22 Nisan 2013 12:24

Eti Bakır işçileri 310 gündür direnişte

Samsun Eti Bakır’da Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi 310 gündür devam ediyor.Direnişin sürdüğü dönem boyunca 117 işçi işten atıldı. İşçiler işverenin taşeron sistemi yerleştirmek için sendikaya karşı mücadele verdiğini belirterek haklar

Eti Bakır işçileri 310 gündür direnişte
Paylaş

Direnişin sürdüğü dönem boyunca 117 işçi işten atıldı. İşçiler işverenin taşeron sistemi yerleştirmek için sendikaya karşı mücadele verdiğini belirterek haklarını almakta kararlı olduklarını dile getirdiler.

Türk Metal Sendikası  Samsun Temsilcisi Orhan Demir, İşverenin işçi atmak için bahane de bulamadığını belirterek “Bu sefer de Londra borsasındaki bakır fiyatlarının düştüğünü ileri sürerek işçi atıyor. Tadilat ve bakım için verilen arayı bahane ederek fabrika üretimi durduruyor diye yalan söyleyerek işçi çıkardı ama 45 günlük tadilatın ardında fabrika tam kapasite çalışıyor. Bu arada belli bölümleri taşerona devrettiler taşeron işçi çalıştırıyorlar. Demek ki işçiye  ihtiyaç var ama kendi istedikleri koşullarda çalışırsa. Açtığımız davalar işçilerin lehine sonuçlandı. İşe iade kararları çıktı. İşveren mahkeme kararlarını uygulamıyor. Verdiğimiz mücadele ülkenin her yerinde biliniyor, ancak siyasilerden ve kamuoyundan yeterli destek alamadık, yalnızca bazı muhalif kesimler, ziyaret ettiler”dedi.

SENDİKADAN AYRILMAK ÇÖZÜM DEĞİL

İşçilerden Ahmet Kılıç, 8 Nisanda işten atıldığını söyleyerek “Bazı arkadaşları işten attıktan sonra bize sendikadan ayrılırsanız kimseye bir şey olmaz diye söz verdiler. Biz de kimse zarar görmesin diye sendikadan ayrıldık. Ertesi gün yine arkadaşlarımız atıldı. Fabrika verdiği sözü tutmadı. Anladık ki sendikadan ayrılmak çözüm değil. Biz de  sendikaya yeniden üye olduk, bizi de attılar. Evliyim çocuklarım var, kira ödüyorum, ev geçindiriyorum başka gelirim yok. Zorlanıyoruz ama mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. İçerde çalışan bütün arkadaşlar sürekli baskı ve  tehdit atındalar, atılmayı bekliyorlar” diye konuştu.

SENDİKA GİRERSE İŞÇİLER KORKMAYACAK

İşçilerden Ercan Baba, 27 aralık 2012 de işten atıldığını dile getirerek, “ Önceden bu fabrikada 500 işçi çalışıyordu. Sendika girerse işçi başı maliyet 5-6 bin lira artacaktı. Bu da patrona 2.5 milyar yük demektir. İşveren bunu istemiyor. İstiyor ki asgari ücretle çalışalım, mesai ücreti almayalım, peynir zeytin ekmekle yetinelim, fazlasını istemeyelim. Manevi olarak da sendika girerse işçiler korkmayacak zorla çalıştırılmayacak istemeyen zorla mesaiye bıraktırılamayacaktı. Bu nedenlerle işveren sendikayı istemiyor” dedi.

İşten atılan başka bir işçi de “Eti bakır patronuna sesleniyorum; İnadı bırakın neyin inadıdır bu? İşçinin ekmeğine inat  olmaz. Oturun sendika başkanımızla görüşün” diye işverene seslendi.

BAHANE LONDRA BORSASI

İşçilerden Halit Turan, 8 Nisan’da işten atılmış. Atılmasına gerekçe olarak 18. Madde ve Londra borsası gösterildiğin söyleyen Turan, “Ben 1200 liraya çalışıyordum. Benim yerime 2000 liraya tornacı aldılar. Peki soruyorum; 2000 liranın etkilemediği borsayı 1200 lira nasıl etkiler? Demek ki Londra borsası hikayesi yalanmış. İçerde çalışırken Bütün arkadaşlara baskı yapıldığına tanık oldum. İçerdeki arkadaşların hepsi huzursuz” dedi.

MÜCADELEMİZİ 1 MAYIS ALANINA DA TAŞIYACAĞIZ

Sendika Temsilcisi Orhan Demir de bütün üyeleriyle 1 mayıs alanındaki yerlerini alacağını vurgulayarak “Mücadelemizi 1 Mayıs alanlarına da taşıyacağız, orada da taleplerimizi dile getireceğiz. Bütün Samsunlu işçileri de 1 Mayıs’a katılmaya çağırıyorum” dedi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP'in 1 Mayıs çalışmalarına engel

SONRAKİ HABER

İşçilerden yasa tekliflerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...