Şimşek’ten enflasyonu düşürmeyen ‘dezenflasyon programı’na devam mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kemer sıkma programında geri adım atmayacaklarını, ücretlerin reel erimesi ve yüksek faizle dezenflasyonu savunuyor. Fakat uygulandığı günden bu yana enflasyon düşmedi.

Mehmet Şimşek | Fotoğraf: AA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kemer sıkma programında geri adım atmayacaklarının mesajını verdi. Ücretleri reel olarak eriten ve yüksek faiz ile dezenflasyon hedeflenen programda herhangi bir değişikliğin gerekmediğini savunan Şimşek, enflasyonun düşürülmesinin ana öncelik olduğunu ifade etti. Ancak Şimşek programı uygulandığı günden bu yana enflasyonu düşürmedi.
Bloomberg HT’ye konuşan Şimşek, uluslararası sermaye ile yapılan görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Şimşek, gerçekleştirdikleri 60’a yakın toplantı kapsamında G-20 zirveleri, New York’ta kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle yapılan birebir görüşmeler, Washington’da ve çeşitli uluslararası yatırım konferanslarında konuşma fırsatları elde ettiklerini belirtti. “Arkadaşlarımın aktardığı bilgiye göre 2 bine yakın kişiye ulaştık” diyen Şimşek, toplantıların iç dinamiklere karşı programın dayanıklılığını pekiştirdiğini savundu.
Şimşek, küresel ekonomik büyümenin yüzde 3’ün altına inme ihtimaline dikkat çekerek, “Belirsizlik” kavramının son zamanlarda en çok kullanılan sözcüklerden biri olduğunu sözlerine ekledi.
Açıklamalarında, enflasyonun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın hedef patikası doğrultusunda gerçekleşeceğini, finansal koşulların sıkılaştırılmasıyla enflasyonun savunan Şimşek, “Lirada yaşanan kayıp varsa da petrol fiyatlarında görülen düşüş dezenflasyonist etki yaratıyor” dedi. Bunun yanı sıra, büyümede geçici yavaşlama riski bulunduğunu, arz yönlü tedbirlerin ve YTAK desteğinin artırılmasıyla bu sürecin yönetileceğini belirtti.
‘AB’ye üyelik siyasi nedenlerle uzadı’
ABD ve AB ile ilişkiler açısından Brüksel’de gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısına değinen Şimşek, AB üyeliği meselesinin siyasi nedenlerle uzadığını, ancak Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki taraf için de faydalı olacağını söyledi. ABD ile işbirliğinde ise yüzde 10’luk ek tarifenin Türkiye’ye avantaj sağladığını, ABD’nin önde gelen teknoloji firmalarının yöneticileriyle yapılan görüşmelerin bu işbirliğini güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, ABD ile ticaret hacminin üç katına çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Şimşek’e göre 50 milyar doların üzerinde rezerv kaybı ‘kısmen’ dış kaynaklı
Bakan Şimşek, 19 Mart’ta muhalefete yönelik operasyonlarla Türk lirasının yaşadığı değer kaybının önüne geçmek için kullanılan Merkez Bankası rezervlerine ilişkin, “Kayıpların kısmen dış kaynaklı olduğunu ve hane halkının programa güvenini koruduğunu” savundu. Ancak aynı dönemde Türkiye’de resmi verilere göre dahi enflasyonun düşeceğini düşünen hanehalkı oranı yüzde 27’ye geriledi.
Şimşek ayrıca kemer sıkma programının süreceğini ilan etti. Merkez Bankası’nın kuru yönetimi ve TL likiditesine yönelik aldığı önlemlerle finansal koşulların sıkılaştırıldığını, cari açığın düşürülmesinin sağlanacağını söyledi. Ayrıca, bütçede harcama disiplinine dikkat edilerek, cari ve esnek harcamalarda frene basıldığını vurguladı. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et