23.10.2026 13:25

Aydın'da zeytin üreticisi artan maliyetler ve düşük fiyatlardan şikayetçi: 'Çiftçi olarak bittik'

Aydın'ın Karacasu ilçesinde zeytin üreticileri, artan maliyetler nedeniyle ürünlerini zararına satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Üreticiler, satış fiyatlarının işçilik giderlerini bile karşılamadığını belirterek çözüm istedi.

Aydın'da zeytin üreticisi artan maliyetler ve düşük fiyatlardan şikayetçi: “Çiftçi olarak bittik”

Fotoğraf: ANKA

Aydın — Aydın'da zeytin üreticileri, üretim maliyetleri karşısında ürünlerini zararına satmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Zeytin üreticisi Engin Girgin, "Bu çiftçi nereye kadar dayanacak? Her şey bitik, hiçbir şey para etmiyor" dedi.

Aydın’ın Karacasu ilçesi Esençay bölgesinde zeytin üreticileri, artan üretim maliyetleri ve düşük satış fiyatları nedeniyle zor bir hasat dönemi geçiriyor. Kilogramı 20-35 liradan satılan zeytinde, yağlık fiyatların 10 liraya kadar düşmesi üreticileri borç yükü altında bırakıyor. Zeytin üreticisi Bahri Şenler, üreticinin zor durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi;

"Zeytinlerimizde umduğumuz pazarı bulamadık. Köylü çok perişan halde. İşçi maliyetleri, gübre maliyetleri, ilaçlama ve mazot yüksek. O yüzden köylü şu anda ağacın başındaki zeytini toplamak bile istemiyor. Zaten toplasa anca amele ve işçi parasına yetiyor. Bu yüzden buna bir çare bulunması gerekiyor. Yoksa köylü perişan halde. Adam borcunu ödeyemiyor; kredi çekmiş ödeyemiyor, traktör almış ödeyemiyor. Gidip tarlasına bakmak bile istemiyor. Zeytin anca 15 liradan başlayıp 30-35 liraya kadar çıkıyor. 30-35 lira olan da kaliteli olanı. Üretici böyle olursa batar, yani çok perişan halde."

"Üretici ne yapsın?"

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde zeytin alım satımı yapan Hasan Erdoğan, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çiftçilerin aynı sorunlarla karşı karşıya kaldığına işaret ederek, şunları söyledi;

"Tarım işi yapıyoruz, zeytini alıp satıyoruz. Şu anda artık Türkiye'de hangi mahsul olursa olsun para etmiyor. Karpuzcunun karpuzu kaldı, kavuncunun keza öyle. Elma ağaçları yere seriliyor. Zeytinin adama maliyeti 30 lirayı geçiyor ama satışı 20-25 lira görünüyor. Bu şartlarda bu insanın bu zeytini toplaması zor. Alıcı olarak markete gidiyorsun, marketteki fiyat çok yüksek. Bu sefer vatandaşın alım gücü olmuyor. Bunun önüne geçilmesi lazım ama nasıl geçilir? İnşallah devletimiz buna bir yol bulur.

Bir şey kıt olduğu zaman afaki para ediyor, bu sefer vatandaş alamıyor; bol olduğu zaman çiğneniyor, üretici kepaze oluyor. Bu yıl tarımdaki hangi sektörde olursa olsun üreticinin hepsi zararda, yani kimsenin para kazanma şansı kalmadı. Üretici ne yapsın? Şimdi bunu toplamazsa seneye ağacına bakmaz. Adam bazı yerlerde ağaçları sökmeye başladı. Elma ağaçlarını kesmeye başladılar. Üretici ne yapsın? Hep zarar, zarar, zarar. Bir senede çok kazanırsa belki '3-5 sene sonra bir daha tutar' diye o seneyi bekler ama o seneler de şu anda gelmiyor. Ya ağaçta ürün olmuyor ya da bol oluyor ama para etmiyor.”

"Çiftçi nereye kadar dayanacak?"

