Kanadalı Telus kendi ülkesinde sendikalı Türkiye’de ise baskı ve mobbingli çalıştırıyor
SODAP sözcüsü Konukçunun verdiği soru önergesiyle Telus’ta sendikalaşan işçilere uygulanan baskı mobbing ve işten çıkarmalar meclis gündemine taşındı.

Fotoğraf: TBMM
SODAP sözcüsü ve DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu Çağrı İş sendikasına üye olan Telus çağrı merkezi çalışanlarına yapılan baskı mobbing işten atma ve sendikasızlaştırma uygulamalarını meclis gündemine taşıdı. Konukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdiği soru önergesinde, “Türkiye’de anayasal hak olan sendikalaşma hakkının, yaratılan fiili durumlarla ortadan kaldırılmasının bir örneği de İzmir'de daha önce de birçok kez haksız işten çıkarmalar ile gündeme Telus International Çağrı Merkezi’nde yaşanmaktadır. Vardiyalı çalışma saatlerinden mobbinge, açlık sınırı altında ödenen ücretlerden emek gaspına kadar pek çok soruna karşı bir araya gelen işçiler Çağrı İş Sendikası çatısı altında örgütlenmişler ve 6 ay içerisinde yeterli sayıyı tamamlayarak bakanlıktan yetkiyi almışlardır. Çağrı İş Sendikası’nın yetki alması üzerine ise uluslararası bir şirket olan ve merkezinin bulunduğu Kanada'da işçilerini sendikalı çalıştırmak zorunda kalan şirket ilk olarak yetkiye ve sendikanın çok hızlı barajı geçmesine itiraz ederek süreci mahkemeye taşımış sonrasında ise “iletişim” iş kolunda faaliyet göstermesine rağmen sendika yetkisi için 40 bin gibi bir sayı gerektiren büro iş koluna geçmiştir. Çalışanlar yapmış oldukları açıklamalarda şirketin bu süreçte de sendikalı olan üç işçiyi sosyal medya paylaşımları ve küçülme gibi durumları gerekçe göstererek işten çıkardığını ve aynı gün 60 kişiyi işe aldığını belirtmişlerdir” ifadelerini kullandı.
Konukçu, “İşçilerin, sendika ve toplu sözleşme hakkını ısrarla istemeye devam edip eylemler yapması sonrası ise işçilerin anayasal sendikalaşma hakkına itiraz eden şirket İzmir Buca 3. Sanayi Bölgesi’ndeki işyerinde çalışan Çağrı-İş Sendikası üyesi Hasan Hüseyin Yavuz’u patronların hak arayan işçileri cezalandırma, çalışanları lekeleme, işçi kıyımı yapma, işçilerin haklarını gasp etme ve sendikasızlaştırma için bir araca dönüşen Madde 25 ile işten çıkarmıştır. İşten çıkarılan H.H. Yavuz hiçbir kanıt ve hukuki dayanağı olmadan işten atılmasına karşı şirket binasının önünde 10 günü aşkın süredir eylemine devam ederken Telus International Çağrı Merkezi’nin departman küçültme bahaneleriyle yaklaşık 15 işçiyi işten çıkardığını ancak daha sonra alımlara devam ettiğini, firmanın çalışanlarının mola sürelerini keyfi bir şekilde gasp ederek, üzerlerinde yoğun bir performans baskısı yarattığını, camları açmayarak ve hareket etmelerini engelleyerek kendilerini havasız, sağlıksız bir ortamda çalışmaya zorladıklarını, en ufak bir mola ihlalinde uyarılar vererek yıldırma politikaları uyguladıklarını ve bütün bunların işçileri istifaya zorlama ve sendikal mücadelelerini kırmaya yönelik organize bir baskı planı olduğunu ancak işçilerin bu sömürü düzenini kabul etmediklerini ve hakları olan insanca çalışma koşullarını alana kadar bu direnişi kararlılıkla sürdüreceklerini yapmış olduğu basın açıklamasında belirtmiştir.” Şeklinde Telus çalışanların haksız işten çıkarılma ve ardından gelen mobbing sürecini anlattı.
Konukçu’nun soruları ise şöyle;
- Kanada'da işçilerini sendikalı çalıştırmak zorunda kalan Telus International Çağrı Merkezi’nde Çağrı-İş Sendikası üye işçilerin sendikalaşmalarının engellenmeye çalışıldığı ve sendika öncülerinin departman küçülme ve performans gerekçesi ile ekonomik kriz koşullarında işten atıldığı, Bakanlığınızca bilinmekte midir? Bilinmekte ise TCK’nın 118. ve 119. maddelerinde düzenlenen sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçunu işleyen, işverene bu hukuksuz eylemi nedeniyle herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır?
- İzmir Telus İnternational Çağra Merkezinde işçilere yönelik uygulanan kötü çalışma koşulları, mobbing, performans baskısı ve hak ihlalleri Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
- Bakanlığınızca birçok işçi hakkı ihlallerinin yaşandığı İzmir Telus İnternational Çağra Merkezi’nin müfettiş denetimi en son hangi tarihte yapılmıştır? Bu denetimlerde işyerine yönelik raporlanan ihlaller neler olmuştur ve işverene ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
- Anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan, hukuk dışı ve keyfi biçimde işten çıkarılan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının iadesi için Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
- Son 5 yıl içerisinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işçileri işten atan işyeri sayısı kaçtır? Bunların kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?
- Son 5 yılda hak arayan işçileri cezalandırma, çalışanları lekeleme, işçi kıyımı yapma, işçilerin haklarını gasp etme ve sendikasızlaştırma çalışmalarında patronlar için bir araca dönüşen Kod 46 (4857/25-II-e) ve türevi kodlarla işten atılan işçi sayısı kaçtır?
- Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımlar işverenlere yönelik olarak neden uygulanmamaktadır?
- Bakanlığınız, emekçilerin gasp edilen sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak, sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek, işverenlerin sendikalaşmayı engelleyici tutumlarına karşı yasaların ve uluslararası sözleşmelerin uygulanmasının hayata geçirilmesini sağlamak üzere uygulamada düzenlemeler yapmayı planlamakta mıdır? (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et