22 Haziran 2013 14:22

Demokrasiyi yeniden öğreniyoruz

Kuğulu Park’ta günlerdir süren direniş forumlarla devam etti. Akşam saatlerinde toplanan vatandaşlar, sırayla söz alarak direniş sürecine dair öneri ve eleştirilerini dile getirdiler. Örgütlülüğün nasıl ilerletileceğinin tartışıldığı forumda sıkça üzerinde durulan konu ise pasif direniş ve diğer eylem bi&cced

Demokrasiyi yeniden öğreniyoruz
Paylaş
Birkan Bulut

Forumlarda, ‘pasif ve aktif’ direniş üzerine tartışmalar yaşandı. ‘Pasif bir direnişle polis vahşetine daha iyi cevap verildiği’ tezi karşısında “Pasif direnişin aktif direnişin yerini tutamayacağı” tezi öne sürüldü.

SEÇİM BARAJI KALDIRILMALI

“Daha planlı bir mücadele nasıl olmalı?​” sorusuna yanıt arandı. Dikkat çeken önerilerden biri de “Kısa ve uzun vadeli planların yapılması gerekir” çağrısı oldu. Kısa vadeli bir hedef olarak “Gözaltında bulunan ve tutuklanan vatandaşların serbest bırakılmasını sağlamak için mücadele” önerisi getirirliken,  uzun vadeli hedeflerden biri olarak seçim barajlarının kaldırılması talebi dile getirildi.
Kuğulu İnisiyatifinden Levent İnce forumların bazen gereksiz görüldüğü eleştirilerine atıfta bulunarak, “Dedikleri gibi bile olsa toplumsal belleğimize yer edecektir” dedi. İnce, “Forumların yerellere yayılması direnişin daha fazla kesime ulaşmasını sağlayacak” diye konuştu.

Her konuşmanın sonunda ellerin kalktığı, önerilerin onaylandığı foruma katılanların ortak vurgusu şöyleydi: “Demokrasiyi yeniden öğreniyoruz”.


'SÖZ HALKIN' KÜRSÜSÜ KURULDU

“Yeter artık söz halkın” sloganıyla Keçiören’de halkın taleplerini dile getirdiği kürsü kuruldu.
Kürsüde görüşlerini dile getiren Keçiörenliler, halkın artık mikrofonu eline aldığını belirtti.
Akşam saatlerinde Danışment durağında bir araya gelen Keçiörenliler, “Hepimiz çapulcuyuz”, “Her yer Taksim” flamaları ve “Hükümet istifa” pankartıyla Eşref Bitlis Parkı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında “Her yer Kızılay her yer direniş”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “AKP halka hesap verecek” sloganları atan Keçiörenliler, parkta oluşturulan halk kürsüsünde taleplerini dile getirdi.
Halk kürsüsünde işsizliğin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Gökhan Dinç, “İşsizlik almış başını gidiyor. Bunun yanında hastanelerde parasız hiçbir kimseye bakılmıyor. Lütfen size sesleniyorum direnişe devam” dedi.
Hababam Sınıfı filmindeki kardeşlik duygusuna değinen Rahim Sivaslı, Türkiye’nin dört bir yanına yayılan direnişin halka  dayanışma ve kardeşlik duygusunu yeniden kazandırdığını, artık birbirlerine omuz verdiklerini söyledi.

KADIN VE ÇOCUKLAR DA KÜRSÜDEYDİ

İlköğretim Öğrencisi Özüm Ben ise AKP’nin kendilerine 4+4+4 eğitim sistemiyle seçmeli dersleri zorla dayattığını, ancak buna direnerek Kur’an- ı Kerim ve Peygamberin Hayatı dersini seçmeyerek farklı şeyler seçtiğini belirtti.
Yine İlköğretim Öğrencisi Süheyla Ada ise kürsüden haykırarak “Okumak istiyorum, evde oturmak istemiyorum. Okuyup bilim insanı olmak istiyorum ve AKP’den de bir isteğim var bu 4+4+4 sistemini kaldırması” diye konuştu. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Bizim başımıza gelenler başkasına gelmesin’

SONRAKİ HABER

Türkiye'de yeni bir seçenek olarak 'tıbbi düşük'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...