11 Kasım 2024 12:04
/
Güncelleme: 18:43

Beşiktaş gece kulübü yangını davası: Kamu görevlileri "yasal mevzuatı uyguladık" dedi

Beşiktaş'ta gece kulübünde çıkan ve 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin 5'i tutuklu 22 sanığın yargılanmasına devam edildi. İfadesi alınan kamu görevlileri “yasal mevzuatı uyguladık” dedi.

Beşiktaş gece kulübü yangını davası: Kamu görevlileri "yasal mevzuatı uyguladık" dedi

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan 'Masquerade' isimli gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin, haklarında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açılan aralarında iş yeri sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu, 4’ü tutuksuz sanık ile 13 kamu görevlisinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına, kamu görevlisi sanıkların ise haklarındaki adli kontrolün devamına karar verildi.

Bir sonraki duruşma 9 Aralık'ta Marmara Ceza İnfaz Kurumunda görülecek

İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesince, Marmara Cezaevi'nin karşısındaki salonda görülen duruşmada, 5 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Müştekiler, avukatları ve izleyicilerin de katıldığı duruşmaya bazı müştekiler, bulundukları şehirlerdeki adliyelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Duruşma, katılanların kimlik tespitinin yapılmasının ardından son duruşmasında ifadesi alınmayan kamu görevlileri ve tanıkların ifadelerinin alınmasıyla başladı. Bilirkişi raporu bu duruşmada da mahkemeye sunulmadı. Kamu görevlileri görevi kötüye kullanma ve taksirle ölüme sebep olma suçlarından yargılanıyor. Duruşmada savunmalarını yapan kamu görevlileri kendilerinin düzenledikleri çeşitli raporların ve ruhsatların yasal düzenlemelere uygun olduğunu ve mevduat gereği ruhsatların yenilenmesinde yeniden denetim yapma yetkilerinin bulunmadığını ifade etti.

AYNI İŞLETMEYE 4 RUHSAT DAHA VERİLMİŞ

2007’de verilen ruhsatta imzası bulunan Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde 2007’de İBB itfaiye müdürlüğüne yazı yazdırdığını ve İlgili İBB birimlerinin 2006’da içkili lokanta ruhsatı düzenlendiğini ifade etti. Bayraktaroğlu, verilen ruhsatın “hukuka uygun” olduğunu söyledi. Bayraktaroğlu, emekli olduktan sonra aynı işletmeye 4 ruhsat daha verildiğini ifade etti.

Mekanın ruhsatlarından metrekare bazlı farklılıkları hatırlamadığını söyleyen Bayraktaroğlu, kendisinin mekanı görmediğini, görevi itibari ile tam olan evrakları imzaladığını belirtti.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ RUHSATI İNCELEMİŞ

2020’de Beşiktaş Belediyesi Meclis üyesi ve Belediye Başkan yardımcısı olarak görev yapan Ali Rıza Yılmaz, kendi imzasıyla değiştirilen ruhsatların Kovid dönemi nedeniyle “içkili restoran” tali ruhsatı verildiğini söyledi. Mekanın daha önceden de içkili restoran ruhsatını yenilendiğini ifade etti. Yılmaz, 2018’de düzenlenen ruhsatın Bakanlık müfettişlerince de incelendiğini, facianın yaşanmasının ardından ise aynı mülkiye müfettişlerinin düzenlenen ruhsatların işletmeyi kayırma şüphesiyle tekrar incelemeye alındığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Memuru Fazlı Yavuz da “2006’da yazılan itfaiye raporu o tarih için geçerlidir. Mülkiye müfettişlerinin hakkımızda yazdığı raporu kabul etmiyorum. İtfaiye kontrolü için giden heyetin yangın sistemini muayene etme yetkisi yok” diye konuştu. Yavuz, “İş yerlerinde yapılan değişiklikleri İBB itfaiye denetim yoluyla tespit yetkisi yok” dedi.

İBB İtfaiye Müdür Yardımcısı Numan Bulburu ise, “İş yerlerinde her yıl değişiklikler yapılıyor. Bu durumlarda itfaiye denetçilerinin yapılan değişiklikleri tespit etme imkanı olmuyor” şeklinde konuştu. 2002 yılında çıkan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin İtfaiyeye geriye dönük denetim ve yaptırım yetkisi vermediğini söyledi.

RUHSAT İPTALİ YERİNE PARA CEZASI

Dönemin İBB İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Yılmaz, 2002 yılı yangın yönetmeliği 4. Maddesinin geçmişe yönelik iş yerlerini ve binaları kapsamadığını ifade etti. Yılmaz, “Önceden İBB’nin daha kapsamlı yönetmeliğinin yerine zorunlu uygulanmaya başladı yeni yönetmelik ile geçmişe dönük bir yaptırım yapma yetkisi vermiyor” dedi.

Ruhsat ve denetim müdürlüğünde memur olarak görev yapan Lalehan Taşdelen, “Evrak hazırlama görevi yaptım. Denetim yetkim yoktur” dedi. “2018 yılında verilen ruhsat ‘Devir ruhsatıdır’ bu ruhsatlarda metrekare tespiti de yurttaşların beyanıyla yapılır” ifadelerini kullandı.

Ruhsat ve denetim müdürlüğü Teknik Müdür Yardımcısı Türkyılmaz ise, “2015’te 20’ye yakın suç tespiti ile ruhsatın iptali talep edildi. Ruhsat iptali gerektiren suçlar olmadığından encümene yönlendirildi ve para cezası verildi” diye konuştu. 2018 yılında verilen ruhsatta imzası bulunan Türkyılmaz, “Ruhsatı bulunan bir işletmenin tali ruhsat başvurusu olduğundan ve bu durumlarda ilk ruhsattaki evrakları esas alındığından ruhsatta imzam mevcuttur” dedi.

Duruşmaya öğleden sonra tanıkların ifadelerinin dinlenmesiyle devam edildi. Tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verilen davada, bir sonraki duruşma 9 Aralık'a ertelendi. Kamu görevlisi sanıkların hakkında ise adli kontrolün devamına karar verildi.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et