22 Şubat 2011 13:55

Kentsel dönüşüme karşı belediyeye dilekçe

ANKARA’nın Polatlı ilçesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesine karşı olan mahalle sakinleri, görüş ve taleplerinin dikkate alınmadığını, uygulama ile mülkünün kamu hizmeti bahanesiyle gasp edildiğini belirtti. Projeye karşı olan 200’e yakın mahalle sakini, Polatlı Belediyesi’ne gelerek daha önced

Kentsel dönüşüme karşı belediyeye dilekçe
Paylaş

Mahalle sakinleri adına konuşan Polat Kurutepe, halkın genel isteği doğrultusunda böyle geldiklerini belirterek, “Kentsel dönüşümün yanlış olduğunu düşünüyoruz. Benden rica ettiler. Ben elimden geleni yapıyorum. Benim hakkımla, komşumun hakkı aynıdır. Ben bunu rant için yapmıyorum. Halk için yapıyorum. Bu projenin yeniden imar düzenlemesi yapılarak müteahhitlere verilmesi gerekiyor. Belediyenin müteahhitleri bunu kabul etmedi. Ankara’da avukatlarımız çalışıyor. Belediye tavrını değiştirmezse itirazlarımız devam edecek.” şeklinde konuştu.
Barınma Hakkı Bürosu Temsilcisi Kutay Meriç ise dilekçeleri, belediyenin halkın tepkisini görmesi için verdiklerini vurgulayarak “Belediye, ‘bizim projemizi mahallelinin yüzde 80-90’nı destekliyor’ diye beyanatlarda bulunuyor. Ama bu doğru değil. Şu anda 200’e yakın mahalle sakini dilekçe verdi. Bugün toplu olarak verdik. Dilekçe vermek isteyen hak sahipleri hafta boyunca belediyeye gelerek dilekçelerini verecekler. 630 hak sahibi olduğunu belediye söylüyor. Şu anda bazı bilgiler ve teknik bilgiler eksik. Bunlara ulaşmaya da çalışıyoruz. Vatandaş dilekçe ile kendi itirazını beyan ediyor. Kendi iradesini beyan ediyor. Yapılan işlemin anayasa, hukuka aykırı olduğunu, barınma hakkının ihlal edildiği ticaret yaşamını ihlal ettiğini belediye beyan ediyor. İradesini gösteriyor. Bu dilekçenin esas amacı bu. Ama hukuk davalarımızı ayrıca açacağız. Bir tane esnafımızı, bir tane imarlı binamızı, bir tane gecekondulu binamıza çeşitli emsal, beş, altı tane ayrı tip dava açacağız. Hukuk mücadelemizi de bir yandan sürdüreceğiz. Bir yandan da mahalledeki örgütlenmeyi genişletmeye yönelik. Bütün herkesi, bütün hak sahiplerini katmaya yönelik bir çalışma içinde olacağız. Hatta mahalleye bir büro da açarak süreci bütün mahallelilerin takip etmesini sağlayacağız.” dedi.
 

‘73’ÜNCÜ MADDE POLATLI’DA İLK DEFA UYGULANIYOR’

Barınma Hakkı Bürosu temsilcisi Kutay Meriç, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 73’üncü maddesine, geçen yıl ‘imarlı ve imarsız olması belediye meclisinin yetkisindedir’ ibaresinin eklenmesi ile yasanın genişletildiğini belirterek, “Bu yasanın Polatlı’da ilk defa uygulanması ile karşı karşıyayız.” dedi.
Meriç, şöyle konuştu: “Mevcut durumda bu bölgede imara aykırı yapı çok az. Belediye yasasının 73’üncü maddesi değiştirildi ve genişletildi. Halkın aleyhine göre genişletildi. Eskiden imarlı yapıların olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm yapılamıyordu. Zaten Belediye izni ile verilmiş yapılardı bunlar. Kentsel dönüşüm daha çok imara aykırı yapıların olduğu, vatandaşların kamu arazilerinin yaptığı gecekondularının, eskimiş kent dokuları diye tabir edilen dokuların kentsel dönüşümle yenilenmesi amacı güdülüyordu. Geçen yılki yasa ile ‘artık imarlı, imarsız fark etmez’ diye bir madde eklediler. Yasayı daha da genişlettiler. Bu yasanın Polatlı’da ilk defa uygulanması ile karşı karşıyayız. Bu yasa şuanda hem şehir plancıları odası tarafından dava edildi ve geçen hafta 3’üncü idare mahkemesi bunu Anayasa mahkemesine gönderdi. Anayasa mahkemesinden iptali gerekir diye. CHP’nin de iptal başvurusu vardı. Şuanda 73’üncü maddenin iptal edilmesi ile ilgili iki tane iptal başvurusu var. Bu iptal başvuruları Polatlı halkını yakından ilgilendiriyor. Bu projenin iptaline dava açacağız. Bu bölge zaten imarlı. Burada yapılması gereken şey düzgün bir imar planı yapılacak. Vatandaş kendi binalarını müteahhitlere vererek değiştirmek, yenilemek istiyorlar, bu plan dâhilinde değiştirecekler ve yapacaklar. Yapılan kentsel dönüşüm projesi vatandaşın hakkını veren bir proje olsaydı vatandaş zaten itiraz etmezdi.” (POLATLI)

ÖNCEKİ HABER

Numune direnişi 50. günü geride bıraktı

SONRAKİ HABER

Orhan Çeker hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...