07 Ağustos 2013 20:05

Memurların TİS’inde sürpriz anlaşma

Hükümet ile Memur-Sen 2,6 milyon memuru ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde taban aylıklarına yapılacak 175 lira zam konusunda anlaşmaya vardı. KESK ve Kamu-Sen anlaşmaya tepki gösterdi. Hükümet ile Memur-Sen arasında yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde yapılan anlaşma ile memurlara 175 lira zam yap

Memurların TİS’inde sürpriz anlaşma
Paylaş

Hükümet ile Memur-Sen arasında yürütülen toplusözleşme görüşmelerinde yapılan anlaşma ile memurlara 175 lira zam yapıldı. Önceki gün yapılan görüşmelerde hükümetin teklif ettiği yüzde 3+3 zam oranını beğenmeyen Memur-Sen, KESK ve Kamu-Sen, sokak eylemlerine hazırlanırken, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in saat 12.00’de yaptığı toplantı çağrısı üzerine 13.00’te yeniden masaya oturdu.

Ankara dışında olan Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un katılmadığı toplantıda hükümet ile Memur-Sen bayram tatilinin başlamasına dakikalar kala sözleşmeyi imzaladı.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, apar topar yapılan toplantı çağrısını ve hükümetin verdiği zam oranlarını beğenmediği için masaya terk etti.
İmzalanan sözleşme ile memur maaşlarına 2014’ten geçerli olmak üzere taban aylığında 175 TL artış yapılırken, 2015 yılında da yüzde 3+3 oranında zam ve enflasyon farkı oluşması halinde enflasyon farkı ödeneceğini bildirdi.

RAKAMLARI BAKAN AÇIKLADI

Tarafların yaklaşık bir saat süren toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ocak 2014’ten itibaren geçerli olacak şekilde, taban aylığına 175 TL artış yapıldığını, 2015 yılında birinci 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 3 ve enflasyon farkı oluşursa, enflasyon farkının ödeneceğini bildirdi.
Bakan Çelik, eğitim hizmet kolunda öğretmenlere 2014 yılının birinci 6 ayında 75 TL, ikinci 6 ayında 75 TL olmak üzere toplam 150 TL eğitim öğretim tazminatı ödeneceğini, 4/c’lilere 2014 ocak ayında iyileştirme faslında 175 TL, seyyanen yapılacak artış da 175 TL olmak üzere 2014 yılında 350 TL’lik iyileştirme gerçekleştirileceğini kaydetti.
4/c’lilere ayrıca 163 lira eş yardımı, 18 ile 36 lira arasında da çocuk yardımının yapılacak.  

‘DİYALOGLA SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ’

Bakan Çelik, hizmet kollarında yaklaşık 1 haftadır yapılan değerlendirmeler ve çalışmalar neticesinde hakem heyetinin geçmiş yıl vermiş olduğu kazanımlarının aynen korunduğunu belirtti. Bunun yanında hizmet kollarında yeni bazı iyileştirmeleri gerçekleştirdiklerini dile getiren Bakan Çelik şunları söyledi: “Ayrıca genel konularla ilgili geçtiğimiz dönem hakem heyetinin aldığı kararların yanında, yeni bazı iyileştirmeleri de devreye koyduk. Bu çalışmalar neticesinde taban aylığına yapılan artışın, emeklimiz açısından da son derece anlamlı olduğunu burada belirtmek istiyorum. Gelecek yıllardaki artışlara yansıması açısından da önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Son 1 ay içinde kamu işçileriyle yaptığımız toplusözleşme, Türk-İş ve Hak-İş’le yaptığımız sözleşme, İsdemir’de yaşanan grevin yine uzlaşmayla sonuçlanması, bugün de memurlarla, kamu çalışanlarıyla yaptığımız sözleşme dikkate alındığında, Bakanlığın asli görevi olan diyalog konusunda ve bu diyolag çerçevesinde sorunların birlikte çözümü ve masada çözümü konusunda önemli adımlar atıldı. Tüm çalışanlarımıza, kamu çalışanlarımıza alınan bu kararların hayırlı olmasını diliyorum.”

GÜNDOĞDU: “250 TL ÖNERMİŞTİK, 175 TL’DE UZLAŞTIK”

Bakan Çelik’ten sonra söz alan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2014 yılı için yüzde 6+6 zam, 100 TL de taban aylığa zam talebiyle masaya oturduklarını belirterek, 6 günlük çalışma sonrasında yüzdelik zamdan vazgeçildiğini, taleplerini 250 TL taban aylığı zamma döndürdüklerini bildirdi. 1 Ocak 2014’ten itibaren verilmeye başlanacak olan 175 TL taban aylığa zammının, memurların o günden itibaren bin 27 TL olan taban aylık maaşını bin 202 TL’ye çıkaracağını belirten Gündoğdu, 2015 yılından itibaren bin 202 TL üzerinden zamların geleceğini, emekliye ayrılanların ikramiyesinin ve emekli maaşının ona göre hesaplanacağını bildirdi. Gündoğdu, “250 TL önermiştik. Ama pazarlık sonrası 175 TL’de uzlaştık. Öğretmenler en mağduruydu. Öğretim elemanları da bununla birlikte aynı hiyerarşi içinde sıkıntı yaşıyordu. YÖK’le, öğretim elemanlarıyla ilgili, onların kendi içerisindeki hiyerarşiyi de koruyacak başka bir çalışma yapılması gereği üzerinde duruldu. Bunun için, bu çalışmayı kamu personel danışma kurulunda, YÖK’ün de içinde olduğu bir yapı ile yapalım denildiği için, öğretim elemanları bir sonraki sürece kaldı. Öğretmenlere de 150 TL eğitim öğretim tazminatı verildi” diye konuştu.

SÖZLEŞMEYİ TANIMIYORUZ

KESK Başkanı Lami Özgen hükümetin teklif ettiği rakamları beğenmeyerek masadan kalktı. “Apar topar toplantı yapılıyor, bu sözleşmeyi tanımıyoruz” diyen KESK Başkanı Lami Özgen, bayramdan sonra yapacakları toplantı ile neler yapacaklarının ortaya çıkacağını söyledi.
KESK’in tek yetkili sendikası olan Kültür Sanat-Sen yöneticileri de anlaşmayarak masayı terk etti. Sözleşmenin Yüksek Hakem Kuruluna gitmesi bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MMK Metalurji’de grev yüzde 35 zamma bitti

SONRAKİ HABER

Destanı böyle yazmışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...