18 Mayıs 2013 10:49

Fırın işçileri: Örgütlenmeye devam

Beyar Özalp

‘KARARLIYDIK, KAZANDIK’

Orhan Özdemir, grevin başlamasıyla kurulan işçi komitesinde yer alan işçilerden biri. İlk kez 2 ay önce bir araya geldiklerini, taleplerini belirleyerek patronlara ilettiklerini anlatıyor. 160 işçinin toplu olarak sigortasız çalıştıklarına ilişkin hazırladıkları dilekçeleri Hakkari Valiliğine verdiklerini ancak valiliğin kendilerini SGK’ye yönlendirmekle yetindiğini dile getiren Özdemir, “Orada da kimse ilgilenmedi. Bu yöntemlerle sonuç alamayınca grev kararı aldık” dedi. Greve çıktıktan sonra birçok sorunla karşılaştıklarını, grevin engellenmeye çalışıldığını, 6 günlük grev süresince patronların işe dönmeleri için bir çok kere kendilerini ikna etmeye çalıştığını, bazı arkadaşlarının tehdit edildiğini söyleyen Özdemir, “Ancak biz kararlı duruşumuzu sürdürdük, birlik olduk. Mücadeleyi büyük oranda kazanımla sonuçlandırdık” dedi.

‘TEK YOL MÜCADELE’

İşyerlerinde izin hakkı olmaması, sigortasız çalıştırma gibi usulsüzlüklerin çok yaygın olduğunu ancak yetkililerin buna göz yumduğunu söyleyen Özdemir, “Tek yolun örgütlenerek mücadele etmek olduğunu gördük. Sendikalı olarak, sendikamızla beraber mücadele etmemiz şart. Biz bugün haklarımızı daha iyi öğrendik, sendikayla, mücadeleyi kazanma şansı daha fazla. Örgütlülüğümüzü ve dayanışmamızı arttıracağız” şeklinde konuştu.

‘ŞİMDİ SIRA DİĞER İŞÇİLERİ ÖRGÜTLEMEDE’

11 yıldır fırın işçisi olan Yakup Arı, uzun süre başka illerde çalıştıktan sonra memleketi Hakkari’ye döndüğünü ve burada çalışmaya başladığını belirterek, “Eskiden çalıştığım şehirde de çalışma koşulları kötüydü. Ama Hakkari’de tam kölelik koşulları var” diyor. Günde 12-14 saat çalışmalarına rağmen çok komik bir maaş aldıklarını söyleyen Arı, “300 liraya çalışıyorduk, maaşımızı söylemeye bile utanıyorduk” dedi. Bu koşullara karşı kahvehanelerde toplanarak örgütlenmeye başladıklarını anlatan Arı, “Önce Hakkari’de böyle bir şeyin başarılabileceğine kimse inanmıyordu. Ancak konuştukça, diğer şehirlerdeki işçilerin verdikleri mücadeleleri öğrendikçe herkes kölelik koşullarına karşı ayağa kalkmaya karar verdi” dedi.  6 günlük grev süresince patronların emekli ustaları çalıştırdığını ya da kendileri fırının başına geçtiklerini belirten Arı, kazandıklarını ama asıl görevlerinin de şimdi başladığını söylüyor. “Fırın işçileri olarak haklarımızın bir kısmını aldık. Ancak Hakkari’de bizim gibi koşullarda çalışan 8 bine yakın işçi var” diyen Arı, “O arkadaşlarımızın da haklarını alması için mücadele edeceğiz. Sendikalaşma çalışmaları yürütebilmek için daha iyi araştırıp, öğreneceğiz. Diğer işçilere sendikayı anlatarak onları üye yaparak örgütlü mücadeleye katmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

DAYANIŞMA SÜRECEK

Öte yandan patronların işçilerin taleplerini kabul etmesinin ardından bir fırın sahibinin ‘Bir daha bu işi yapmayacağım, kapatıyorum’ diyerek fırının kapısına kilit vurduğu ve 8 işçinin işine de son verdiği öğrenildi. Diğer fırınlarda çalışan işçiler, patronun fırını yeniden açması ve başka işçi çalıştırması durumunda işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması için yeniden greve çıkacaklarını, arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını söylüyorlar. (Hakkari/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et