30 Mayıs 2013 11:11

Beatriz ölüme mahkum ediliyor

EL Salvador’da Yüksek Mahkeme, ağır hasta hamile bir kadının, bebeğin yaşama şansı hemen hemen hiç olmamasına rağmen kürtaj yaptırmasına izin vermedi. İnsan hakları ve kadın örgütleri, Beatriz’e kürtaj izni verilmesi için protesto gösterileri düzenliyorlardı. Avukatları, hamileliği sürdürmenin, eklem iltiha

Beatriz ölüme mahkum ediliyor
Paylaş

EL Salvador’da Yüksek Mahkeme, ağır hasta hamile bir kadının, bebeğin yaşama şansı hemen hemen hiç olmamasına rağmen kürtaj yaptırmasına izin vermedi. İnsan hakları ve kadın örgütleri, Beatriz’e kürtaj izni verilmesi için protesto gösterileri düzenliyorlardı. Avukatları, hamileliği sürdürmenin, eklem iltihabı ve böbrek yetmezliği ve deri veremi hastası olan genç kadının yaşamını tehlikeye atacağını söylüyorlar. Fetüsün de beyninin bir kısmının ya da tamamının olmadığı belirtiliyor.

KÜRTAJ HER KOŞULDA YASAK

El Salvador’da kürtaj, hangi sebeple olursa olsun yasak. Çoğunluğu Katolik olan El Salvador’da anayasa, ‘döllenmeden itibaren’ yaşam hakkını güvence altına alıyor. Gerçek adı saklı tutulan ve Beatriz olarak tanınan 22 yaşındaki kadının ciddi sağlık sorunları yaşadığı, bağışıklık sisteminin bozulması ile meydana gelen lupus hastalığına yakalandığı ayrıca böbreklerinin de tam olarak çalışmadığı belirtiliyor.

FETÜSÜN YAŞAMA ŞANSI YOK

Anensefali olarak bilinen gelişim bozukluğu görülen bebeklerin tamamına yakını doğumdan hemen önce ya da hemen sonra yaşamını yitiriyor. Yapılan testler, 26 haftalık fetüsün de beynin bir bölümünün gelişmediğini gösterdi. ‘Anensefali’ olarak bilinen gelişim bozukluğu görülen bebeklerin tamamına yakını doğumdan hemen önce ya da hemen sonra yaşamını yitiriyor. Hastanedeki bir uzmanlar ekibi, Sağlık Bakanlığı ve insan hakları örgütleri Beatriz’in hamileliği sona erdirme talebine destek verdiler ancak Yüksek Mahkeme yargıçları, bire karşı dört oyla kürtaj isteğini reddetti.

ÖLÜM KARARI ÇIKTI

Mahkeme yargıçları, aldıkları kararın gerekçesini, “Mahkememiz, annenin haklarının, doğmamış bir çocuğun haklarının önüne geçmesinin ya da bunun tam tersinin mümkün olmadığına karar vermiştir. Ayrıca, anayasayla güvence altına alınan ‘döllenmeden itibaren yaşam hakkı’, kürtajı kesinlikle yasaklamaktadır” ifadeleriyle açıkladılar.

TEDAVİ ŞANSI YOK

Yargıçlar, doktorlardan da Beatriz’i gözetim altında tutmaya devam etmelerini ve gereken her türlü tedaviyi uygulamalarını istedi. Genç kadının doktorları, hamileliğin daha ileri aşamalarında Beatriz’in yaşamının daha büyük bir risk altında olacağını, ilerlemiş bir hamilelikte ortaya çıkabilecek diğer tıbbî komplikasyonları tedavi etmenin güçleşeceğini ifade ediyorlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

SineMardin Festivali başlıyor!

SONRAKİ HABER

‘Bu dava keyfi ve kurgusaldır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...