04 Temmuz 2013 06:11

Gezi işkenceleri Meclise taşındı

Gezi direnişine katıldıkları için tutuklanan, işkence gören, taciz edilen, hakkında soruşturma açılan gençlerin yakınları Başbakan Erdoğan’a “Bu bir halk hareketi” uyarısı yaptı.Mecliste, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’le ortak basın toplantısı düzenlendi. Old

Gezi işkenceleri Meclise taşındı
Paylaş

Mecliste, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’le ortak basın toplantısı düzenlendi. Oldukça kalabalık geçen basın toplantısında konuşan Tüzel, Başbakan Erdoğan ve AKP Hükümetinin ülkenin dört bir tarafını saran Gezi Direnişini marjinal, yasa dışı gösterme tutumunu eleştirdi.  

SORUMLULAR YARGILANMALI

Hükümetin Gezi Parkı ile çözüm sürecini ayırma, sanki birbirine karşıymış gibi gösterme söylemlerine de tepki gösteren Tüzel, “Medeni Yıldırım ve Ethem Sarısülük olaylarında da atılan taşların kurşun olarak döndü” dedi. Tüzel, ülkede bir ay boyunca başta yaşam hakkı olmak üzere, haberleşme, seyahat, dayanışma gibi  bütün haklarının ihlal edildiğini söyledi. Devletin bu işlenen insanlık suçunun üzerini örtemeyeceğini vurgulayan Tüzel, “Asıl yargılanması gereken halka karşı suç işlemiş, kurşun sıkmış, işkenceyi sokaklara taşımış görevliler ve onlara emir verenlerdir” dedi.

GEZİ, ÇÖZÜMÜ DESTEKLEYEN SÜREÇ

Sebahat Tuncel de Gezi’de olan hakikatin otoriter, baskıcı anlayışa karşı olduğunu vurgulayarak, “Bu bir sosyal patlamadır” dedi. Kritik bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Tuncel, Gezi direnişinin iddia edildiği gibi Kürt sorununda çözüme karşı değil, çözüm sürecini desteklediğini söyledi. Gezi direnişinin çözümsüzlükte ısrar eden CHP’ye de cevap olduğunu vurgulayan Tuncel, herkesi tavrını, politikalarını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.


ÇOCUKLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

Kızılay’da polis saldırısına uğrayanlara yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanan Hazal Kangal’ın annesi Fatma Kozan, “Bizden dürüst evlat değil, kendi çıkarları için istediği an dönebilen insanlar yetiştirmemiz isteniyor” dedi.

Savcılıktaki “Siz mi bana bir örgüt yakıştıracaksınız ben mi seçeyim” ifadesi ile bilinen Erdal Kozan’ın annesi Ayten Kozan sabahın altısında evlerinin kameralarla 14-15 terörle mücadele polisi tarafından basıldığından, komşularının kendileri ile konuşmadığından yakındı.

Haber-Sen yöneticisi Can Deliduman’ın eşi Mehtap Özkan Deliduman da eşiyle ve diğer gençlerle gurur duyduğunu belirterek, bu isyanın baskı ve korku ile durdurulamayacağını söyledi.

ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi de İstanbul, İzmir, Ankara’da parti yönetici ve üyelerine yönelik tutuklamalara dikkat çekti.

ODTÜ öğrencisi Yoldaş Aydın’ın babası Fethi Aydın da ODTÜ’de mezuniyet töreninde oğlu için pankart açıldığını, özgürlük istendiğini söyledi. “Oğlum elbette orada olacaktı, olmazsa suç işlemiş olurdu” diyen Aydın; onlar ne suç işlediyse kendilerinin de o suçu işlediklerini belirterek, kendini ihbar ettiğini söyledi.


ELLE TACİZ ETTİLER

Toplantıya katılan Deniz Erşahin de kendisine yönelik cinsel taciz, küfür ve hakaretleri anlattı. 16 Haziranda Kızılay’da gözaltına alındığında küfür ve hakaretlerle karşılaştığını, çevik kuvvet polislerinin arasından götürülürken, söylemekte bile utandığı küfür ve hakaretler işittiğini aktaran Erşahin, Bakanlıklar tarafında çevik polislerinin elle taciz ettiklerini de söyledi. Dayak yememek için susmasına rağmen, konuşmuyor diye dövüldüğünü, tekmelendiğini, kafasının camlara vurulduğunu anlatan Erşahin, birçok kadının bu tür tacizle karşılaştığını ancak utandıkları için anlatamadıklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öncelikle sanık aleyhine yorumun önüne geçilmeli

SONRAKİ HABER

Karakol komutanı görevden alınmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...