07 Ağustos 2013 14:17

Tarlada, kızlı erkekli çalışmaya devam

Merhaba ben Dilcan Tutulmaz. Mersin Atatürk Lisesi’nde 3 sınıf öğrencisiyim. Bu yıl kamp çalışmaları için erken sıvadık kolları. Kamp ücretini toparlayabilmek için tarlada çalışmaya başladım. Bu sömestr tatilinde kendi kendime boş durmak yok, önümüz kamp, şimdiden çalışmak gerekir dedim. Bu tatilde kam

Tarlada, kızlı erkekli çalışmaya devam
Paylaş
Dilcan Tutulmaz-Rojda Tutulmaz-Murat Kılıç

Benim ilk kampım olacak bu yıl. Tarlada bulduğum işte çalışmaya başladım. Mersin gençliği tarlada domates toplamaya alışkın. Madem tarlada başladık tarlada devam diyerek koyulduk işe. Sabah 7.00’den akşam 17.00’e kadar sürüyordu. Ve ilk defa böyle bir işte çalışıyordum.

KAMP İÇİN YAPMALIYIM!

Zor ve yorucu işlerden biri olan tarla işi, beni hem çok yoruyor, hem de bilmediğim için canımı çok sıkıyordu. Ama yılmadım, birinci gün, ikinci gün, üçüncü gün derken işi öğrendim. 15 günümü tarlada çalışarak geçirdim. Her gün erkenden kalkıyordum, bu yorucu işi yapıyordum. Aklıma tek şey geliyordu: ‘Bunu kamp için yapmalıyım’. Ve kamp sayesinde asıl çalışmanın anlamını öğrendim.

Tarlada sadece ben çalışmıyordum. Kalem tutması gereken küçük ellerin tarlada çalıştığını gördüm. Evet, bu küçükler eller, henüz ilkokul çağındaki çocuklardı. Onlar da bizim gibi sabahtan akşama kadar çalışıyorlardı. Kendi okul harçlıklarını çıkarmak ve ailelerine biraz daha destekte bulunmak için çalışıyorlardı. Hem burada ailelerine de yük olmadıklarının farkındaydılar. Bu çalışma koşulları onların da canını sıkıyordu ama yapacak bir şeyleri yoktu, mecburlardı.

Yoldaşlığı, dostluğu daha iyi öğrenmek, kampa gidebilmek için sonuna kadar mücadele edeceğim. Okulumun üç aylık yaz tatiline girmesiyle kamp çalışmamıza Mersin gençliği olarak devam ediyoruz. Kamp gününün gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Kampta görüşmek üzere.


GENÇLİK KAMPINA MEKTUP YAZDIM

Merhaba ben Rojda Tutulmaz. Lise 1 öğrencisiyim. Her sene olduğu gibi, bu sene de Gençlik Yaz Kampı var. Ben kampı hep çevremde giden ağabeylerimden ve ablalarımdan öğrendim. Onlar anlattıkça her seferinde gitmem gerektiğini daha çok anladım.

Ben de bu yaz kampa gideceğim. Tabi ki her işin ucunda olduğu gibi kampa gidebilmek için de bir emek ve bir miktar ücret gerekiyor. Ben şimdiden kamp ücretimi toplamaya başladım.

Geçen sömestr tatilinde teyzemin yanına gittim. Teyzemler tarlada domates toplama işiyle uğraşıyorlar. 15 gün boyunca teyzemin yanında çalıştım. Geçen sene de Emek Gençliği’nden arkadaşlarımız teyzemin yanında çalışmıştı. Ben bunun devamını getiriyorum.

Tarlada domatesleri harmanladık, dalları ipe doladık ve filizlerini kopardık. Günlük 35 TL alıyordum. Tarlada sırf kampa gidebilmek için dişimi sıktım ve çalıştım. Ama bir şeyin de farkına vardım. Okulun öneminin. Bana sorsalar; okumak mı?

Tarlada çalışmak mı? Okumak cevabını veririm.

KAMPTAN SONRA DA...

Ben 15 gün boyunca tarlada çalıştım ve şunun farkına vardım; insanlar maddi durumdan kaynaklı çocuklarını tarlalarda çalıştırmak zorunda kalıyorlar. Bir yandan kızıyorum, bir yandan da hak veriyorum ailelere. Hak veriyorum çünkü mecburlar ne yapabilirler ki? Maddi durumlarından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Ancak insanları bulundukları yerlerde tanıyabiliriz.

Ben kampa gidebilmek için çalışıp, çabalayacağım. Ve şuan kamp için bir miktar ücretim var. Kampa gelene kadar çalışmaya ve mücadeleye devam edeceğim. Tabi ki kamptan sonra da devam edeceğim mücadeleme. . .


KAMP ÖĞRETİYOR

Merhaba arkadaşlar, ben Gebze’den Murat Kılıç. Ben de birçok arkadaşım gibi 11. Gençlik Yaz Kampı’na gidebilmek için bir işe girdim ve çalışıyorum. Aynı zamanda 17 yaşında olduğum için, benle aynı işi yapan kişiden daha az para alıyorum
Normalde bu şartlar altında asla çalışmazdım; hem eziliyorum hem az para alıyorum. Ama işin sonunda kamp var ve kampa gidebilmek için her şeye katlanabilirim. Aynı zamanda işe girerek; işçinin durumunu, patron işçi ilişkisini ve artı değeri çok iyi anladım.

SOSYALİZMİ YAŞAYACAĞIM

Çalıştığım yer 1 günde ortalama olarak 10.000 TL ciro yapıyor. Yaklaşık 1 haftada bütün masraflarını çıkartıyorlar ve geriye kalan 3 hafta onlara çalışıyoruz. Ama alacağım para ile kampa giderek ilk defa hayatımda sosyalizmi yaşayacağım. Çünkü bu kampta tam anlamıyla sosyalist bır yaşantı var. Düşünsenize, 10 gün boyunca rahatça hareket edeceksiniz, rahatça düşüncelerinizi söyleyebileceksiniz. Neden bu kampı bu kadar önemsiyorum, niçin bu kamp için bunca şeye katlananıyorum anlatayım en iyisi.

ATÖLYELERDEN ATÖLYE BEĞEN

11. kez düzenlenecek olan bu kampta birçok forum olacak, birçok atölye var. Örnek olarak sinema, tiyatro, ritim, fotoğraf, sanat ve siyaset, politik iktisat vb. gibi birçok atölye var. İstediğiniz konuda, orada uzman olan arkadaşlar varsa onlarla ya da diğer arkadaşlarla tartışabileceğiz.

Sadece bu değil, orada ırk, din, dil, renk ayrımı yapmadan kardeşçe yaşayacağız ve orada hepimiz eşit olacağız. Herkesin bir görevi olacaktır, herkes en iyi yapabildiği seyi yapacaktır. Orada herkes çalışacaktır, birisi oturup diğeri çalışmayacaktır. Kısacası tam anlamıyla sosyalist bır yaşantı olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Memura zam oranları açıklandı

SONRAKİ HABER

Tarafız Taraftarız Halkız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...