Bafa gölü köpürdü!
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Ege Üniversitesi’nde görevli bilim insanları ve Aydın Valiliği tarafından oluşturulan komisyonun tarafından ypılan çalışmaların ardından, gölün yeşil renge bürünmesine Mavi-yeşil alglerden (siyanobakteri) toksik-(Nodularia spumigena)nın neden olduğu tespit edildi. Ancak 584 kilometrekarelik modern yaşamın tüm kirliliğini sırtına yüklenen, tüm sorunlarına karşın kış aylarında verilen sudan başka çare bulunamayan Bafa Gölü, sonunda isyan ederek köpükler saçmaya başladı.
ŞAMPUANLA KÖPÜRTÜLMÜŞ GİBİ
Yedi yıldır Bafa Gölü’nü gözlemleyerek değişimlerini takip eden Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği EKODOSD yetkilileri beyaz köpükler saçmaya başlayan gölde bugüne kadar ilk kez böyle bir manzarayla karşılaştıklarını belirterek, “Rüzgarın gölü harekete geçirmesiyle birlikte, Bafa Gölü’nün Serçin bölümünde oluşan beyaz yolların kıyıya doğru hareket ettiğini gördük. Kıyıda biriken köpükler adeta kar yağmış gibi bir görüntü oluşturmuştu. Banyo küvetindeki suyun şampuanla köpürtülmüş hali gibi duran gölde inanılmaz görüntüler oluştuğunu tespit ettik” açıklamasında bulundu. Derneğin bilim danışmanlığını da yürüten SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise Bafa Gölü’nün yıllardır Büyük Menderes Nehri’nin endüstriyel ve kültürel ötrofikasyon atıklarıyla çöp ve atık alanına döndüğüne işaret ederek “Radikal çözümler alınmaması sonucunda, bu mevsim yağışlarla suyu yaz aylarına nazaran daha temiz olması gerekirken, Bafa Gölü’nün en hassas kesimlerinden olan Serçin kesiminde göl kirlilikten köpürdü” değerlendirmesinde bulundu.
HAYVANLARA İÇİRİLMEMELİ
Köpüklenmenin görüldüğü sularda her türlü bakteriyolojik etkenin bulunması nedeniyle, suların kullanımına ve hayvanlara içirilmesine, durum normale dönünceye kadar izin verilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Kesici, “Bafa Gölü’nün iyileştirilmesinde öncelik biyolojik temizlenme yöntemleriyle gerçekleştirilmeli bu yöntem doğal olan göllere doğal bir müdahale şeklidir. Yağışların en bol olduğu bir kış yaşamamıza ve daha Mart ayında olmamıza rağmen göl suyundaki renk ve köpüklerdeki değişimlerin, yaz ayında yaşanacak tehlikenin sinyalini şimdiden verdiği görülmektedir” dedi. (Aydın/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et