9 Haziran 2013 13:22

Halkın sesine kulak verilmeli

Petrol-İş Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesi yayınlayarak yaşanan gelişmeler konusunda fikirlerini kamuoyuna duyurdu.

SALDIRININ SORUMLULARI İSTİFA ETSİN

Reyhanlı saldırısıyla başlayan, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalara ve emekçilere bu alanın yasaklanması ile had safhaya varan toplumsal tepkilerin, Gezi Parkı’nda kentsel rant projesine karşı çıkanlara uygulanan polis şiddeti nedeniyle büyük bir kitleselliğe ulaştığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, yapılan eylem ve protestoların hükümetin Gezi Parkı projesi konusunda geri adım atmaması nedeniyle sürdüğü, ülke tarihinin en yaygın ve kitlesel halk tepkisi olan eylemlere uygulanan polis şiddetine tepkilerin ise büyüdüğüne dikkat çekildi.

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi, “Halkın tepkisi, yalnızca yaşam alanlarının korunmasına veya yaşam tarzına dönük dayatmalara duyulan öfkeye indirgenmemelidir. Tepkiler aynı zamanda yıllardır halkın büyük bir kesimini oluşturan emekçilerin en temel haklarına yönelen saldırılara, özelleştirmelere, kentsel rant politikalarına, eğitim ve sağlıkta piyasalaşmaya, güvencesizleştirmeye, taşeronlaşmaya, sendikasızlaştırmaya, cinsiyetçi politikalara, iş cinayetlerine, düşük ücretlere, işsizliğe ve yoksullaşmaya dönüktür. Bu tepki iktidar tarafından doğru değerlendirilmeli, halkın sesine kulak verilmelidir. Bunun için öncelikle Taksim Gezi Parkı’nın mevcut haliyle korunacağı açıklanmalı, eylemlere dönük polis şiddeti derhal durdurulmalıdır. Bugüne kadar uygulanan şiddetin sorumluları ise istifa etmelidir. Eylemler boyunca gözaltına alınan binlerce kişi derhal serbest bırakılmalı ve haklarında herhangi bir adli işlem yapılmamalıdır. Başta Taksim olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlar ve kamusal alanlarda demokratik eylemlere yönelik yasaklamalar ve engellemelere son verilmelidir.”

ÇÖZÜM SÜRECİ KURBAN EDİLMEMELİ

Kürt sorununun çözümü için atılan adımların, akan kanın durmuş olmasının önemli olduğunun belirtildiği bildirgede, silahların susmasının halkın çözüm ve barış umutlarını artırdığı belirtilerek, “Barışın kalıcı hale gelmesi için yeni dönemde demokratik çözüm adımlarının kesintiye uğratılmadan sürdürülmesi gerekmektedir. Halkımızın eşit yurttaşlık temelinde daha demokratik ve özgür bir geleceğe kavuşması için tüm yasal düzenlemeler geciktirilmeden gerçekleştirilmelidir. Halkımızın barış özlemleri ve çözüm süreci, siyasi hesap ve pazarlıklara kurban edilmemeli, bu süreçte başta yeni Anayasa çalışmalarında olmak üzere dayatmalara izin verilmemelidir. Otoriterleşmenin ve baskıların artmasının, çözüm süreci için de bir tehdit oluşturacağı unutulmamalıdır” denildi.


TÜRK-İŞ’TE BİRLİK SAĞLANMALI

PETROL-İŞ Başkanlar Kurulunda 29 Haziranda yapılacak Türk-İş Olağanüstü Genel Kurulu da değerlendirilirken şu ifadelere yer verildi, “Türk-İş’te 29 Haziran 2013 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul kararı alınmıştır. Başkanlar Kurulumuz, Türk-İş’te birliği ve beraberliği sağlayacak, Türk-İş’in sendikal anlayış ve politikalarında köklü değişikliklere önderlik edebilecek, Türk-İş’in çoğulcu yapısına uygun bütün farklılıkların temsil edildiği bir yönetim oluşturulmasını savunmaktadır.”
Taşeron işçilerin sorunlarının çözülmesi gerekçesiyle sunulan tasarının, asıl olarak taşeron çalışmanın önündeki yasal engellerin tümüyle ortadan kaldırılmasını öngördüğü belirtilen bildirgede, hükümetin yerli ve yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda Ulusal İstihdam Stratejisi’nde de yer alan esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasını da hedefine koyduğu kaydedildi.


TPAO’DA ÖZELLEŞTİRMENİN ÖNÜ AÇILDI

Sonuç bildirgesinde özelleştirmeler de şöyle eleştirildi, “Öte yandan ülkemizde birçok işletmeyi özelleştiren hükümet, özelleştirme politikalarına serbestleştirme ve piyasalaştırma operasyonlarıyla devam etmektedir. 6491 Sayılı Türk Petrol Kanunu TBMM’de kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan Kanun ile örgütlü olduğumuz milli şirketimiz TPAO’nun bazı ayrıcalıkları korunmuş olsa da, ‘Devlet adına arama ve işletme ruhsatı alma hakkı TPAO’ya aittir’ hükmü kaldırılmış ve özelleştirilmesinin önü açılmıştır. Yerli ve yabancı sermayeye ciddi teşvik ve kolaylıklar içeren Kanun, petrol arama ve üretiminde kapsamlı bir serbestleştirme öngörmektedir. Serbestleştirme politikalarına, taşeron çalışmanın genişletilmesine, esnek çalışmanın yaygınlaştırılmasına ve güvencesizleştirmeye dönük gündeme getirilen düzenlemelere karşı olduğumuzu bildiriyor, Petrol-İş olarak emek düşmanı bu uygulamalara karşı ortak sendikal mücadelenin yükseltilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi duyuruyoruz.”


ÖRGÜTLENMELER SÜRÜYOR

Örgütlenme çalışmalarının hızla sürdürüldüğünün ifade edildiği sonuç bildirgesinde, Manisa’da Standart Profil Ege ve Lüleburgaz’da Plasko Plastik işyerlerinde örgütlenme çalışmalarının da işten atmalar nedeniyle başlayan direnişlerin de sürdüğü kaydedildi. İşten atılan işçilerin geri alınmasını talep eden Petrol-İş, örgütlenme hakkına saygı gösterilmesini istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et