1 Temmuz 2013 07:22

İlk karar: 2 Temmuz’u unutma

Didem Çelik / Hasret Gültekin Kozan

2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli’nde yanarak can veren 35 insan için bir araya gelen mahalleliler, Gezi Direnişinde ve en son Lice’de yaşamını yitiren insanlar için saygı duruşunda bulunarak etkinliğe başladı.

KOMİTENİN İLK KARARIYDI

Ardından Mahalle Komitesi’nde yer alan Ulaş Şenol konuşmasında Gezi Parkı Direnişi sonrasında her gün eylemler gerçekleştirdiklerini, eylemler sonrasında bir komite oluşturduklarına değinerek, “Eylemlilikler bizi harekete geçirdi, bizler oluşturduğumuz komitede mahallenin yerel sorunlarına yönelerek çalışmalarımız sürdüreceğiz. 2 Temmuz anması da bunlardan birisi” diye konuştu.

Sonrasında söz alan Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Körfez Şubesi yönetim kurulu üyesi Şahin Akyüz, gericiliğin doruk noktasına ulaştığı 2 Temmuz katliamını unutmadıklarını ifade ederek, “Sivas Davasında çıkan karar bu gericiliğin sürdüğünü gösteriyor. Bu karar tarihte kara bir leke olarak yerini almıştır” ifadelerini kullanırken Gezi Parkı olaylarına da değinen Akyüz, Başbakanın ülkeyi kutuplaştırmayı kendine görev edindiğine de değindi.

Anmada Sivas Katliamında yaşamını yitiren Hasret Gültekin’den, Nesimi Çimen’den ve Muhlis Akarsu’dan türküler ve deyişlerde seslendirildi. Şiirler ve ezgiler ile devam eden anma gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.


BU DURUMU KABUL ETMİYORUZ

Gazetemize konuşan Şevket Yorulmaz, “Türkü söyleyen, semah dönen insanların yakılması olayının benzeri tarihte yaşanılması zor bir durum. Zaman aşımına uğratılması da başlı başına vahim bir durum, bu durumu kabul etmiyoruz” derken, insanlık suçunda zaman aşımının olmayacağını dile getiren Kapıkayalılar Köy Derneği Başkanı Cavit Dağdeviren, “Türkiye’nin aydınlık yüzlerini Sivas’ta yaktılar” dedi. Dağdeviren, Davayı zaman aşımına uğratarak Türkiye’nin aydın insanlarına ve Alevilere gözdağı verildiğini ifade etti. Katliamın üzerinden 20 yılın geçtiğini fakat hiçbir yolun kat edilemediğinidile getiren Özlem Yorulmaz da Madımak Oteli’nin müze olmasını isteyenlerden. Yorulmaz, “Türkiye’de insanın canı kıymetli değil. Ülkedeki adaletsizliği hepimiz biliyoruz. Ülkede hukuk yok, umarım demokrasi gelir ve halen yanan Sivas’ın ve 35 canın hesabı sorulur” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et