08 Ağustos 2013 15:36

Facebook ve Twitter’da hesaplar neden kapanıyor?

Son dönemde Facebook’ta aralarında Yüksekova Haber ile Ötekilerin Postası’nın da bulunduğu pek çok sayfanın kapatıldığı, Twitter’daysa pek çok hesabın askıya alındığına dair haberler yer aldı. Sosyal Medyada sayfa kapatma ya da askıya alma sebeplerini İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde öğretim &uum

Facebook ve Twitter’da hesaplar neden kapanıyor?
Paylaş

Saka Facebook ve Twitter’da hesap kapama/askıya alma işlemlerinin çoğunlukla şikayet üzerine gerçekleştiğini söylüyor. Facebook’un bu konuda daha politik kararlar verdiği yönünde bir kanı olduğunu belirten Saka Twitter’daysa meselenin algoritmada bittiğini söylüyor. Yani yazılım şikayetler doğrultusunda bir hesabı askıya alıyor.

“Facebook sayfaları tek tek incelemiyor. Ancak şikayet gelince bakıyor. Ayrıca pornografik içeriği tanıyan bir programla da içerik kaldırabiliyorlar. Ama özellikle politik meselelerde kendilerine şikayet gittiğinde inceleyip karar veriyorlar.”

Üçüncü kez kapatılan Ötekilerin Postası’nın şikayetlerle kitlesel saldırıya maruz kalması sonucunda kapatıldığını belirten Saka Facebook’un da bu sayfa hakkında “anlayışsız” davrandığı söylüyor.

‘FACEBOOK’UN ADI ÇIKTI, TWİTTER DİRENİYOR’

Saka, Twitter’da ise hesap askıya alma/kapatma faaliyetlerinin daha “otomatik” işlediğini belirterek, “Twitter’da da benzer kitlesel şikayetlerle hesap askıya alınıyor. Bu karara itiraz edebiliyorsunuz ama hesabın açılması yine de zaman alıyor. Bu işlem otomatik işliyor. Twitter’ın asıl hedefi “yumurta hesap” olarak nitelediğimiz spam hesapları. Ama arada muhalifler de kaynıyor.”dedi.

Saka aktivistlerin Twitter’ı seçtiğini ancak açık kaynak kodlu sosyal medya sitelerinin de geliştirilmesi gerektiğini söylerken, “Facebook’un kişisel bilgileri verme gibi meseleler yüzünden adı çıktı, ama Twitter hâlâ direniyor. Belki de bu yüzden dünya çapında aktivistlerin daha çok tercih ettikleri bir alan. Ama sonuçta o da kâr amacı güden bir şirket.”dedi.

‘AÇIK KAYNAKLI SİTELER GELİŞTİRİLMELİ’

İnternet aktivistlerinin bu yüzden açık kaynaklı, daha bağımsız siteleri önerdiğini vurgulayan Saka, “Gerçi dijital ortamda yüzde yüz güvenlik diye bir durum yok. Bu siteler ise kullanıcı dostu değil. Ben iki tarafı da kullanmaya çalışıyorum, ancak çoğunlukla paylaşımda bulunduğum yer popüler olan Twitter gibi alanlar. Çünkü orada kitleyle iletişim kurabiliyorsunuz. Bugün kişisel verilerin korunması konusunda sıradan kullanıcılar da hassas ama bu sitelere girdiklerinde zorlandıkları için yine popüler olanlara yöneliyorlar. Bu yüzden bağımsız sitelerin de daha kullanıcı dostu hale getirilmesi gerekiyor.” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

6222 yasakları uygulanacak

SONRAKİ HABER

Dündar 1 ay BirGün’de yazacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa