20 Mart 2025 07:19

Husiler: ABD'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırılarında 16 üyemiz öldü

Yemen'deki Husiler, ABD'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırılarında 16 üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Husilere bağlı SABA haber ajansında yer alan haberde, konuya ilişkin bilgi verildi. Haberde, Albay Zeynelabidin el-Mahturi, Binbaşı Ali el-Habbari, Binbaşı Salih el-Eşvel, Yüzbaşı Avad Ali Avad ve Yüzbaşı Muhammed Ganim'in yanı sıra 11 subayın cenazelerinin, 19 Mart Çarşamba günü başkent Sana'da toprağa verildiği belirtildi.

Haberde, bu kişilerin ABD'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybettiği belirtilirken, ne zaman ve nerede öldüklerine dair bilgiye yer verilmedi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Husilere yönelik yeni hava saldırılarına katılan Amerikan savaş uçaklarının görüntülerini paylaştı. ABD, Sada kent merkezi, Sana’nın kuzeyindeki Ceref Mahallesi, Beyda ve Cevf vilayetlerinde de yeni hava saldırıları düzenledi.

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, Yemen'den fırlatılan bir füze nedeniyle İsrail genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu. IDF, füzenin İsrail hava sahasına girmeden önce imha edildiğini açıkladı. Husiler, 7 Ekim 2023'te başlayan savaşaın ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına cevaben, İsrail'i hedef aldıklarını belirtiyor.

ABD kuvvetleri, 15 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilerin kontrolündeki bölgelere yoğun hava saldırıları başlattı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, operasyonun Washington’un çıkarlarını korumak ve deniz taşımacılığının güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. Operasyonlarda Kızıldeniz’de konuşlu USS Harry S. Truman uçak gemisi görev alıyor.

ABD'nin Yemen'e hava saldırıları

Husiler, 7 Mart'ta yaptığı açıklamada, İsrail'e Gazze'ye yardımların girişine izin vermesi için 4 gün süre verdiğini aksi takdirde İsrail'e karşı deniz operasyonlarını yeniden başlatacağını belirtmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social platformu hesabından 15 Mart'ta yaptığı açıklamada, orduya Yemen'deki Husilere karşı "büyük bir saldırı" başlatma talimatı verdiğini duyurmuştu.

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, yaptığı açıklamada, ABD'ye ait uçak ve savaş gemilerinin Husilerin hedefi olacağını belirterek saldırılarını sürdürdüğü sürece deniz seferlerindeki engellemelerin Washington'ı da kapsayacağını söylemişti.

Husiler, ABD ile İngiltere'nin başkent Sana'nın da arasında yer aldığı bazı kentlere düzenlediği hava saldırılarında 53 kişinin öldüğünü, 107 kişinin yaralandığını açıklamıştı. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, iktidarın çok katmanlı saldırıları, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşılıyor. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkacak olan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykıracak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
1 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et