26 Mart 2013 05:33

Kimyasal silahları muhalifler kullanmış

Suriye’nin Halep kentinde geçen hafta düzenlenen kimyasal silah saldırısı sonucunda 26 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca insanda yaralanmıştı. Saldırı sonrasında Muhalifler saldırının Esad tarafından yapıldığını iddia etmişlerdi. Esad karşıtı medyada bu durumu kullanarak, saldırıyı Esad güçlerinin düzenlediğini iddia etti. Suriye y

Kimyasal silahları muhalifler kullanmış
Paylaş

HEDEFTE SURİYE ORDUSU VARDI

Halep’in Han El Esal bölgesi, saldırı öncesinde Suriye Ordusu tarafından ele geçirilmişti. Dolayısıyla, kimyasal silah kullananların hedefinde Esad’a Suriye Ordusu vardı. Suriye Ordusu’nu kendi bölgesinde kimyasal silah kullanması muhtemel görünmüyor. Hayatını kaybedenlerden 16’sının Suriye Ordusuna bağlı askerler olması da bu iddiayı güçlendiriyor.

BASİT DÜZENEKLİ KİMYASAL BAŞLIK

Diğer bir ilginç detay ise, kullanılan kimyasal silahın ilk bulgularda donanımlı bir yapıda olmadığı. Kanıtlar, patlama sırasında göz yaşartıcı gazlar kullanıldığı, sinir gazının kullanılmadığı,  ki bu durumda ölümler nükleer başlığa enjekte edilmiş, klor gazlarından kaynaklanıyor. Buna ek olarak, kullanılan silahta kullanılan gazlardan doyalı ölümleri çoğu klor zehirlenmesinden oldu. Klor gazlarından üretilmiş silahlar genellikle birinci dünya savaşı esnasında kullanıyordu.

Belki de daha da korkutucusu, isyancıların temelini oluşturan ve Muhaliflerin içinde yer alan cihatçıların ellerindeki malzemeyle öldürücü kimyasal silah yapmayı öğrenmeleri. İstihbarat raporları da muhaliflerin kimyasal silah kullanmayı ve yapmayı öğrendiklerini söylüyor.

Eğer savaşta arsenik içeren klor silahlarının kullanılması doğal hale gelirse, ölümler korkunç hale gelecektir ve bu durum Suriye Ordusu’nun da karşılık olarak kimyasal silah kullanmasını tetikleyebilir.

İNCELEME ÇAĞRISINA BM’DEN OLUMLU YANIT

Suriye yönetimi, kimyasal silah saldırısı ile ilgili Birleşmiş Milletlere mektup gönderip, inceleme başlatılması konusunda çağrıda bulunmuştu. Gönderilen mektupta Suriye yönetimi bağımsız ve tarafsız teknik bir heyetin oluşturulmasını talep etmişti. BM basın ofisinden yapılan açıklamada mektubun kendilerine ulaştığı ve incelemeye alındığı bildirildi.

İŞGALE ZEMİN HAZIRLADI

ABD Başkanı Barack Obama İsrail ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında ‘Kimyasal silahların muhalefet tarafından kullanıldığına ilişkin tüm iddialara son derece şüpheci yaklaşıyorum’’ dedi. Suriye’nin bir savaş bölgesi olduğunu ve bilgilerin doğrulanması gerektiğini söyleyen Obama, “Tam olarak ne olduğunu, neleri belgeleyebileceğimizi ve kanıtlayabileceğimizi bilmeye ihtiyacımız var. Bunun için, bölgedeki tüm ülkelerle ve uluslararası kuruluşlarla yakın şekilde çalışma talimatı verdim” diye konuştu. Ve son olarak bu durumun Suriye’deki tabloyu değiştireceğini söyleyen Obama’nın neyi kast ettiği ise merak konusu. Ortaya çıkan bulgulara göre, ABD ve İngiltere kimyasal silahları bahane ederek, Suriye’ye müdahale etmeye hazırlanıyorlar ve bu durumda özellikle Türkiye de devreye girecek gibi görünüyor.


CIA - TÜRKİYE SİLAH BİRLİĞİ

ABD’de yayınlanan New York Times gazetesi, CIA, ve Türkiye hükümetinin ortak çalışmaları sonucunda, Suriye’de Esad’a karşı savaşan Muhaliflerin askeri güçlerini arttırdıklarını yazdı. İsmi gizlenen Türkiyeli ve muhalif komutanlara dayandırılan haberde, Muhaliflerin silah merkezinin Türkiye olduğu belirtildi. Gazete ayrıca, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün askeri kargo uçaklarına dikkat çekerek, CIA’in silah trafiğini denetlediğini yazdı. Verilere göre 2012’nin başında başlayan silah kargolarının sonbahara kadar devam etti ve ABD’deki Başkanlık seçimlerinin ardından büyük miktarlarda artış göstererek süreklilik kazandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Hem çocuk baksın hem çalışsın’ formülü

SONRAKİ HABER

Perfetti'de sendikanın ‘s’si yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa