25 Ocak 2025 15:37

Uğur Mumcu katledilişinin 32’nci yılında Kartal’da anıldı

Gazeteci yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 32’nci yılında Kartal Belediyesi ile Uğur Mumcu Mahallesi Çevre ve Kültür Dayanışma Derneği'nin düzenlediği “Uğur Mumcu'yu Anma" programıyla unutulmadı.

Uğur Mumcu katledilişinin 32’nci yılında Kartal’da anıldı

Fotoğraf: Evrensel

Ankara’da evinin önünde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 24 Ocak 1993 tarihinde hayatını kaybeden gazeteci- yazar Uğur Mumcu, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kartal'da anıldı. Kartal Uğru Mumcu Mahallesi/ Uğur Mumcu Kültür Merkezinde Uğur Mumcu'yu Anma" programında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal konuşmacı olarak, sanatçı Taner Özsoy'un türkü ve marşlarla yer aldı.

uğur mumcu anma programında hakkı özdal konuşmacı olarak katıldı

Fotoğraf: Evrensel

Dinleyiciler arasında Kartal Belediyesi başkan yardımcıları, Kartal Belediyesi meclis üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mert Polat ve ilçe yönetici ve üyeleri, Emek Partisi yönetici ve üyeleri, Uğur Mumcu Mahallesi Çevre ve Kültür Dayanışma Derneği (UMDER) Başkanı Hasan İldan, muhtarlar ve Kartallılar vardı.

Gazeteci Can Dündar'ın Uğur Mumcu Belgeselinin gösteriminin ardından Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Başkanı Güldal Mumcu'nun programa gönderdiği mektubu okundu.

Üniversiteye gerici güçlerin saldırılarına karşı yapacaklarımızı konuşmak üzere toplantı halindeyken Uğur Mumcu’nun katledilişi haberini aldıklarını belirten Hakkı Özdal, Uğur Mumcu Cumhuriyetin 100 yılını göremedi. 75 yılını da göremedi. Ama Cumhuriyetin yeni rotasını çağdaş, bağımsız, demokratik ve sosyalist bir rota olması gerektiğini savunan bir gazeteciydi" dedi.

Arkadaşlarını Metin Göktepe'yi görevi başındayken kaybetmiş Evrensel gazetesinin tüm emekçileri adına ve kendi adıma anma programının düzenleyicilerine ve katılımcılara teşekkür eden Özdal, "Uğur Mumcu emperyalistlerin ve onların işbirliğiyle Türkiye'yi ele geçirmeye çalışan güçlerin karşısındaki güneşti. Güneşlerden biriydi" diyerek tanımladı Mumcu'yu.

Özdal, "Mumcu'nun 2000'lerin, 2010'ların 2020 Türkiye'sine ilk uyananlardan biridir; ne olacağını bunun mekanizmasının ne olduğunu gören ve göstermeye çalışan, iplerin uçlarını bugün olan olayları gören biri" olduğunu ve Türkiye'de 1980'lerde başlayan dönüşümü gören Mumcu'nun tarikat, ticaret ve siyaset alanına ve kontrgerilla ilişkilerine dikkat çektiğini belirterek, "1980'lerde başlayan dönüşümün hala içinde olduğumuzu gösterir; aktörler bile aynıdır. Aynı kişilerin isimleri geçer" dedi.

Özdal, Uğur Mumcu'nun sadece NATO'ya karşı çıkan biri olmadığını aynı zaman da Mumcu'nun bir sosyalist olduğunu kendisinin ifadeleri ile aktardı. 'Kuvayı Milliyeciler yaşasaydı çağdaş, bağımsız, demokratik ve sosyalist olurdu. Ben de bugün çağdaş, bağımsız, demokratik ve sosyalistim' olarak aktaran Özdal; “Biz gazete olarak ve ben kişisel olarak da Türkiye'yi emeğin yönetmesi emekçilerin yönetmesinden yana bir yayın yapıyoruz. Uğur Mumcu ile bu konuda da hemfikiriz. O Cumhuriyetin 100 yılını göremedi. 75 yılını da göremedi. Ama Cumhuriyetin yeni rotasını çağdaş, bağımsız, demokratik ve sosyalist bir rota olması gerektiğini savunan bir gazeteciydi. Onu anmak, aynı zamanda onun mirasına sahip çıkmanın, bir yolu da doğrudan kendi sözlerinde ifade ettiği bu ilkelere de sahip çıkmaktır" dedi.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal konuşmasının sonunda, Umut Davası'nda mahkemenin dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın tanık olarak dinlenmesine karar verdiğini hatırlatarak tüm vatandaşların bu konuda duyarlı olması çağrısı yaptı. 

Mehmet Ağar'ın tanık olarak dinlenmesinin önemini ise Güldal Mumcu ve Mehmet Ağar arasındaki şu konuşmayla hatırlattı:

“Güldal Mumcu: “Karşımıza sürekli engeller çıkarılıyor. Bir duvar örülüyor sanki.”
Mehmet Ağar: “Evet Güldal bir duvar örülüyor.”
Güldal Mumcu: “O zaman bir tuğla çekin duvar yıkılsın.”
Mehmet Ağar: “Çekemem.”
Güldal Mumcu: “Tuğlayı çekin kenara çekilin.”
Mehmet Ağar: “Yapamam, onu da yapamam."
Güldal Mumcu: “Soruşturma için yeni bir ekip kurulmasını sağlayabilirsiniz belki.”
Mehmet Ağar: “Kusura bakma Güldal yapamam.”

Konuşmanın ardından, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Özlem Bulut, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Mert Polat ve UMDER Başkanı Hasan İldan tarafından kendisine plaketler verilerek teşekkür edildi. 

Anma programı sanatçı Taner Özsoy'un türkü ve marşlarla devam etti. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…
İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs

Ekmek, barış, adalet ve özgürlük için…

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ı, iktidarın çok katmanlı saldırıları, derinleşen yoksulluk, baskı ve küresel ölçekte bir savaş tehdidiyle karşılıyor. İşçinin olduğu her yerde alanlara çıkacak olan emekçiler, insanca yaşanacak ücret, barajsız-yasaksız sendika hakkı, siyasi baskıların ve yasakların son bulması ve barış taleplerini haykıracak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
1 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et