19 Temmuz 2013 21:50

Yıpranma var, payı yok

İSDEMİR’de çalışan işçiler ağır koşullarda çeşitli gazlarla, kimyasal maddelerle çalışmalarına rağmen ağır iş kolu sayılmıyor ve yıpranma payı hakkına sahip değiller. İSDEMİR’deki işçiler ‘Kemik yaşımızı ölçseniz görünüşümüz ile yaşımız tutmaz’ diyorlar. Ayrıca İSDE

Yıpranma var, payı yok
Paylaş
Cumali Akkaş

İSDEMİR’de grev devam ederken işçiler ile gerçekleştirdiğimiz sohbetlerde İSDEMİR işçilerinin yaşadıkları ve şimdiye kadar çok bilinmeyen yanları da ortaya çıkarıyor. Çelik iş kolu olması nedeniyle ağır iş kolu olarak düşünülen İSDEMİR, şimdiye kadar hiç ağır iş kolu olarak görülmemiş. İşçilerin yaşlarının en az 5 yaş üzerini gösterdiği fabrikada işçiler, yaşadıkları meslek hastalıkları ile de mücadele ediyor. Geçmişte sadece mühendisler yıpranma payı alırken bu hakta 1998 yılı civarında kaldırılmış. Daha önce meclise kadar gelen bu konu hep reddedilmiş. ‘Kemik yaşımızı ölçseniz görünüşümüzden farklı çıkar’ diyen işçiler, “Fabrikada her bölümün kendine has bir hastalığı var” diyerek meslek hastalıkları ile de mücadele ettiklerini aktarıyorlar.

HER BÖLÜMÜN KENDİNE HAS HASTALIĞI VAR

Demir partikülleri, gaz, asbest ve çeşitli kimyasallar içinde çalışan İSDEMİR işçilerinde kanser, bel ve boyun fıtığı, silikozis, kalp ritmi bozuklukları gibi hastalıklar sıkça görülüyor. Elektrik ünitesinde çalışan işçilerde ritim bozukluğu, refraktörde çalışanlar ise asbestle çalışmalarından kaynaklı akciğer kanseri hastalığına yakalanıyorlar. Sürekli ayakta ve ağır işlerde çalışanlar ise bel, boyun fıtığı, menüsküs gibi hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar.  23 yıldır İSDEMİR’de refraktör bölümünde çalışan Mete Göçmen, birçok hastalığı yaşarken birçoğunun da başlangıç aşamasında olduğunu belirtiyor. Belinin iki tarafında da fıtık olan Göçmen’de astım ve bronşit başlangıcı da bulunuyor. Göçmen, ayrıca yüzde 30 işitme kaybı da yaşıyor. Bu kadar hastalıkla boğuşurken, ağır iş kolu olarak sayılmamalarına tepki gösteren Göçmen, hemen hemen her işçinin benzer durumda olduğuna dikkat çekti.

BİR İŞÇİ BİRDEN FAZLA HASTALIK

Mehmet Tunç da 23 yıllık İSDEMİR işçisi yaşadığı hastalıklardan dolayı raporlu olan Tunç, grevde olan arkadaşlarına desteğe gelmiş. Mesleki risk faktörüne maruz kalma anlamına gelen Z57 tanısı konulan Tunç, yüzde 20 görme kaybı, boyun fıtığı gibi hastalıkları da yaşıyor. İkinci derece sakatlık raporu olan Tunç, 23 yıldır döküm kazanlarının örme işinde çalıştığını dile getirdi. İSDEMİR’de çalışanların büyük bir bölümünün yaşının çok üzerinde gösterdiğini aktaran Tunç, Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikasının nasıl ağır iş koluna girmediğinin anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi.

İSDEMİR GREVİNİ YEREL BASIN GÖRDÜ

İskenderun’da kurulu olan İSDEMİR’de grev devam ederken yerel basın yaptığı haberlerle İSDEMİR grevini destekledi. Sadece Sancak gazetesi ve Gazete Yazarı Ahmet Erdoğan işçilerin greve çıkmasını eleştirerek işveren ağzı ile konuştu.
İSDEMİR işçisi yıllardan beri gasbedilen haklarının telafisini istediği TİS görüşmelerinden sonuç çıkmayınca greve gitti. Yerel gazetelerin büyük çoğunluğu işçilerin taleplerine sayfalarında yer verdi.

Grevin üçüncü gününde Ses gazetesinde verilen haber ‘İSDEMİR’de grev üçüncü gününü doldurdu’ başlığı ile verildi.
Haberde grevde olan işçilere yapılan destek ziyaretleri haberleştirilirken, İSDEMİR yönetimi ile Çelik-İş yönetiminin görüşlerine de yer verildi. İskenderun gazetesi ise ‘Bölünmeyeceğiz, daha çok birleşip bütünleşeceğiz’ başlığı ile verdiği haberde ‘İSDEMİR işçisi grevin ikinci gününde de İsmail Akçakmak Kapısı’nda coşkuyla buluşup kenetlendi. İSDEMİR Genel Müdürü tarafından Karayolları önünde saat 17.00’de işçilere konuşma yapılacağının işveren tarafından duyurulmasına karşın, çelik işçisi otobüslere binmeyerek fabrika sahasını yaya yürüyüp, İsmail Akçakmak Kapısı’ndaki arkadaşlarıyla buluşup, kucaklaştı ve kelimenin tam anlamıyla kenetlendi’ görüşlerine yer verdi.
İskenderun org haber sitesi de haberi ‘Grev çelik işçisini daha da kenetledi’ diyerek duyurdu. Olay gazetesi ise işçilerin İSDEMİR Yönetimine yaptığı ‘Sabrımızı zorlamayın’ başlığı ile İSDEMİR grevini gördü. Hür Haber de İSDEMİR grevi ile çelik işçisinin daha da kenetlendiğini taşımış sayfalarına.

Her elma sandığında bir çürük elma olur lafını hatırlatan bir durum var İskenderun’da gazetelerin büyük bölümü İSDEMİR işçisini ve grevi desteklerken Sancak gazetesi ise İSDEMİR işvereninin ağzından yaptığı ‘İşçinin çalışması engellenemez’ başlığı ile vermiş haberi. Gazete haberde İSDEMİR Müdürü Recep Özhan’ın yaptığı yazılı açıklamaya geniş yer vermiş.

GREVE DESTEK ZİYARETLERİ SÜRÜYOR

İSDEMİR işçilerine destek ziyaretleri devam ediyor. Grevdeki işçileri CHP heyeti ziyaret etti.
Basın-İş Sendikası Genel Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Edipoğlu’nun da aralarında olduğu grevdeki işçileri ziyaret eden CHP heyeti, Çelik-İş Genel Başkanı Cengiz Gül, İskenderun Şube Başkanı Metin Önde ve işçiler tarafından karşıladı.
Ziyarette grevin hayırlı olmasını dileyen Akkaya, işçilere mücadelelerinde başarılar diledi. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt Dayanışması forumlara devam ediyor

SONRAKİ HABER

İZENERJİ işçileri greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...