28 Mayıs 2013 07:46

Beşiktaş Sahili halka kapatılıyor!

Taraf Gazetesi'nden Hüseyin İstemil'in haberine göre, Beşiktaş'taki Kadıköy Şehir Hatları İskelesi Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nin yanına yapılan Shangri- La Oteli'ne satıldı. Mimarlar ve şehir plancıları iskelenin otel tarafından özel iskele olarak kullanılacağını söylüyor. Otelin açılış gör&

Beşiktaş Sahili halka kapatılıyor!
Paylaş

Beşiktaş'ta Kadıköy İskelesi olarak rıhtımda bulunan Üsküdar İskelesinin kullanılacağı öğrenildi. İskelenin satılma gerekçesinin daha önce Akaretler Durağı'nda olduğu gibi "güvenlik" olarak açıklanacağı aktarıldı.

11 Mayısta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan otelin tanıtım görüntülerinde iskele, otel sınırları içinde yer alıyor. Ayrıca Kadıköy İskelesi ile otel arasındaki yolun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çalışma Ofisi'nin emniyeti için araç trafiğine kapatıldığı, bu alanın da Shangri- La Oteli'ne devredileceği öğrenildi.

Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmayan Büyükşehir Belediyesi, gerekli düzenlemeler içinse kolları sıvadı. Önce Başbakanlık Ofisi'nin yanından geçen yol trafiğe kapatıldı. Daha sonra Dolmabahçe'nin yanından geçen yol kapatıldı. Deniz Müzesi'nin yanından kalkan İETT otobüsleri, güzergâhını değiştirerek Barbaros Bulvarı'ndan dönüşlerini sağlamaya başladı.

Shangri-La Oteli'ni tescilli bir yapı olan tütün depolarının yerine yapıldığı için dava eden Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu iskelenin durumunu Taraf'a değerlendirdi. Muhçu, otele açtıkları davanın İstanbul İdare Mahkemesi'nde devam ettiğini belirterek uluslararası kanunlar ve Türkiye'deki ilgili yasalara göre kıyıların hiçbir şekilde vatandaşlara kapatılamayacağını, iskelenin satılma durumunun da tamamen hukuksuz olduğunu ifade etti.

Muhçu şöyle devam etti:

"Dolmabahçe'nin Başbakanlık Ofisi olarak kullanılmaya başlanmasından sonra yoğun olarak kullanılan Akaretler Otobüs durağı hiçbir açıklama yapılmadan kapatıldı. Sonra 'güvenlik gerekçesiyle kapattık' dediler. Şimdi de iskele için bunu yapmak istiyorlar. İskele tamamen kamusal alandır. Kıyıda yer aldığı için hiçbir şekilde satılamaz veya kiralanamaz. Açtığımız davayla yargının otel ile ilgili iptal kararı vereceği kanaatindeyim."

MUHÇU: GALATAPORT SÜRECİNİN DEVAMI

Eyüp Muhçu konuya dair Hayat TV 13.00 haber bültenine de bağlanarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hükümetin kıyıların imara açılması, varolan kaçak yapıların affa uğratılması ve genel olarak bir özelleştirme süreci başlattığını söyleyen Muhçu, kısa süre önceki Galataport ihalesiyle Karaköy, Tophane ve Salıpazarı'nın kıyı bölgesinin İstanbullulara kapatılmasının ve ayrıcalıklı kullanıma açılmasının söz konusu olduğunu hatırlattı. Beşiktaş'taki gelişmenin bu sürecin bir devamı olduğunu söyleyen Muhçu, semtte yaşananları anlayabilmek için Tarihi Tütün Deposu'nun otel yapılması sürecinde yaşananları anlamak gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın Dolmabahçe Sarayı'nı Başbakanlık Ofisi olarak kullanması kararından sonra gelişen bir sürecin varlığından söz eden Muhçu, Beşiktaş'taki Tarihi Tütün Deposu'nun tescilli bir kültür varlığı olduğunu söyledi.

İSKELE NEDEN YANMIŞTI?

Muhçu, depoyla ilgili sayısız girişimlerin Koruma Kurulları tarafından reddedildiğini belirtti. Binanın Başbakan Erdoğan'a yakın bir işadamı (Tanrıverdi Holding) tarafından satın alınması sonrası kültür varlığıyla alakası olmayan bir otele (Shangri-La) dönüştürüldüğünü, otelle iskele arasındaki kıyı bandının da otele tahsis edildiğini söyleyen Muhçu, şimdi de iskelenin otele tahsis edilmesinin söz konusu olduğunu söyleyerek iskelede bir süre önce çıkan yangını hatırlattı. Muhçu, bu yangının nedeniyle ilgili kamuoyuna tutarlı bir açıklama yapılmadığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamboçya'da işçilere saldırı: 23 yaralı

SONRAKİ HABER

Lice Cezaevi'nde gerginlik sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa