22 Temmuz 2013 20:18

Çiğ süt fiyatında tartışma bitmiyor

Üretici örgütleri sütçülerin mağduriyetini gidermede yetersiz kalıyor. Çiğ Süt Üreticileri Grubundan Çapar Kanat üretici örgütlerinin sessizliğine tepkili. 500 bin üyeli Tüm Süt Üreticileri Merkezi Birliğinin (TSÜMB) sesinin cılız çıktığını... 100 bin üyeli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin ‘sessiz adam’ı oynadığını... Türkiye Ziraat Odaları Merkez Birliğinin dediğinin ise ne halk ne tüketici ne de üreticiler tarafından anlaşılmadığını söylüyor.
Kanat, 2008 yılında “Sarıkız Hakkını Helal Etmiyor” mitinglerini organize eden
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneğinin (TÜSEDAD) ‘sütümüzü helal etmiyoruz’ başlığı altında söylediklerinin ise  dikkate değer olduğunu belirtiyor.

BAKANLIK KİMİN?

Taleplerine katılmakla birlikte, TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Yıldız’ın “Bizim olduğuna inandığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızı protesto (itiraz ) ediyoruz” sözünü de eleştiren Çapar Kanat şöyle diyor: Aslında Bakanlık üreticilerin değil, sermaye sahibi sanayicilerin olup Sayın Yıldız’ın ‘Bizim’ dediği görüşlerine katılmıyorum. Süt devi, devleri genel müdür atamaya muktedirler. Sermaye sahipleri siyaset, bürokratlar tarafından kapıda karşılanırken, üreticiler, üretici temsilcilerine bitmeyen ‘toplantıda’ dedirtiliyor, sekreterya, özel kalem müdür veya müdirelerine telefon ile ulaşımda mükemmel barikatlar kurduruyorlar, ‘size döneceğiz’lerindeki dönmeleri sonuçsuz kalıyor!”
Endüstriyel süt sektörü sütün çiğini 75-90 kuruş aralığından satın alarak üç-dört katı fiyata sattığını söyleyen Kanat, “Aklınıza gelecek ilk süt markalarının sahipleri İstanbul Borsa verilerine göre yüzde 68 kazanç sağlıyorlar. Kim, hangi düzen izin veriyor buna?​” diye soruyor.
Rekabet Kanunları’na göre mal satış ve alımlarda firmaların bir biri ile fiyat düzenlemeleri, kararları almalarının yasak olduğunu hatırlatan Kanat, “Endüstriyel süt sektörü birkaç kez bu yüzden Rekabet Kurumunca yargılanmış,  küçük para cezaları almış ise de caydırıcı olamamıştı” diyor.


KEÇİ SÜTÜNE 15 KURUŞLUK ZAM

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, ağustos ayı keçi sütü fiyatını 15 kuruş zamla 1.45’ten 1.60 TL’ye yükseltti.
Birlik Başkanı Özer Türer, sezonluk olan keçi sütünün yıl boyu üretimini teşvik amacıyla zam kararı aldıklarını söyledi.Keçi sütünün Türkiye’de sezonluk üretime sahip olduğunu belirten Türer, “Sezon mayısta başlayıp temmuzda sona eriyor. Bu aylar dışında keçi sütü üretimi destekleneceğine, inek sütü fiyatına alınıyor. Bu tarihi yanlışa son vermek ve üyelerimizin mağduriyetinin önüne geçmek için İzmir’in ilçelerinde birlik olarak süt toplamaya devam edeceğiz. Sezonu uzatmak ve yıl boyu keçi sütü üretimini desteklemek için ağustos ayında 15 kuruş zam yapma kararı aldık.” dedi. Son yıllarda koyun ve keçi sütü üretiminin ekonomik bir faaliyet olmanın ötesinde sektör haline geldiğini dile getiren Türer, “Keçi sütü ve ürünlerinin sektörleşmesi için ulusal firmaların aktör olmaları önemli.
Ulusal firmaların işin içine girmesi için iki önemli şart var. Birincisi standart hammadde, ikincisi yıl boyu tedarik. İzmir’de koyun ve keçi sütünde bu iki şarttan biri olan standart hammadde elde etmeyi başardık. Sıra, yıl boyu keçi ve koyun sütü üretimi. Bu konuda da ilk adımı attık. Standart üründe olduğu gibi sezonun uzatılması çalışmalarında da başarılı olacağımız düşüncesindeyiz.” şeklinde konuştu. (İZMİR)


SÜTÜMÜZÜ HELAL ETMİYORUZ ÇÜNKÜ...

Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği, süt üreticilerinin sütlerini neden helal etmediklerini şöye açıklıyor:
110 kuruşa ürettiğimiz sütü,290 gündür 90 kuruşa satmak zorunda bırakıldığımız için,
Alın terimiz ve emeğimiz gasp edildiği için;
Çıkış yolu bulamadığımızdan sermayemiz olan ineklerimizi kesmek zorunda kaldığımız için,
Süt fiyatının sanayicinin iki dudağı arasından başka hiçbir bilimsel veriye ve piyasa verilerine dayandırılmadan belirlendiği için,
6 ay sonra hatta yarın süt fiyatını kimin neye göre belirleyeceğini bilmediğimizden hiçbir planlama yapamadığımız için,
Bakanlığımız ve Ulusal Süt Konseyi bu duruma seyirci kaldığı için,
Rekabet Kurumu bu durumu görmezden geldiği için.

Evrensel'i Takip Et