Eğitimin ihtiyacı mı, hükümetin ihtiyacı mı karşılanıyor?
AKP İzmir milletvekili Hamza Dağ’ın “İzmir’de eğitime yılda 115 milyon lira aktardık” diye açıklaması eğitimin gerçeklerini karşılamıyor.
2002 yılında sınıfların 50-60 kişi olduğunu, şimdi ise 30 öğrenci hedefine yaklaştığını ve bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını söyleyen Hamza Dağ, İzmir’de eğitim gerçeklerini bilmiyor. İzmir’de 2002’de sınıflar 50-60 kişi değildi, sınıfları 30 öğrenciye düşüreceğim diye, spor odaları, müdür yardımcısı odaları, laboratuarlar, kütüphaneler, depolar sınıf yapıldı. Okullar eğitim yuvası olmaktan çıkartıldı. Okullar 07.20’de derse başlıyor, 17.40’da bitiyor. Sınıfların temizlikleri bile doğru dürüst yapılamıyor.
2002’de eğitim bütçesinin yüzde 17.18’i yatırıma aktarılırken, şimdi yüzde 6’dan aşağıya düşürüldü ve 2002’de veliler, eğitim’e 700 lira harcarken, 2012’de 3.500 liradan fazla harcıyorlar, ama yine de yetiştiremiyorlar.
2012-2013’de açılan her yeni sınıfa, veliler projeksiyon, dolap, perde, bilgisayar vb araçları kendileri almak zorunda kaldılar. Eğitime bütçe artırılıyormuş gibi gösterilse de, okullara gönderilmediği için her okulda “bağış” adı altında zorunlu para toplanmakta, okulun güvenlik, temizlik, fotokopi ve bakım gibi ihtiyaçları buradan karşılanmaktadır. Dağ, 2012’de İzmir’e 3 bin 715 akıllı tahta, 646 tablet ve bin 375 projeksiyon gönderdiklerini söylüyor. Bunları AKP cebinden göndermiyor, vatandaşın verdiği vergiyi gönderiyor. Dağ’ın “115 milyon lira aktardık” demesi garip bir ifade. Bu, okulların acil ihtiyaçları için aktarılan para değil, şirketlerden alınan malın karşılığıdır. Ücretsiz dağıtılan ders kitapları gibi, tabletler de zamanla eğitimin ihtiyacını karşılamayacak, veliler yeni tabletler almak zorunda kalacaklar.
“Her türlü düşünce ve görüşü anlamaya çalışan, tek tip düşünmeyen bir nesil yetiştirmek istiyoruz “ diyen AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a önerilerimiz var.
* Kaç okulun, veliler istemediği halde imam hatip ortaokulu, lisesi ve Anadolu lisesi yapıldığını,
* İzmir’de 22.028 dersliğin ihtiyaçlarının kaçını hükümet, kaçını velilerin karşıladığını, okul ihtiyaçlarını velilerin nasıl karşılamak zorunda kaldığını?
* Ders kitaplarının kullanılmadığını, bunun yerine her ders için velilerin yardımcı ders kitabına kaç lira vermek zorunda kaldığını?
* Öğretmenlerin 4+4+4 ile nasıl verimsiz hale getirildiği, okulların farklılaşması ile iyi okul, kötü okul ayrımının artmasıyla, velilerin ikamet değiştirerek merkezi okullara kayıt yaptırırken kayıt-bağış- parası vermek zorunda kaldığını,
* Okullardaki temizlik ve güvenlik elemanlarının ocak ayında sözleşmeleri bittiği halde, yenilenmesi için neden nisan ayının beklendiğinin araştırılmasını ve sonuçlarının açıklanmasını istiyoruz.
*ÖVDER İzmir Şube Başkanı
Evrensel'i Takip Et