28 Haziran 2013 11:50

Batıkentli Çapulcular

Gezi Parkı ile başlayan ve ülke topraklarının en uç köşelerinde bile kendini gösteren direniş, hız kesmeden yayılarak devam ediyor. Biz de direnişi, gelinen noktayı ve neler yapabileceğimizi konuşmak üzere Batıkentli gençlerle bir araya geldik.Muratcan Dağdeviren Batıkentli bir lise öğrencisi. Muratcan sürece dahil olduğunu ve Kız

Batıkentli Çapulcular
Paylaş
İmran Kurt - Mutlu Coşar

Gezi Parkı ile başlayan ve ülke topraklarının en uç köşelerinde bile kendini gösteren direniş, hız kesmeden yayılarak devam ediyor. Biz de direnişi, gelinen noktayı ve neler yapabileceğimizi konuşmak üzere Batıkentli gençlerle bir araya geldik.
Muratcan Dağdeviren Batıkentli bir lise öğrencisi. Muratcan sürece dahil olduğunu ve Kızılay’da direndiklerini söylüyor. Aynı zamanda olayın bir park olayı olmadığı düşünen Muratcan, padişaha padişah olmadığını gösterdik diyor. Ve zafere kadar devam mesajı veriyor.

METREKARE BAŞINA 25 BİBER GAZI

Berkcan Ostim’de Çıraklık Meslek Lisesi öğrencisi ve aynı zamanda genç bir işçi. Kazanan tarafın kendileri olacağını düşünen Berkcan, kendilerine insan gibi davranılmasını istiyor.  Metrekare başına 25 biber gazı düşen müdahaleleri kabul etmiyoruz derken, önümüzdeki süreci toplantılar, tartışmalar yaparak ilerletmeliyiz diyor.
Berkay ise Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi. Düşüncelerine, arkadaşlarına ve okuluna seslenerek başlıyor: “Direne direne, birleşe birleşe kazanacağız!” Direnişte öldürülen Ethem’i ve Abdullah’ı bir gider bin geliriz diyerek anıyor. “20 gündür direniyorum burada, polise verdiğim karanfil bana gaz bombası olarak geri döndü.” diyerek sitemini belirtiyor. Önerisi de söylüyor Berkay: “Evde oturmak yerine sokağa çıkmamız lazım. Direnişin sokağa çıkarak büyüyeceğini düşünüyorum. Bir çatı altında birleşmeliyiz.”

‘BATIKENT ÇAPULCU GENÇLİK TAYFASI’

Baran ise liseden mezun olan bir genç. Sistemin insanlar üzerine kurduğu baskının bir eseri olarak görüyor bu direnişi. Yiyecek içeceğimizden okuma hakkımıza, yapacağımız çocuk sayısına kadar her şeye karıştılar diyor. Ve en sonunda patladık diye ekliyor. “Başbakanın 3-5 çapulcunun işi dediği şey, bir halk hareketi. Çapulcunun lügatını değiştirdik, direnişi sonuna kadar götüreceğiz. Direnişte ölenlerin katillerinden hesap soracağız.” diyor Baran.
Batıkent Çapulcu Gençlik Tayfası’ndan Özgür 19 yaşında. Direnişin ilk gününden beri alanlardayız, hiç bir ayrım yapmadan bir çatı altında birleşmeliyiz diyor. Bir demokratikleşmeden bahsedeceksek öncelikle %10 seçim barajının kalkması lazım diye düşünüyor. Sendikaların da önemli sorunlar yaşadığını belirten Özgür, en önemli taleplerinin özgürlük olduğunu dile getiriyor. Ardından ise eğitim ve sağlık hakkına dair talepleri sıralıyor.


POLİS HALKA SAVAŞ AÇMIŞ GİBİ

Celal Yardımcı Anadolu Lisesinden 4 öğrenci: Onur, İhsan, Cemal ve Jundar. Hükümetin Gezi Parkı üzerine kurduğu planları yanlış bulan Onur, halkın üstüne kurulan baskıyı bayramların yasaklanmasıyla özetliyor. Talebi ise Gezi Parkı üzerindeki ablukanın dağıtılması ve hükümetin istifa etmesi. İhsan, eylemlere AKP’ye karşı olduğu için katıldığını dile getiriyor. Polisin kendilerine 23 Nisan’da da saldırdığını söyleyen İhsan, meselenin ağaç meselesi olmadığını özgürlüğü için burada olduğunu belirtiyor. Cemal ailesi ile birlikte direnenlerden. Yoldaşlarımız öldü bu süreçte diyor ve çözümü hükümetin istifasında buluyor. Jundar ise özgür olmadığını düşünenlerden biri. Polisin halka savaş açmış gibi saldırdığını fakat kazanana kadar direneceklerini ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Haydi gençlik kampına!

SONRAKİ HABER

Yine bir haziran ayı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...