24 Mart 2013 14:38

Eğitim Sen: Öğrencime dokunma!

Hacettepe Üniversitesi’nde yaşanan polis saldırısına Eğitim Sen Hacettepe İşyeri Temsilciliği’nden tepki geldi. Hacettepe Üniversitesi Merkez ve Beytepe Kampüsü’nde iki ayrı polis müdahalesine dikkat çekilen açıklamada, öğrencilerin protesto haklarının polis şiddeti ve gözaltılar yoluyla engellenmek istendiği ifa

Eğitim Sen: Öğrencime dokunma!
Paylaş

Geçen hafta, 18 Mart’ta Hacettepe Merkez Kampüsü’nde YÖK başkanı ve rektörlerin katılımıyla “Üniversitelerarası Kurul” toplantısı, aynı Beytepe Kampüsü’nde de Türk Dünyası ve Araştırma Topluluğu’nun “Çanakkale şehitlerini anma” etkinliğini düzenleyen grubu  protesto eden öğrencilere polis şiddet uygulamış, atılan gaz bombalarından derslikler de zarar görmüştü. Olayların ardından rektörlük okulu iki gün tatil etmişti. Rektörlük polis şiddetini kınamak yerine, web sitesinde yayınladığı fotoğraflarla öğrencileri suçlu göstermeye çalışmıştı.

‘MUHALİF SESLER SUSTURULUYOR’

Bu olaylara öğrencilerin ve çeşitli çevrelerin ardından Eğitim Sen Hacettepe İşyeri Temsilciliği de tepki gösterdi. Açıklamada öğrencilere müdahalenin, her ne kadar güvenlik gerekçesiyle yapıldığı iddia edilmiş olsa da, esas amacın muhalif sesleri kısmak olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, polisin öğrencilerin can güvenliğini tehdit ettiği hatta amfi, derslik, kütüphane gibi yerlere dahi gaz bombası atmakta sakınca görmediği ifade edildi.  

Rektör Murat Tuncer’in seçilmesinin ardından, önceki yönetim tarafından yapılan, ‘biber gazı ihalesini” iptal ettiği hatırlatılan açıklamada, “Ancak 18 Mart günü yaşanan olaylarda polisin kampüse sokulmasında hiç tereddüt gösterilmemesi, dahası polisin saldırgan tavrına sessiz kalınışı, rektörün daha önceki söylem ve tutumuyla çelişkilidir” değerlendirmesi yapıldı. Üniversite yönetiminin, öğrencilerin 21 Mart’ta polis şiddetini protesto eylemini, “izinsiz” olduğu gerekçesiyle engellemesine de atıf yapılan açıklamada, bu engellemenin de Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nyla çeliştiği dile getirildi.

REKTÖRLÜĞÜN FOTOĞRAFLARI TARAFLI

Olayların ardından üniversitenin web sayfasından yayınlanan mesaj ve görüntülerdeki tarafsızlık iddiasının gerçek olmadığının da vurgulandığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bu görüntülerde, polis şiddetinin ve gaz bombaları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşayan, bedenleri hedef alınarak atılan bombalardan yaralanan öğrencilerin fotoğraflarının bulunmayışı, tarafsızlık iddiasını açıkça geçersiz kılmaktadır. Buna ek olarak, Rektör Murat Tuncer’in Facebook sayfasından yayınlanan açık mektup, ÖTK’nın ve çeşitli öğrenci topluluklarının kaleme aldıkları bildiriler de tedirginlik vericidir. Bir olaya tepki vermenin ötesinde tehdit unsurları taşıyan bu metinler, itidale çağırmak bir yana, üniversite içindeki farklı düşünen öğrenci gruplarını hedef haline getirmektedir.”

Açıklamada ne üniversite yönetimlerinin ne de üniversite öğrencilerinin başka bir öğrenci grubuna polis, savcı, hakim gibi davranmasının kabul edilemeyeceği ifade edildi.

“Nefret söylemi içermeyen, ayrımcılığı, ırkçı ve cinsiyetçi fikirleri desteklemeyen, toplumu ve toplumsal kazanımları geriye götürecek özgürlük düşmanı tutumlara işaret etmeyen etkinliklerin üniversite kampüslerinde tertiplenmesini desteklemek kadar, bunun aksi görüşleri protesto etme hakkını savunmanın, demokrasinin gereği” olduğunun altı çizilen açıklamada, aynı olayların yaşanmaması için, polisin kampüse davet edilmesinin reddedilmesi gerektiği belirtildi.


ETNİK PROVOKASYON

Öte yandan Hacettepe Üniversitesi Yönetimi okulun tatil edilmesinin ardından Beytepe Kampüsü’nün neredeyse tüm binalarına Türk bayrakları astı. Birçok fakülte, yurt ve idari binalardaki bayraklar yaşanan polis-öğrenci çatışmasının ardından, Kürt öğrencilere yönelik bir provokasyon zemini oluşturuyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe’de neler oluyor?

SONRAKİ HABER

PTT'de özelleştirmeye karşı 27 Martta grev var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...