12 Ağustos 2013 10:44

AKP sporcunun ırkçısını sever

Sporcuyu, taraftarı, yöneticileri, kulüpleri baştan aşağı tüm spor alanlarını tehdit etmekten geri durmayan, sporcuları ve taraftarları ‘hizaya’ getirmeye çalışan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın Zaman gazetesine verdiği röportaj ve arkasından gelen Rıza Kayaalp’in ırkçılık nedeniyle 6 ay ceza almas

AKP sporcunun ırkçısını sever
Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, zehir zembelek açıklamalarına devam ediyor. Daha önce stadyum içerisinde yaşanacak olaylara müdahalelerin sert ve keskin olacağını belirten Kılıç, şimdi de taraftarları ‘Hukuki’ bedel ödeme ile tehdit etti.

Zaman gazetesine verdiği röportajda, Gezi Parkı direnişinin stadyumlara sıçraması halinde kulüplerin ve bunu yapanların bedelini ödeyeceğini söyledi. Stadyumların siyasi bir alan olmadığını söyleyen Bakan Kılıç, “Futbol taraftarı arasına siyasi nifak sokanlar, bedelini öder. Kanunda bedeli neyse. Stadyumlar siyaset yeri değil. Kaldı ki, kulüp başkanı ve yöneticilerinin bilgisi dışında bu tür kitlesel eylemlerin yapılabilmesi mümkün değil. Statlarda güvenliğin sağlanması kulüplerin sorumluluğunda” dedi.

BU SİYASET DEĞİL Mİ?

Gezi Parkı direnişine destek veren sporcuları ve taraftarları ‘oyuna gelmek’ ile suçlayan Suat Kılıç, Mersin’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda Türkiye bayrağını taşıması için görevi çok tartışılacak birine vermişti: Rıza Kayaalp.

Gezi direnişine destek verenlere karşı, ırkçı bir tutum sergileyen Kayaalp, Twitter adresinden, “Yazıklar olsun size. Emenilere bıraktınız meydanı, Allah belanızı versin eylemci çapulcuları” şeklinde “tepki”sini dile getirmişti.

Hükümet yanlısı köşe yazarları, spor yorumcuları Kayaalp’in bayrağı taşıma görevini, ‘başarılarından ötürü’ olarak yorumlamıştı. Kayaalp’de bu durumu, aldığı madalyalar ve dereceleri ile yorumluyor, aynı zaman da bu görevin daha önce belirlendiğini iddia ediyordu. Ancak başarılar baz alındığında milli formayı giymeyi reddettiği için ‘Vatan haini’ sayılan Mehmet Okur’un kariyerinin daha ihtişamlı olduğu açıktır. Ermenilere karşı yaptığı ırkçılık ile tepki toplayan Kayaalp’e karşı bir açıklamaya yapmayan hükümet yetkililerinin nasıl sporcu istediğini ortaya koydu.

Hakaret, ırkçılık gibi söylemleri ile dikkat çeken Kayaalp’e karşı Türkiye, her hangi bir ceza vermezken Mersin’de bayrağı taşıma ‘onuru’nu Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’nda üçüncü olan Kayaalp’e verilmişti. Geçtiğimiz aylarda uluslararası arası bütün spor federasyonları, ırkçılığa karşı savaşı büyütme kararı almıştı. İlk adımı ise Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) attı. Kayaalp ile ilgili gelen şikayetleri değerlendiren FILA, güreşçinin tavrını ırkçılık olarak belirledi. (SPOR SERVİSİ)


DÜNYADA ÖRNEKLERİ

SPOR dünyasında ırkçılığı karşı pek çok önlem alınıyor. Dünya genelinde ırkçılık yapan sporculara verilen cezalar şöyle; Londra 2012’de Yunanistanlı üç adım atlamacı Voula Papachristou, Batı Nil virüsünü taşıyan sivrisineklerden söz edip “Yunanistan’da çok Afrikalı olduğundan Batı Nil sivrisinekleri ev yemeği yiyebilecek” diye tweetleyince, takım kafilesinden çıkarılmıştı. İsviçreli futbolcu Michel Morganella da Güney Kore’ye yenildikleri bir maç sonrası Korelilerin zekasıyla ilgili yazdığı tatsız tweeti sonrası evinin yolunu tutmak zorunda kalmış, AEK’li bir futbolcu Nazi selamı verince milli takımdan men edilmişti.

ÖNCEKİ HABER

MEB’de skandal Alevilik sorgusu

SONRAKİ HABER

Çanakkale'de orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...