08 Mayıs 2013 11:21

Özgüven: Biz bu davanın müdavimlerindeniz

Dikili Belediyesinin 2006 Emek-Barış-Demokrasi Festivali’nde yapılan ”Siyanür-Altın ve Çevre” paneline, Bergama Ovacık Altın madeninin sahibi Koza altın şirketi çalışanları tarafından yapılan saldırı davasına devam edildi. Davanın 32. duruşması dün Dikili Asliye Ceza Mahkemesinde gerçekleştirildi.Yüzün üzer

Özgüven: Biz bu davanın müdavimlerindeniz
Paylaş

Yüzün üzerinde sanık sayısı ile yıllardır devam eden davanın 32 duruşmasına Dikili’deki bazı sanıkların yanı sıra İzmir’den EGEÇEP, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi ve ÇYD temsilcileri de destek vermek için katıldı. Davanın Avukatı Arif Ali Cangı, suç konusu olayı, madenci şirketin organize ettiğini, panelin yapılamamasını amaçlayan bir eylem olduğunu söyledi. Cangı, iddianın kanıtlanması için SGK’nin Bergama ve İzmir birimlerinden 2006 yılı ağustosuna ait altın madeni günlük puantajının istenmesini talep etti. Şirket avukatının itirazlarına rağmen Hakim Ertuğrul Avcı, talebi kabul etti ve duruşmayı 5 Temmuza erteledi.

ÖZGÜVEN KALDIĞI YERDEN

Duruşmaya 4. Yargı Paketi ile ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçlamasından aldığı ceza ertelendikten sonra, İsveç’ten dönen Dikili Eski Belediye Başkanı Osman Özgüven de katıldı.

Özgüven’e verilen bu ceza, hukuki olmaktan çok siyasi bir karar olarak nitelendirilmişti. Altın madeninde 4 yıl üç ay, Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt’ün korumalığını yapan Ersan Var da itiraflarında madene karşı mücadelesi nedeniyle Osman Özgüven’in hedef seçildiğini, açılan davalarda altın madeninin parmağı olduğunu ileri sürmüştü. Duruşma çıkışında adliye önünde konuşan Osman Özgüven: “Biz bu davanın müdavimlerindeniz. Altın Madencilerinin panele yaptıkları baskın 7 yıldır devam ediyor. Çevre yıkımı yapanlarla, halkın sağlığıyla oynayanlarla, siyanürle altın çıkaranlarla, termik santralleri kuranlarla mücadelemiz sürdürecek” dedi.


PANEL BASKINI NASIL OLMUŞTU?

Dikili Belediyesi’nin festivali kapsamında, “Siyanür altın çevre” konulu bir söyleşi düzenlenmişti. Söyleşinin yapılacağı çay bahçesine sopalarla gelen Koza Altın Şirketi çalışanlarının panelistlere sataşmasının ardından arbede çıkmıştı. Belediye zabıtasının sopaları alandan çıkarma girişimi üzerine sandalyeler, masalar havada uçuşurken, her şeye rağmen yapılan panelin sonunda Ovacık Altın Madeninden getirilen çalışanların da karıştığı olaylar büyümüştü. Polis olayları havaya açtığı ateşle önleyebilirken, bazı maden çalışanları da gözaltına almıştı. Olayların ardından çok sayıda kişi hakkında dava açılırken, olaylara müdahale eden polislerin altıncı şirketin girişimleri sonrası başka yerlere sürüldüğü iddiaları basına yansımıştı.(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Greve giderken işçiler ne düşünüyor

SONRAKİ HABER

Kişisel rüzgar türbini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...