığına ayrılmasının ekonomik olmadığını düşünüyor.
Bir çok bilim insanı, suni et üretiminin sadece hayvanlar için değil aynı zamanda insanlar ve gezegenin sağlığı için de son derece gerekli olduğunu vurguluyor.
Diğer yandan laboratuvarda et üretmek pahalı olmasının yanı sıra, her gün yüzlerce küçük çiftçinin iflas ettiği bir dönemde, laboratuvar eti satın almanın ahlaki olmadığını düşünen büyük bir kesim var. Onlara göre yapay et üretimi yerine hayvancılığın daha güvenli, insancıl ve ekolojik olarak sürdürülmesi için kolaylık sağlanmalı.
Araştırmaya öncülük eden Hollanda Maastricht Üniversitesi, yapılan tanıtımın kavramı kanıtlama amacı taşıdığını, marketlerde laboratuvar üretimi et görmemizin daha on ya da yirmi yıl alabileceğini açıkladı. Kulağa bilim kurgu gibi gelen yapay et yakın zamanda mutfaklara gireceğe benziyor. Peki siz, böyle bir etten yapılmış köfteye tabağınızı uzatır mısınız? (HABER MERKEZİ)


SUNİ ET NASIL YAPILDI?

Yapay et üretimi, yetişkin bir hayvanın kaslarından kök hücre alımı ile başlıyor. Bu işlem sırasında hayvan öldürülmüyor. Alınan kök hücreler daha sonra uygun besin çözeltisi içerisinde takip edilerek birkaç santim uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlığında kas şe-ritleri oluşturana kadar çoğaltılıyor. Bu üretim sırasında protein içeriğini zenginleştirmek için kaslara elektrik akımı veriliyor. Kas dokuları hazır olduktan sonra yeterli sayıda şerit bir araya getirilerek sıkıştırılıyor. Elde edilen bu organik madde hayvansal protein açısından zengin olsa da renk ve tat olarak biraz farklı olduğu için son olarak üzeri-ne boyar madde-ler, besin destekleri ve çeşniler ekleniyor.

YAPAY ET HELAL Mİ?

Et tüketiminde farklı dinlerin bir çok ritüeli ver. Örneğin İslam inancına göre eti yenilen hayvan kesilirken Allah’ın adına kesilmesi ve kanının akıtılması gerekiyor. Öte yandan ‘Cheeseburger’ bile yemeyen dindar Museviler, etli ve sütlü ürünleri aynı kapta pişirmeyen ve tüketmeyen bir inanca sahipler. Bütün bu ritüeller laboratuvar etiyle değişir mi bilinmez...

ÇEVREYE KATKISI VAR MI?

Yapay etin tarım alanı kullanımı, sera gazı salınımları, enerji ve su tüketimi konularında büyük iyileşmeler sağladığı yönünde bulgulara sahip. Öyle ki yapılan araştırmalar yapay etin endüstriyel dana etiyle karşılaştırıldığında tarım alanı ihtiyacını yüzde 1’e, su tüketimini ve sera gazı salınımını yüzde 4’e enerji ihtiyacını ise yüzde 55’e kadar düşürebileceğini iddia ediyor. Yine de araştırmada seri üretime geçildiğinde karşılaşılabilecek belirsizliklerin (Artan besin çözeltisi ihtiyacının hangi kaynaktan ve ne gibi yöntemlerle karşılanacağı) bu sonuçlar üzerinde ciddi etkileri olabileceği belirtiliyor. Ayrıca yöntemin her şartta enerji verimli olduğunu iddia etmek de henüz mümkün değil. Zira kök hücre çoğaltmak, çok enerji isteyen bir yöntem.

YA HAYVAN HAKLARI?

Ahlaki birçok soruna rağmen  ‘’yapay et’’in vejetaryenler ve hayvan hakları savunucularının tercihi olabileceği belirtiliyor. Zira hayvan hakları savunucuları, bu teknolojinin etleri için kesilen hayvanların acı çekmesini önleyeceğini düşünüyor. Bu nedenle, PETA gibi hayvan hakları savunucusu kuruluşlar, yapay tavuk eti üreteceklere 1 milyon dolar ödül vaat eden yarışmalar bile düzenliyor.

evrensel.net
ÖNCEKİ HABER

Washington Post: Obama Mısır’da suç ortağı

SONRAKİ HABER

Carlos’un hedefi büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa