Taşeron çalışma yasaklansın
Milyonlarca taşeron çalışanların bugünlerde gözü kulağı hükümettedir. Kadro verilecek mi verilmeyecek mi sorusunun cevabını aramaktadır. Hükümet her yıl (2-3 yıldır böyle, özellikle seçimler öncesi) “Taşeron Çalışanlara Müjde” “Kadro vereceğiz” vb. diye ortaya açıklama yapıyor. Müjdelerden dağ fare bile doğurmuyor. Konuşulan ve basından yansıyan haberlere bakılırsa taşeron çalışanlarla yine dalga geçiliyor, yine umutları-beklentileri suya düşürülüyor. AKP hükümetince konuşulup, çıkan müjdelere bakarsak; Neymiş, artık taşeron işçilerin maaşı düzenli ödenecekmiş. Kıdem tazminatı güvenceye alınacakmış, kıdem tazminatı hakkı geliyormuş. Taşeron işçiye 3-5 yıllık sözleşme hakkı geliyormuş. Kamu işçisinin yararlandığı haklardan yararlanacakmış. Daha olacakmış da, yapılacakmış!
Şimdiye kadar taşeron işçilerin maaşları düzenli ve belirli tarihte ödenmiyorsa, 4857 sayılı İş Kanununda 1 yılını dolduran her işçi kıdem tazminatı hakkı kazanır dediği halde kıdemini alamıyorsa, çalışanın sendikalara üye olma hakkı Anayasa’da yazmasına rağmen sendikaya üye olanlar işten çıkarılıyorsa, taşeron işçilere her yılsonu zorla sözleşme imzalattırılıyorsa, bunun tek sorumlusu taşeron sistemini getirmiş olan geçmiş hükümetlerle, bugün bu taşeron sistemini kaldırmak yerine (kaldırma gücü var) daha fazla taşeron çalışmayı getiren, devlette taşeron çalışmayı yaygınlaştıran AKP’dir. AKP’nin hükümete geldiği 2002 yılında ülkemizde kamuda taşeron çalışan sayısı 15 bin iken 2013 yılı itibarıyla 500 bin özelde çalışan taşeronla birlikte bu sayı 1 milyon 200 bini bulmaktadır. AKP taşeron şampiyonu bir hükümettir.
Hükümet, işçilere insanca bir çalışma, insanca bir yaşam ve güvenli bir gelecek sunmakta samimiyse hiç mişşş lere, muşşş lara, gerek yok. Taşeron işçileri direk kadroya alsa zaten tüm haklardan yararlanmış olacaktır. Maaşlarını zamanında alamamak, kıdem tazminatı alamamak, mesaiye kaldığı halde mesai ücreti alamamak, köle gibi çalıştığı halde 780 TL ücrete mahkum olmak, her yıl sözleşme imzalamak kalkar. Memur kadınlar doğum yaptığında ilk 6 ay 3 saat süt izni kullanırken, taşeron işçi kadınlarda doğum sonrası 1,5 saat süt izni kullanması vb. tüm yaşanan sorunlar ortadan kalkmış olur. Tek çözüm kadro verilmesidir.
Taşeron işçilerin sorunları son yıllarda az ya da çok gündeme gelmeye başladıysa bu verilen mücadelenin sonucudur. Sorunları giderecek ve hükümete adım attıracak tek yol da taşeron işçilerin birleşmesinden geçer. Türkiye’nin dört bir tarafında bu mücadele başlamıştır. Bizler de taşeron işçileri Kayseri’de de kadro talebi ile birleşmeye ve mücadele etmeye davet ediyoruz.
*SES Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Baş Temsilcisi
Evrensel'i Takip Et