Zeytin üreticisi Engin Girgin de şöyle konuştu; "Zeytini nasıl anlatayım? Fiyatlar çok kötü. Maliyet yüksek. Çiftçi bitmiş ya, hiç böyle sürünmemişti. Şimdi bunun bana maliyeti 50 lira, ben satıyorum 30 liraya. Elediğin zaman yağlığı sana geliyor 10 liraya, bu zeytin geliyor 15 liraya. 50 lira maliyeti var, 15 lira dönüşü var; 45 lira zarar. Vallahi işçi maliyetleri yüksek. Bir işçi günlük 4 ya da 5 kasa yapar, en az 100 kilo toplar. 100 kilo zeytini de eleğe vurduğunda 25-30 liraya falan geliyor.

Maliyetler yüksek, işçinin yevmiyesi de 2 bin lira; zeytin işçi parasını kurtarmıyor. Yani bu çiftçi nereye kadar dayanacak? Her şey bitik, hiçbir şey para etmiyor. Para eden bir şey var mı? Yok. Hangi çiftçinin malı para ediyor? Silajından tut buğdayına kadar hiçbir çiftçinin malı şu anda para etmiyor. Çiftçi olarak bittik yani. Son nokta."

Esençay’dan zeytin üreticisi Veli Kesici de "Zeytinin kilosu 20 lira, maliyeti 40 lira. Anlatacak bir durum yok, hepsi bu. Ne olacağını ben bilmem ne olacağını Türkiye'yi idare edenler bilecek. Onlar önünü açacak, dışarı ihraç edecek, pazar bulacak. Bulmazsa sonuç böyle olur yani" dedi.

(ANKA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
23.10.2026 11:19 / Güncelleme: 11:32

Basketbolda hafta sonu maçları: Hangi takım, saat kaçta oynayacak?

Basketbol Süper Ligi ve Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde 5. hafta, Türkiye Basketbol Ligi’nde ise 8. hafta maçları oynanacak. İşte gün gün maç programı.

Basketbolda hafta sonu maçları: Hangi takım, saat kaçta oynayacak?

Fotoğraf: Abhay siby Mathew/Unsplash

23.10.2026 07:00

İngiltere hükümetinden olası tehditlere karşı hazırlık çağrısı: Vatandaşlara gıda ve su stoku tavsiyesi

İngiltere hükümeti, aşırı hava olayları, siber saldırılar ve altyapı kesintilerine karşı hanelerin hazırlıklı olmasını istedi. Başlatılan kampanya kapsamında yurttaşlara 3 gün yetecek gıda, içme suyu ve acil durum malzemeleri bulundurmaları önerildi.

İngiltere hükümetinden olası tehditlere karşı hazırlık çağrısı: Vatandaşlara gıda ve su stoku tavsiyesi

Fotoğraf: George Morina/Pexels

23.10.2026 09:25 / Güncelleme: 09:47

Ağrı'da Güler Özkan’ı katleden Servet Özkan’dan 'kaza' savunması

Ağrı’nın Patnos ilçesinde Güler Özkan’ı katleden tutuklu sanık Servet Özkan, yargılandığı davanın ilk duruşmasında olayın "kaza" sonucu meydana geldiğini iddia etti. Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Ağrı'da Güler Özkan’ı katleden Servet Özkan’dan 'kaza' savunması

Fotoğraf: MA

23.10.2026 12:37

Boğaziçi'nde Nurettin Yıldız protestosu davası: Savcıdan 14 öğrenciye ceza, gazeteci Can Öztürk'e beraat talebi

Boğaziçi Üniversitesinde Nurettin Yıldız'ın protesto edilmesi sırasında gözaltına alınan 15 kişinin yargılandığı davada savcı, gazeteci Can Öztürk'ün beraatini, 14 öğrencinin ise cezalandırılmasını istedi. Duruşma 11 Ocak 2027'ye ertelendi.

Boğaziçi'nde Nurettin Yıldız protestosu davası: Savcıdan 14 öğrenciye ceza, gazeteci Can Öztürk'e beraat talebi

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!